Dunaújváros Hetilap

Újabb közvetlen európai uniós forrásra pályázik városunk

Fábos Zsolt - 2024. február 20. 16:00

A közvetlenül elnyerhető európai uniós források kiaknázása érdekében Dunaújváros önkormányzatának szándékában áll további pályázatok benyújtása. Az eddigi eredmények imponálóak.

A februári közgyűlés tárgyalta és elfogadta az URBACT Program felhívását, amely lehetőséget kínál európai városok számára, hogy a 2016-2023 közötti időszakban megvalósított városi innovatív programok legjobb gyakorlati megoldásait átvegyék és a helyi viszonyokhoz igazítsák. Azok a városok, amelyek korábban URBACT-projektet hajtottak végre, vezető partnerként léphetnek fel. Dunaújváros ilyen partner. 

URBACT Innováció Transzfer Hálózatok létrehozása

Az URBACT Program küldetése, hogy lehetővé tegye a közreműködő városok számára, hogy együttműködjenek és integrált megoldásokat dolgozzanak ki a városi kihívásokra, hálózatépítés, egymás tapasztalataiból való tanulás, a tanulságok és a jó gyakorlatok azonosítása és integrálása révén. Az önkormányzat a munkaerőpiaci stabilitást, a város vonzerejének növelését és beruházások ösztönzését, várost érintő társadalmi-gazdasági kihívásokra és csökkenő népességre történő megoldáskeresést, az idősek életminőség javítását célzó projektekre igyekszik koncentrálni. 
Mivel partnerségről van szó, a projekt konkrét céljainak kijelölése a partnerkeresési folyamat végén zárul le.

Számunkra ez sokkal több mint lehetőség

A közgyűlési döntés után Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester méltatta a pályázati lehetőség fontosságát:
– Barátokkal teli Európa és lehetőségek: ezt jelentik számunkra a közvetlen európai uniós források. Nemrég döntöttünk már arról, hogy egy Urbact nevű pályázaton indulunk, ahol aztán nyertünk és vezető partnerként, egy konzorcium élén Dunaújvárosban próbáljuk élhetőbbé tenni a lakók mindennapjait. A mai döntéssel lehetőségünk nyílt arra, hogy egy másik Urbact projektben is részt vegyünk. Ennek a pályázatnak köszönhetően más városok "jó gyakorlatait" megtanulva tudjuk majd fejleszteni Dunaújvárost, legyen szó akár a munkaerő megtartásáról, az élhetőbb város kialakításáról, a szociális hálónk fejlesztéséről, vagy arról, hogy jobb, profibb módon tudjunk gondoskodni az idősebb polgártársainkról.

Szemben a kormányzati széljárással

Szabó Zsolt alpolgármester elmondta, hogy ezen a pályázaton 550 ezer eurót lesz lehetőségünk elnyerni, és a programban úgynevezett vezető partnerként veszünk majd részt:
– Amíg a kormány lábbal tiporja az önkormányzatok szabadságát, és harcot hirdetett az Európai Unióval szemben, addig ezek a közvetlen európai uniós források hatalmas lehetőséget jelentenek városunk fejlődése, fejlesztése szempontjából. Nincs lassan olyan közgyűlés, ahol ne döntenénk egy újabb, hasonló pályázatról, és továbbra is folytatni fogjuk ezt a munkát, azért, hogy közösen, szívvel tudjuk fejleszteni Dunaújvárost.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.

Tavaszi nagytakarítás  volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

Tavaszi nagytakarítás volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

2024. máj. 15.

A Technikum városrészben élők és arra közlekedők azt tapasztalhatták a napokban, hogy több helyen is takarították a parkolókat, gallyazták a fákat, bokrokat.

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

2024. máj. 15.

Bár élő szerződése van, mások használják a helyét a piacon – állította a Dunaonline videójában Farkas József, dunavecsei vállalkozó. Pedig már a felvetés is értelmetlen.