Ismét itt a kánikula – és vele a másodfokú hőségriasztás

Öcaline - 2024. augusztus 9. 17:30

Az országos tisztifőorvos vasárnap 0 órától jövő péntek 24 óráig rendelte el a másodfokú hőségriasztást a HungaroMet előrejelzése alapján. Durva kánikula közeleg.

Az újabb hőségriasztás hírét az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közölte; mint írják, a következő napoktól ismét erősödik a hőség: a napi átlaghőmérséklet az ország legnagyobb részén 25-27 fok fok lesz, ráadásul 33-38 fok közötti maximális értékekkel számolhatunk.

Vigyázzon mindenki!

Ebben az időszakban a szív- és a keringési betegséggel élőkön túl bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok – nagy veszélyben vannak az időskorúak és a gyerekek. A riasztás kapcsán a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság különleges óvatosságra kéri a lakosságot. Mint írják, a nagy melegben fokozottan figyeljünk egymásra, fogyasszunk több folyadékot, pótoljuk az elveszített sót, emellett a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. 
Szintén visszatérő tanács, hogy 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjunk a tűző napon, illetve védjük bőrünket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával.

Tanácsok a hőség elviseléséhez

Fontos figyelmeztetés az is, hogy a hőségriasztás időszakában a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat. Ajánlatos naponta több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. Ha van légkondicionáló berendezésünk, időnként kapcsoljuk be, de a hőfokot ne állítsuk 27 foknál alacsonyabbra, és a készüléket csak szakaszosan használjuk az ízületek védelme érdekében. 
Akik a hőség ellenére gépjárműbe kényszerülnek, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a koncentrációt negatívan befolyásolhatja a hőség. Még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban. Közvetve kapcsolódik ugyan a témához, de fontos, hogy az egész országban tűzgyújtási tilalom érvényes, vagyis tilos erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani. 
A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát az árnyékban, illetve használják ki hűsölésre a telepített párakapuk nyújtotta lehetőséget. A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. És persze nagyon fontos a szokásosnál jelentősebb folyadékbevitel!

A lényeg változatlan: figyeljenek nagyon egymásra is, magukra is a kánikula időszakában!

(A kép illusztráció)

A rovat további hírei: Sziréna

Eltűnés miatt keresik Puha Szamanta Ibolyát

Eltűnés miatt keresik Puha Szamanta Ibolyát

2024. aug. 09.

A dunaújvárosi rendőrök kérték a lakosság segítségét a 13 éves, a városból eltűnt mezőfalvi fiatal keresése miatt. Már egy megosztás is segíthet!

Veszélyes hulladékot helyezett el egy nő egy ingatlanon

Veszélyes hulladékot helyezett el egy nő egy ingatlanon

2024. aug. 08.

Egy mezőfalvi cég ingatlanára lomizott a nő, aki ellen a Dunaújvárosi Járási Ügyészség veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat. Odavitte, lepakolta. Problem?

"Főni, viszem a verdát, éjfél körül itt vagyok..."

"Főni, viszem a verdát, éjfél körül itt vagyok..."

2024. aug. 07.

Ez volt a szép terv, a keserű valóság minden tényezőt tekintve rácáfolt: ittasan, vezetői engedély nélkül törte rommá munkáltatója autóját az a mongol férfi, aki a 6-os úton, a kulcsi körforgónál szállt el. Annyira be volt nyomva, hogy a szondát sem tudta megfújni, értesült a DO.

Szirénapróba: közeleg a hó eleji a hétfő, vele az újabb morgatás

Szirénapróba: közeleg a hó eleji a hétfő, vele az újabb morgatás

2024. aug. 03.

A szokásos gyakorlathoz híven Dunaújváros mellett Ercsiben, Szabadegyházán és Ráckeresztúron, valamint Paks harminc kilométeres körzetében lesz hallható ezúttal is szirénapróba – városunkban hétfőn 11 órakor kezdődik a morgatás.

Lakástűz a Vasmű úton

Lakástűz a Vasmű úton

2024. júl. 30.

Berendezési tárgyak égtek abban a Vasmű úti lakásban, melyhez ma délután vonultak ki a helyi és a solti tűzoltók.

Online csalások: fontos (lenne) az egészséges gyanakvás

Online csalások: fontos (lenne) az egészséges gyanakvás

2024. júl. 23.

Országos kiterjedésű, de Fejér vármegyei vonatkozásokkal is bíró csalássorozat nyomán adott ki közleményt a vármegyei főkapitányság kommunikációs szolgálata. Tipptár, érdemes megfogadni!

Sanyarú sorban tartott kutyusokat – állatkínzásért felelhet

Sanyarú sorban tartott kutyusokat – állatkínzásért felelhet

2024. júl. 19.

Az állatok bestiális körülmények között, gondozatlanul, élelem és víz nélkül vészelték át "gazdájuk" kínzását a perkátai szőlőhegyen lévő ingatlanban. Több tucat négylábút találtak a dunaújvárosi rendőrök – most lezárták a nyomozást, a 35 éves nő állatkínzás miatt felelhet.