Hogyan lesz higiénikus a cicás lakás?

doszerk - 2023. november 16. 15:31

A macska egy kedves kis társ, ideális kedvenc, ha egy tiszta, önálló és független háziállatot szeretnénk tartani. Dorombolásával megnyugtat bennünket, simogatása során pedig egyenletessé válik a pulzus, csökken a stressz és stabilizálódik a vérnyomás. (X)

A cicatartáshoz többféle felszerelést is be kell szerezni, megfelelő fekhely, játékok és természetesen higiénés dolgok szükségesek. Nem szabad ezeket elhanyagolni, mivel a macskapisi és ürülék kellemetlen szagúvá teheti a lakást, így akár egészségtelen környezetet is eredményezhet!

Milyen eszközökre van szükség a cicás lakásban?

A cica vizeletének speciális szaga van, ezért nagyon oda kell figyelni arra, hogy mindig tiszta és szagmentes legyen a lakásunk. Ennek érdekében a TopDogMarket oldalán almokat, tartozékokat is beszerezhetünk. Szükség van alomtálcára, alomra, kilépőre és lapátra, ha ezeket megvásárolod, akkor minden esélyed megvan arra, hogy tiszta és higiénikus maradjon a lakásod.

Az alomtálcák

Hatalmas választékot találhatsz, ezért nem könnyű kiválasztani azt, ami biztosan jó lesz a számotokra. Ez ugyanis a cica ízlésétől is függ, hiszen hiába szeretnél te zárt alomtálcát, ha a kis szőrgombolyag nem hajlandó bemenni az ajtaján. Így aztán azt ajánljuk, kezdd el valahol és módosíts útközben, ha szükséges.

A nyitott alomtálcák előnye, hogy a cica könnyen és félelem nélkül belemegy, majd, amikor elvégezte a dolgát, akkor egyszerűen kilép belőle. Hátránya, hogy jobban “kiengedi” a szagot, valamint amikor a kis betyár elkaparja a produktumot, akkor a környéke úszhat a kavicsokban. Ezt igyekszik megakadályozni a tálcára tehető perem, ami valamennyire megfogja a kirepülő alomdarabokat.

A tetővel és ajtóval rendelkező tálca a leghigiénikusabb megoldás, bent maradnak a szagok és az alom is, de nem minden cicus hajlandó használni. A beszoktatáshoz azonban hasznos tanácsokat kaphatsz az interneten.

Az alom

Alomból is többféle érhető el, így itt is a te és a cica ízlése lesz a mérvadó. Beszerezhetők természetes ásványokból készült macskaalmok, melyekből találsz csomósodó és nem csomósodó változatot. Előbbi verzió úgy működik, hogy a pisitől összeáll az alom, így könnyen ki lehet venni ezt a részt. Hátránya, hogy kevesebb ideig használható és kevésbé szagtalan, mint a nem csomósodó változat. Ez utóbbi esetében maguk az ásványok zárják magukba a folyadékot, így csak akkor szükséges kicserélni az almot, ha annak már kezd “szaga” lenni. A szilikonos szintén nem csomósodik, ez az alomtípus is hosszú ideig használható és szagtalan.

Egyéb felszerelések

A lapát ahhoz szükséges, hogy az ürüléket és az összecsomósodott almot el tudd távolítani. Ezt közvetlenül a WC-be is teheted. A kilépőszőnyeg pedig megakadályozza, hogy az állat tappancsára ragadt szemcséket széthordja a lakásban.

Ne feledd mindig időben kicserélni az almot, ilyenkor fertőtlenítsd ki a tálcát, de a lapátot is tisztítsd meg a használat után. Ha betartod ezeket a szabályokat, akkor nem kell félned a szagoktól és lakásod higiénikus és tiszta marad.
 

A rovat további hírei: Mozaik

A Strandok Éjszakájára készül az élményfürdő is!

A Strandok Éjszakájára készül az élményfürdő is!

2024. júl. 24.

Csatlakozott a Strandok Éjszakája című országos kezdeményezéshez, így hosszabbított nyitvatartással, DJ Matkovics zenés bulijával csalogatja a vendégeket az Aquantis Élményfürdő szombaton. Kánikula is lesz, úgyhogy duplán megéri a csobbanást választani! Flyer.

A locsolórendszer már házilag is kiépíthető

A locsolórendszer már házilag is kiépíthető

2024. júl. 24.

Bármilyen kertről is legyen szó az öntözés kulcsfontosságú, ha szép és egészséges növényeket szeretnénk nevelni. A mindennapos kézi locsolás sokszor megterhelő és nem is biztos, hogy mindenki számára kivitelezhető, ám a szakember által kiépített öntözőrendszerek se adják meg mindenkinek az optimális megoldást a borsos áruk miatt. (X)

A növényvédelemhez permetező is kell!

A növényvédelemhez permetező is kell!

2024. júl. 23.

Akinek van kertje, az nap mint nap növényvédelmi feladatokkal találja szembe magát, amihez speciális eszközökre – például permetezőkre is szükség lehet. (X)

Mikor válik szükségessé a bútorok lomtalanítása?

Mikor válik szükségessé a bútorok lomtalanítása?

2024. júl. 23.

Vannak olyan esetek, amikor szeretnénk megszabadulni régi holmijainktól, különösen nagy figyelmet igényel a nagyobb tárgyak, bútorok lomtalanítása. Mit tehetünk, hogy a lehető legegyszerűbb legyen ez a folyamat? (X)

DSTV: tábori mesevarázs az MMK-ban

DSTV: tábori mesevarázs az MMK-ban

2024. júl. 23.

Negyedik hetéhez érkezett az MMK nyári tábori sorozata, derül ki a DSTV összegzéséből. A gyerekek – a sorozat legfiatalabb összetételű csapata – a mesék csodavilágával ismerkedhettek a színes, mozgalmas tábori "varázslatok" során. Hangkép.
 

Marad a kánikula – a város több pontján frissülhetünk

Marad a kánikula – a város több pontján frissülhetünk

2024. júl. 22.

Tombol a kánikula, napok óta 33 fok feletti értékeket mérhetünk országszerte. A rendkívüli hőség idején Dunaújvárosban több helyen is hűsölhetünk, és frissülhetünk. 

Tikkasztó napok után szerdától komoly lehűlés jöhet

Tikkasztó napok után szerdától komoly lehűlés jöhet

2024. júl. 22.

A periódus elején folytatódik a kánikula, de a hét közepén felfrissülhetünk végre a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint. A hét végén ismét támad a meleg – igaz, már csak nappal.