Dunaújváros Hetilap

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

Öcaline - 2024. április 12. 17:00

"... előterjesztéséiben részletezett új tagintézmény létrehozása nem kerül felterjesztésre" – a tankerület a magyar nyelv szabályait megcsúfoló mondattal fújt visszavonulót. Győzelem a hajtás után. (FRISSÍTVE: Pintér Tamás polgármester is reagált a döntésre)

Ahogy a jelenlegi érintettek körében, úgy az öregdiákok között és a város nyilvánosságában is hatalmas port vert a tervezet, amelyről a DO hasábjain is beszámoltunk a közelmúltban, és amelynek lényege az volt, hogy összeolvad a Széchenyi István Gimnázium, valamint a Rosti Pál Gimnázium és Általános Iskola. 

Aki esetleg lemaradt a történetről, annak mutatom máris a terjedelmes összeállítást – íme! 

"Itt nincs nyertes" – a Rostit és a Széchenyit is megrázhatja a tervezett változás (katt) >> 

A történet lényege, hogy a tervezet szerint a Rosti a Széchenyi tagintézményeként működött volna – már a jövő tanévtől. Összeállításunkban sokam kifejezték nemtetszésüket az összevonás terve ellen, többen felemlegették a korábbi, fideszes városvezetés elhibázott törekvéseit az autonóm intézmények megszüntetésére, volt, aki a lépések időzítését kifogásolta. Hadd idézzem újra Szmodics László szavait, aki mindkét intézményben oktatott, illetve mindkét alma mater igazgatóhelyettese is volt:
– A Széchenyi és a Rosti két teljesen eltérő utat járt be eddig is, és meggyőződésem szerint jelenleg is más úton haladnak.  A Rosti az elmúlt években jelentős profiltisztításon jutott túl, tudtommal stabil, növekvő diáklétszámmal működik, és egészen speciális feladatot vállal a városi, térségi oktatási palettán. A több helyről, több okból kiszorult, ilyen-olyan problémákkal küzdő diákok mentsvára, pátyolgató, terelgető közege lett – ebből a szempontból tehát szakmailag is aggályos a tervezett összevonás a Széchenyivel. Megjegyzem, szerintem a Széchenyinek sem hiányzik egy új profil – hiszen ez alapvetően eltér a gimnázium teljesítményorientált, versenyre, továbbtanulásra építő alap karakterétől.

A félelmek és aggályok mostantól múlt időben értendők – előbb nem hivatalos, de megbízható forrásaink számoltak be arról, miszerint a Dunaújvárosi Tankerületi Központ elállt a tervezettől, majd a DO birtokába került a hivatalos értesítés is. Betűhív idézet következik, már csak azért is, mert magamtól ennél elborzasztóbb hivatalos sztilóban akarattal sem tudtam volna megfogalmazni a hátraarcot:
"Ezúton tájékoztatom, hogy a Dunaújvárosi Tankerület XX és YY iktatószámú előterjesztéséiben részletezett új tagintézmény létrehozása nem kerül felterjesztésre, tekintettel a véleményezésre jogosultak körétől érkezett határozatra és véleményekre."

Ennél jóval sarkosabban és szebben fogalmazott egy, a neve elhallgatását kérő érintett: "Győztünk!"

UPDATE 17.45 – a polgármester is örül az összevonás elmaradásának

"Most kaptam meg a Tankerület válaszát, miszerint eltekintenek az összevonástól" – a nagy közösségi portálon reagált a hírre Pintér Tamás polgármester, aki hangsúlyozta: örül, hogy volt értelme a kiállásnak, és megmarad az iskolák önállósága. A város első embere még egy szempontot beemelt a történetbe – ez pedig a fenntartóváltás: "Az önkormányzatoktól 10 évvel ezelőtt vették el az iskolákat. Továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy ez rossz döntés volt, ami nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az iskolák állapota nem lett jobb, sőt..."

Ugyanakkor a Rosti és a Széchenyi ügyére visszatérve Pintér Tamás nyomatékosítja: bízik abban, hogy ezzel a téma lezárult, és a diákok, tanárok, szülők nyugodtan fejezhetik be a tanévet, és nyugodtan mehetnek majd nyári szünetre.

 

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.

Tavaszi nagytakarítás  volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

Tavaszi nagytakarítás volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

2024. máj. 15.

A Technikum városrészben élők és arra közlekedők azt tapasztalhatták a napokban, hogy több helyen is takarították a parkolókat, gallyazták a fákat, bokrokat.

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

2024. máj. 15.

Bár élő szerződése van, mások használják a helyét a piacon – állította a Dunaonline videójában Farkas József, dunavecsei vállalkozó. Pedig már a felvetés is értelmetlen.

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

Pentelei 30 – szakmai nappal ünnepelnek

2024. máj. 15.

Közös Hang – ezzel a sokatmondó címmel rendezi meg országos hírű szakembereket is felvonultató szakmai napját az idén immár 30 esztendeje működő Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola, Szakiskola és Gimnázium.

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

Eldőlt, hogy kikre szavazhatunk június 9-én az önkormányzati választáson

2024. máj. 14.

Három jelölőszervezet, két polgármester-jelölt és összesen harmincegy képviselőjelölt szerepel majd a szavazólapokon a június 9-i önkormányzati választáson. 

DSTV: meglepetés anyák napjára

DSTV: meglepetés anyák napjára

2024. máj. 12.

A családi kör mellett, többeknek helyett különleges anyák napi ünnepségről számol be a DDTV összeállítása. Szép műsorral köszöntötték az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai lakóit hétfőn. Hangkép.
 

És valóban: együtt – egymásért...!

És valóban: együtt – egymásért...!

2024. máj. 11.

Megtartotta hagyományos éves közgyűlését a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete. Az eseményre Pintér Tamás polgármester is hivatalos volt – a feladatok elvégzése után a közösség kötetlen beszélgetéssel zárta a remek délutánt.