Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Öcaline - 2024. március 27. 11:00

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

A szíves invitáció szerint az ünnepeltek ünneplik az ünneplőket – szép közösségi élménnyel, beszélgetéssel, kóstolgatós szeretetvendégséggel, és egy különleges bemutatóval búcsúzott a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) a Dunaújvárosi Tárlat remeg gyűjteményétől.

"Köszönjük, hogy itt voltak!"

A bemutató jelentőségét a finisszázs múlt csütörtöki előtt Deák Nóra igazgató hangsúlyozta lapunk érdeklődésére:
– A kiállítók száma és az anyag művészi színvonala, valamint a közönség visszajelzése egyaránt azt jelzi, hogy nagyon sikeres bemutatón vagyunk túl. 38 kiállítóval büszkélkedhetünk, és örömmel állapíthatjuk meg, hogy nemcsak stílusok, koncepciók, alkotói pályák, de egyúttal generációk találkozását is hozta a Dunaújvárosi Tárlat. Ez volt az év első bemutatója, és a kollégáim, az egész intézet nevében állíthatom, hogy nagyon örültünk neki. Ilyenkor látjuk, milyen sokan vannak, milyen sokszínű, milyen nívós a paletta. Ez a bemutató azt is fényesen igazolta, hogy csak az gondolhatja, lehet képzőművészet nélkül élni, aki még soha nem tette be a lábát egyetlen kiállítóterembe sem – nagyon örültünk, hogy a közönség mennyire szerette a helyi, illetve a városhoz így vagy úgy, de folyamatosan kötődő alkotók gyűjteményét, és persze mennyire szerette magukat az alkotókat.  És ezzel pont így voltunk mi is. Köszönjük, hogy itt voltak!

Inspirációtól a reflexiókig 

Az ICA-D ráadásként nem mindennapi kísérlettel kedveskedett a "záróra" vendégeinek – a Pillanatragasztó Társulat Kádenciák című playback színházi bemutatójának koncepciójáról az immár 14 éve működő közösség egyik alapembere, Koszi Ferenc mesélt a DSTV kamerája előtt:
– Ahogy a kísérlet címe is jelzi, ez a bemutató valaminek a lezárásáról szól – a búcsú fájdalmáról és az emlékek szépségéről. Ráadásul itt egy olyan együttműködésre készülünk a közönség tagjaival, ami reményeink szerint valóban megmozgatja őket. Akár a mostani kiállításhoz, akár életük meghatározó alkotójához vagy művészi élményéhez kapcsolódó emléket eleveníthetnek föl a csapat és persze a többi néző előtt, majd a társulat tagjai rövid jelenetekben, sok-sok improvizációval, zenei keretezéssel „megidézi” ezeket az emlékeket, élményeket. Nem könnyű a feladat, hiszen azonnal kell reagálni, hangolódni – de pont ez adja a szépségét is!

Az ICA-D közönsége remek "alapanyagok" egész sorával szolgált, a Pillanatragasztó Társulat pedig szép vagy éppen borzongató színházi pillanatok özönével ajándékozta meg a nézőket. Koncentrált figyelemmel, kényes egyensúllyal a koncert és színház, a kacagtató komédiázás és a súlyos élveboncolás határmezsgyéin – köszönet az élményért minden ötletadónak és minden közreműködőnek.

A végjáték vége egy nagy közös muzsikálás lett, a tárlat emléke itt van, itt marad – él.

(Fotó: DO)

A rovat további hírei: Kultúra

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

2024. máj. 08.

Gazdag programmal futtatja csúcsra a jubileumi tanév eseménysorozatát az alapítása 70. évét ünneplő Móricz Zsigmond Általános Iskola. Lássuk a kínálatot – nagyon bőséges lesz, úgyhogy csak címszavakban!

Jótékonysági gála a Bartókban

Jótékonysági gála a Bartókban

2024. máj. 08.

Nemes céllal és jelentős erők összefogásával valósul meg az a közösségi kezdeményezés, amelynek a Bartók színházterme ad otthont pénteken délután. 

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

2024. máj. 07.

Jelképes gesztus, hogy éppen az emlékév egyik ünnepeltje, Pentelei Molnár János festőművész kiállítása nyitja a felújított Mondbach kúria időszakos bemutatóinak sorát. A megnyitó szerdán lesz, mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: új kiállítás a könyvtárban

DSTV: új kiállítás a könyvtárban

2024. máj. 07.

Folytatódott a József Attila Könyvtár és a SKICC Csoport együttműködése, derül ki a DSTV összeállításából. Ennek keretében nyílt meg Kosztolányi György utolsó tanítványa, Gódányné Homoki Mária egyéni kiállítása a közelmúltban. Hangkép.

DSTV: zongoristák randevúja

DSTV: zongoristák randevúja

2024. máj. 06.

Különleges programnak adott otthont a Sándor Frigyes Zeneiskola a közelmúltban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézményben immár második alkalommal szervezték meg a Regionális Zongora Találkozót a Sándor Frigyes Hét előtt. Hangkép.

Már elkészült a táncoló figurák makettje

Már elkészült a táncoló figurák makettje

2024. máj. 05.

A város 73. születésnapján, a tánc világnapján, a Wünsch házaspár jelenlétében rendezték hétfőn a város tánckultúrája előtt tisztelgő szobor alapkő-letételét. A táncoló figurákat a Bartók Kamaraszínház és a Vasvári iskola közötti parkos részen helyezik el, a szobor alkotója, Rohonczi István ROHO szerint még idén.

DSTV: táncos remeklések

DSTV: táncos remeklések

2024. máj. 05.

Rangos megméretéseken értek el kimagasló eredményeket a dunaújvárosi táncos növendékek, derül ki a DSTV összeállításából. Szép sikerek sorát aratta a Wesley da Capo Alapfokú Művészeti Iskola közössége a közelmúltban rendezett versenyeken. Hangkép.