Jutalomfalat-kisokos

doszerk - 2024. február 19. 9:00

Szeretnéd tréningezni a kutyádat, de nem tudod, hogy milyen jutalomfalattal kedveskedj neki, ha éppen gyakoroltok? (X)

Akkor mindenképpen olvasd el az alábbi cikkünket, mivel eláruljuk benne, hogy mi alapján érdemes választanod.

Mi minősül jó jutalomfalatnak?

Akár otthon próbálod a kedvencedet tanítgatni, akár a kutyaiskolában, vagy az ovis foglalkozásokon, rengeteg inger éri - a többi kutya, a játék, az emberek, a színek, a szagok. Ebben az impulzustengerben pedig csak úgy fogod tudni elérni, hogy rád figyeljen, ha az általad választott jutalomfalat motiváló, vagyis ínycsiklandozó már az illata is.

Nálunk például szuperül bevált az Isapet kutya jutalomfalat kategóriájában is kapható csirkehúst és csirkeszármazékot egyáltalán nem tartalmazó FitActive Dental Snack füstölt sajttal és körtével, amely F.O.S. prebiotikumforrás is egyben. Ez lényegében annyit jelent, hogy segíti a hasznos baktériumok felhalmozódását a szervezetben. 

Bár a szakértők azt szokták mondani, hogy ha tréningezésről van szó, akkor célszerű inkább apró szemű finomságokat választani, hogy a kölykök ne essenek ki a ritmusból. Emiatt talán a velőcsontos hústöltelékkel készült Pedigree Markies, vagy a három ínycsiklandó ízben készült Biscrok ideálisabb megoldást jelenthet.

A kölykök másféle összetételű jutalomfalatot igényelnek

A kutyák kölyökkorban kétszer annyi zsírt, valamint két és félszer több fehérjét igényelnek a megfelelő ütemű növekedéshez, ezért érdemes a kis szőrmókoknak olyan jutalomfalatot választani, amely 80%-ban állati eredetű, és 20%-ban növényi alapanyagokat tartalmaz. Az összetevői között pedig nem szerepelhetnek mesterséges színezékek és tartósítószerek, mivel ezek könnyen ételintoleranciát vagy allergiát okozhatnak.

A jutalomfalatokat ki kell érdemelni

Ha a választott finomságból random adsz a kutyádnak, mondjuk azért, mert ellágyultál a cuki kis arcocskájától, akkor az könnyedén elvesztheti az értékét. Akkor kapjon, ha elvégzett valamilyen feladatot.

A tanítás során érdemes megkülönböztetni az egyszerűbb, és a különösen nagy erőfeszítést igénylő dolgokat, és ez alapján diverzifikálni a jutalmazást, mivel a kutyák különbséget tudnak tenni a jutalomfalatok értéke között.

Abban az esetben tehát, ha már megtanulta az ül parancsot, akkor a gyakorláshoz már ne adj neki nasit! Ha viszont egy olyan feladattal birkózik meg, amely számára nehéznek bizonyult, vagy egy rossz szokást győzött le, akkor ezt jutalmazd meg kiemelkedően!

Végül nézzük meg, mennyi jutalomfalatot érdemes adni!

Egyes gazdik hajlamosak a kutya napi táplálékának megfelelő, sőt, olykor még ennél jóval több jutalomfalatot is adni a kedvencüknek, miközben tanítgatják őket, ami elég nagy felelőtlenség. Ezeket a finomságokat ugyanis bele kell számítani az ebek napi kalóriabevitelébe, nehogy az elhízás áldozatává váljanak.

A rovat további hírei: Mozaik

A gyermekkori miópia lassításának egyik eszköze

A gyermekkori miópia lassításának egyik eszköze

2024. júl. 19.

A miópiát más néven rövidlátásnak, de köznyelvben "mínuszos" dioptriának is hívják, jellemzően gyermekkorban kezdődik. Ez egy olyan látászavar, amikor a távoli tárgyak képe nem éles, hanem homályos, elmosódott. (X)

DSTV: álomvilágban a táborlakók

DSTV: álomvilágban a táborlakók

2024. júl. 19.

Folytatódott Polgár Lilla játékos foglalkozásainak sora az MMK tábora keretében, derül ki a DSTV összegzéséből. A Társasjátéktábor résztvevőit igazi varázsvilágba kalauzolta el – az élménydús foglalkozás az Álmodjuk meg együtt címet kapta. Hangkép.
 

"... a Rockmaraton szereti Dunaújvárost" (galériával)

"... a Rockmaraton szereti Dunaújvárost" (galériával)

2024. júl. 18.

Zúzda és jókedv négy napon át, még alig ért véget, de már hiányzik a Rockmaraton kavalkádja a Szalki-szigeten – a fesztivál félidejében volt egy fontos interjú, ezzel még adósak vagyunk. Ja igen,meg a zárónap képeivel!

Területalapú támogatás: mire kell fókuszálni?

Területalapú támogatás: mire kell fókuszálni?

2024. júl. 18.

A területalapú támogatás sokszor nem kis fejtörést okoz a gazdáknak. Rengeteg a dilemma, hogy mit, hogyan érdemes csinálni ahhoz, hogy időben megkapják a szubvenciót. Emellett még itt van a nyakunkon a globális felmelegedés, ami jelentős mértékben befolyásolja a növénytermesztést. (X)

Színes és gazdag a táborélet Dunaújvárosban

Színes és gazdag a táborélet Dunaújvárosban

2024. júl. 18.

Ha körbe nézünk városunkban, akkor azt látjuk, halljuk, hogy több, vagy akár fogalmazhatunk úgy is, hogy sokféle tábor közül választhatnak az általános iskolás korú gyerekek és persze szüleik. Sőt, még most sem késő beiratkozni valahová, egy hétre. Vagy kettőre. 

Gépi mosáshoz használjunk vízlágyítót!

Gépi mosáshoz használjunk vízlágyítót!

2024. júl. 18.

Nézzük meg, hogy milyen előnyökkel jár ennek a terméknek a használata. A vízlágyítók a vízminőség javítására szolgálnak, és segítségükkel eltávolítható a víz ásványianyag-tartalmának egy része. (X)

DSTV: ringatóval csalogattak

DSTV: ringatóval csalogattak

2024. júl. 18.

Különleges foglalkozással várta a kicsiket és szüleiket a Fejér Vármegyei Pedagógia Szakszolgálat Dunaújvárosi Tagintézménye, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény munkatársai dalokkal, mondókákkal egybekötött ringató játszóházat szerveztek – nagy sikerrel. Hangkép.