Így teszik fenntarthatóbbá munkahelyünket a vízfogyasztási szokások

- 2024. március 21. 8:30

A környezettudatosság és a fenntarthatóság egyre fontosabb mind a személyes, mind a szakmai életben. A munkahelyen történő vízfogyasztás egy olyan terület, ahol kis lépésekkel ugyan, de szintén hozzájárulhatunk a környezet védelméhez, és az élhetőbb jövő formálásához.

Hogy hogyan? Ebben a bejegyzésben megmutatjuk, miképp lehet fenntarthatóbbá tenni a munkahelyi vízfogyasztást, és hogy miért fontos erre kis- és nagyvállalkozásként is odafigyelni.

Kerüljük a palackozott ásványvizeket

Ha ásványvízről van szó, nem feltétlenül kell azonnal a boltba rohannunk. Akadnak ideálisabb megoldások is, mint például a GottiWater online kínálata, ahol a kristálytiszta forrásvíz jóval gazdaságosabb és környezetbarátabb módon is elérhető. Ez fontos, hiszen sokan idegenkednek az egyszerű csapvíztől, így a munkahelyen PET-palackos ásványvízzel oldják meg a napi folyadékbevitelt. Ez pedig sem a fenntarthatóság, sem az egészség szempontjából nem nevezhető jó ötletnek.

Egyrészt azért, mert a PET-palackokból kioldódó káros anyagok hosszabb távon komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Másrészt pedig azért, mert az eldobható palackok rengeteg hulladékot termelnek, ami pedig erőteljesen növeli az egyébként is súlyos környezeti terhelést.

A ballonos ásványvíz ezzel szemben fenntartható megoldást jelent. Az újratölthető ballonok nem szennyezik a környezetet, és az előállításuk is kevesebb hulladéktermeléssel, valamint károsanyag-kibocsátással jár. Ha tehát szeretnénk munkahelyünket fenntarthatóbbá tenni, érdemes elgondolkodni egy ballonos vízadagoló beszerzésén.

Ne pazaroljuk az ivóvizet

Földünk vízkészletének csupán 3 százaléka ivóvíz. Ennek legnagyobb része a sarki jégtakaróban található, ami azt jelenti, hogy a valóságban mindössze 0,5 százalékról beszélünk. Ez nagyon csekély mennyiség, amelynek minden cseppjét fontos és illő megbecsülnünk.

A munkahelyeken történő vízpazarlás minimalizálására sok trükk és hatékony módszer létezik. Lényeges odafigyelnünk például a csapok és mosdók rendeltetésszerű használatára. A lehető leghamarabb gondoskodjunk a csöpögő csapok javításáról, és a munkatársakat is a tudatos vízhasználatra ösztönözzük.

Érdemes hangsúlyt fektetni a vízgazdálkodással kapcsolatos előadásokra vagy tréningekre is. Ezek ugyanis segíthetnek abban, hogy a dolgozók jobban megértsék a víz valódi értékét, ennek köszönhetően pedig nagyobb figyelmet fordítsanak a rendeltetésszerű használatra.

Az ökológiai lábnyom mérése és nyomon követése

Annak érdekében, hogy vállalkozásunk fenntarthatósága nyomon követhető legyen, érdemes olyan eszközöket és módszereket alkalmaznunk, melyek lehetővé teszik az ökológiai lábnyom mérését. Ennek érdekében ma már több hivatalos megoldás is elérhető.

Ezek alkalmazása segíthet abban, hogy jobban lássuk és hatékonyabban értékeljük a vízfogyasztási szokásainkat, ezáltal pedig fenntarthatóbbá és környezetbarátabbá tegyük a munkahelyünket.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Színes és gazdag a táborélet Dunaújvárosban

Színes és gazdag a táborélet Dunaújvárosban

2024. júl. 18.

Ha körbe nézünk városunkban, akkor azt látjuk, halljuk, hogy több, vagy akár fogalmazhatunk úgy is, hogy sokféle tábor közül választhatnak az általános iskolás korú gyerekek és persze szüleik. Sőt, még most sem késő beiratkozni valahová, egy hétre. Vagy kettőre. 

Gépi mosáshoz használjunk vízlágyítót!

Gépi mosáshoz használjunk vízlágyítót!

2024. júl. 18.

Nézzük meg, hogy milyen előnyökkel jár ennek a terméknek a használata. A vízlágyítók a vízminőség javítására szolgálnak, és segítségükkel eltávolítható a víz ásványianyag-tartalmának egy része. (X)

DSTV: ringatóval csalogattak

DSTV: ringatóval csalogattak

2024. júl. 18.

Különleges foglalkozással várta a kicsiket és szüleiket a Fejér Vármegyei Pedagógia Szakszolgálat Dunaújvárosi Tagintézménye, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény munkatársai dalokkal, mondókákkal egybekötött ringató játszóházat szerveztek – nagy sikerrel. Hangkép.

Az utolsó simítások a közösségi nap előtt

Az utolsó simítások a közösségi nap előtt

2024. júl. 17.

Célegyenesbe fordul a szervező csapat, minden eddiginél nagyobb megmozdulást ígér a Jägermeister-gyűjtők idei, immár harmadik összetartása. Színes, változatos, a szó összes értelmében mozgalmas közösségi napra készülnek – mindenkit szeretettel várnak!

Kiderítettük, hogy mi az IT-biztonság 4 alapvető eleme

Kiderítettük, hogy mi az IT-biztonság 4 alapvető eleme

2024. júl. 17.

A biztonságos digitális világ ma már nem csak azt jelenti, hogy be van állítva a tűzfal. Sajnos ennél már korszerűbb védelemre van szükségük a nagyvállalatoknak, mert a kibertámadások valós fenyegetést jelentenek. (X)

Irigylésre méltó környezetben a táborozók

Irigylésre méltó környezetben a táborozók

2024. júl. 17.

A nyári napközis tábor központjának nem is lehetne ideálisabb helyszíne, mint az élményfürdő. Az idei esztendőben is itt tölthetnek el egy-egy hetet a dunaújvárosi kisiskolások. Az első tábori turnus július elején kezdődött és hat héten keresztül várja a gyerekeket.

Opcionálisan milyen extrák igényelhetők az épített medencékhez?

Opcionálisan milyen extrák igényelhetők az épített medencékhez?

2024. júl. 17.

Sokan vannak, akik alig várják, hogy beköszöntsön az igazi nyári meleg, hogy végre kiélvezhessék a szabadtéri fürdőzés, csobbanás, úszás kellemes élményét. Amint felszökik a hőmérséklet 30 Celsius-fok fölé, ők az elsők, akik útba ejtik a strandokat, vízpartokat. (X)