Mohácsra emlékeztek – zarándokút állomása volt a Duna-parti öböl

Fábos Zsolt - 2024. augusztus 31. 17:00

Történelmi hagyományőrzők érkeztek Dunaújvárosba még kedden délután, hogy megemlékezzenek az 1526-os Mohácsi csata évfordulójáról – hajóval járják végig II. Lajos király seregének útvonalát.

Érdtől Mohácsig tart az út, a korabeli dereglye kedden kötött ki nálunk, majd szerdán reggel elhajóztak Mohács irányába. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, mint a Mohácsi Nemzeti Emlékhely kezelője 2016-ban kezdte el szervezni a zarándokutat II. Lajos király seregének útvonalán. 

Emlékezés, tisztelgés, hagyományőrzés

A gondolatot a Magyar Királyi Hadtörténeti Múzeum 1926-os kezdeményezése ihlette, ugyanis az intézmény akkori vezetője, Aggházi Kamill alezredes felhívására azokon a településeken, ahol a sereg táborozott, emléktáblákat helyeztek el. 1926-28 között Érden, Ercsiben, Dunapentelén, Dunaföldváron, Tolnán, Szekszárdon, Bátán és Dunaszekcsőn avattak emlékhelyet. Különlegessége az emléktábláknak, hogy mindegyik a sereggel kapcsolatos aznapi eseményeket tartalmazza, amikor ott letáboroztak. Így egyfajta, több megyén átívelő „tanösvénynek” tekinthetjük a táblákat. Varga Zsolt a Duna-Dráva Nemzeti Park őrszolgálat vezetője szerint minden évben a történelmi hagyományőrzőkből álló csoport augusztus 23-án indul az érdi II. Lajos emlékműtől, majd sorra felkeresik és nemzeti színű szalagot kötnek az elhelyezett emléktáblákra, végül augusztus 29-én érkeznek a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyre, ahol emlékünnepséggel tisztelegnek honvédő katonáink előtt: 

– Minden évben Dunaújvárosban is megjelenik egy lovascsapat, akik korabeli viseletbe beöltözve végigvonulnak a Duna mentén és így emlékeznek. Az idei év különlegessége, hogy egy történelmi hagyományőrző csapat a vízen is végigjárja ezt az útvonalat. Az a célunk, hogy bemutassuk, hogy ezt a sereget vízi úton is kísérte egy nagyon jelentős flotta.

Dunaújvárosi megálló

Dunaújváros minden esztendőben jó házigazdaként fogadja a hagyományőrző csapatot, akik eddig lóháton érkeztek, idén pedig hajóval: szerdán a dereglye az öbölben található Madárles kilátónál kötött ki, ahol több dunaújvárosi is fogadta őket, illetve Barta Endre alpolgármester is ott volt, hogy köszöntse őket, aki már arról beszélt, hogy ennek a fajta hagyományőrző megemlékezésnek milyen lesz a folytatása:
– A szervezőkkel azt tervezzük, hogy jövőre már két-három hajó érkezik hozzánk, majd 2026-ban, az ötszázadik évfordulón már minden vármegye képviseltetné magát egy-egy hajóval és akkor már a kempingben, egy nagyszabású rendezvény keretében tudnánk őket fogadni. 

A múltunkat ismerni kell

Bár a fájó emlékek is emlékek, azokat is ismernünk kell és emlékeznünk rá. Barta Endre szerint a mában élünk, a jövőnek dolgozunk, de a múltunkat ismerni kell:
–  Gondoljunk például egy árva gyerekre, aki úgy nő fel, hogy nem tudja, kik a szülei, és egész életében csak kering és csak egy örök űr marad benne. Mindenkinek, minden nemzetnek ismernie kell a saját múltját. Tisztelet azoknak, akik igyekeznek feltérképezni, elhozni és bemutatni nekünk a múltunkat.  
Különleges élmény az ötszáz évvel ezelőtti dereglye látványa, és szintén emlékezetes az ötszáz évvel ezelőtti öltözetet látni, ami tetőtől talpig igyekszik megeleveníteni az egykori valóságot. Magyar Attila, a Salina Alapítvány vezetője elmondta, hogy az általuk viselt öltözet az 1500-as évek végének egyszerű polgári ruházata.

Az érdeklődő városlakók is megtekinthették a hajót, majd Barta Endre alpolgármester is hajóba szállt és az öböl közepén vízre engedett egy koszorút, mellyel az évforduló kapcsán a város nevében is tisztelgett az esemény előtt.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Mozaik

Természetes és műbelek: Melyik a jobb?

Természetes és műbelek: Melyik a jobb?

2024. aug. 31.

Az interneten is gyakran olvashatunk róla, hogy a kolbászkészítés során az egyik legfontosabb döntés a bél típusának kiválasztása: természetes vagy műbél? (X)

Változatos, színes programmal csalogatott az Útkeresés "dínós" Játékfesztiválja (galériával)

Változatos, színes programmal csalogatott az Útkeresés "dínós" Játékfesztiválja (galériával)

2024. aug. 31.

Jelentős közönséget vonzott, megérdemelten aratott szép sikert a vendégek körében az Útkeresés Segítő Szolgálat immár hagyományos nyárbúcsúztató közösségi kezdeményezése.

Mi kell ahhoz, hogy sikeres ingatlanközvetítő váljon belőlünk?

Mi kell ahhoz, hogy sikeres ingatlanközvetítő váljon belőlünk?

2024. aug. 30.

Időnként a hírekben is hallhatunk arról, hogy melyek azok a szakmák, amiket érdemes kitanulni, ha olyan munkát szeretnénk végezni, amiben ki tudunk teljesedni, és amivel jól is tudunk keresni. (X)

DSTV: ünnepelt a Dunaújvárosi Kosár Közösség

DSTV: ünnepelt a Dunaújvárosi Kosár Közösség

2024. aug. 30.

Három éve bontott zászlót a helyi termelők áruit közvetlenül a vásárlókhoz eljuttató csapat, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunaújvárosi Kosár Közösség népszerűsége töretlen, sokan keresik és igénylik a friss, megbízható forrásból származó termékeket. Hangkép.

Így válasszunk védőtokot az Apple Watch órához

Így válasszunk védőtokot az Apple Watch órához

2024. aug. 29.

A mindennapi megjelenésünk egyik kiegészítője az óra, amit viselünk. Minden alkalommal törekszünk arra, hogy a kinézetünk kifogástalan legyen. Főleg a formális eseményeken, ahol számít az első benyomás. (X)

Népszerű volt a piacra költözött évadnyitó sokadalom (galériával)

Népszerű volt a piacra költözött évadnyitó sokadalom (galériával)

2024. aug. 29.

Bár már csak a nevében őrzi a csomagtartós tradíciót, változatlanul népszerű a Csomagtartóvásár és bolhapiac kezdeményezése: az évadnyitó sokadalom újra jelentős tömeget vonzott a piacra – sem a kínálatra, sem a hangulatra nem lehetett panasz.

Vászonképek a mindennapokban

Vászonképek a mindennapokban

2024. aug. 29.

A vászonkép pamut vagy poliészter alapanyagú vászonra nyomtatott festmény hatású ábra vagy alkotás. Irodákban, lakásokban egyre elterjedtebb dekorációs elem. (X)