Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Végül jó lesz minden"

doszerk - 2024. szeptember 15. 16:30

A méhek jól szervezett közösségében nincs helye az önérdeknek. A kaptárok lenyűgöző világáról az emberi társadalom is nyugodtan példát vehetne. Második évadát kezdi az ICA-D kötelékében a Szabad Szemmel közössége – tavaszi adósságot törlesztenek a KineDok kínálatából.

A kaptárok lenyűgöző világáról az emberi társadalom is nyugodtan példát vehetne. Ha a szorgos rovarokat figyeljük, rájövünk: nincs is náluk fontosabb teremtménye a Föld nevű bolygónak. Igen ám, de az emberek kapzsisága és önzése miatt közösségeik mind nagyobb veszélynek vannak kitéve. 
Új helyen, de a régi lendülettel folytatódott tavaly szeptemberben a KineDok kínálatának bemutatása: a Szabad Szemmel című program a kiváló helyszínként üzemelt Szertelen Házból a kiváló helyszínként üzemelő Kortárs Művészeti Intézetbe költözött, ahol immár a második évad első vetítésére várnak mindenkit. Az időpont rendhagyó, az eredetileg tervezetthez mérten egy hét csúszással kezdik a szezont, ráadásul egy tavaszi adósságot törlesztenek: a Végül jó lesz minden című cseh dokumentumfilmet vetítik szeptember 17-én, kedden 18 órától. 
A méhfajok – és nagy általánosságban: a beporzó rovarok – veszélyeztetettsége komoly gond lehet számunkra is, hívja fel a nézők figyelmét a Miroslav Janek rendezte film. A dunaújvárosi vetítésnek különleges fénytörést ad, hogy a helyi ÖKO Klub sorozatnyitó rendezvényén sok szó esett a városi "méhlegelők" számának és nagyságának növeléséről – ha érveket keresünk a város visszavadításának programjához, a "Végül jó lesz minden" várhatóan sok-sok munícióval szolgál!

A vetítés után szokás szerint kötetlen műhelybeszélgetést terveznek a látottakról – az esemény nyitott, minden érdeklődőt szeretettel várnak!

(Fotó: KineDok Magyarország – facebook)

A rovat további hírei: Kultúra

Változatos programsorozat csalogatta a betű barátait a József Attila Könyvtárba

Változatos programsorozat csalogatta a betű barátait a József Attila Könyvtárba

2024. okt. 16.

Mesés programok sorával, irodalmi délutánnal, játékokkal, akciókkal, vagyis eseményözönnel készült a József Attila Könyvtár – az Országos Könyvtári Napok sorozatát tartották a közelmúltban.

Kinek érdemes mezőgazdasági öntöző szivattyút vásárolnia?

Kinek érdemes mezőgazdasági öntöző szivattyút vásárolnia?

2024. okt. 16.

A hírekben rendszeresen olvashatunk arról, hogy az aszályos időszakok komolyan megkeserítik a gazdák életét. Rendszeres locsolás nélkül manapság gyakorlatilag lehetetlen Magyarországon növényeket termeszteni. (X)

ICA-D: "Vasakarat" – gyűjtemény az acélszobrász alkotótelep után

ICA-D: "Vasakarat" – gyűjtemény az acélszobrász alkotótelep után

2024. okt. 15.

Beszédes címmel nyílik a XVI. Dunaújvárosi Acélszobrász Alkotótelep kiállítása a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) pénteken: az érdeklődők a Vasakarat című bemutatót láthatják péntektől.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Keltető"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Keltető"

2024. okt. 14.

Az autizmussal élő Mariann teljesen önálló szeretne lenni – elköltözni a szüleitől, és stabil megélhetést találni. Folytatja második évadát az ICA-D kötelékében a Szabad Szemmel közössége, a Keltető című magyar dokumentumfilm szerepel a műsoron kedden délután.

DSTV: együtt ünnepelték a zene világnapját

DSTV: együtt ünnepelték a zene világnapját

2024. okt. 12.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összegzése a Sándor Frigyes Zeneiskola ünnepi programjáról. A zene világnapjára két programmal is készült az intézmény: a közös koncert mellett nem maradhatott el a legfiatalabb növendékek szimbolikus virágültetése sem. Hangkép.
 

DSTV: fesztiválkínálat az Intercisa Múzeumban

DSTV: fesztiválkínálat az Intercisa Múzeumban

2024. okt. 11.

Elstartolt a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsora, amelyhez a dunaújvárosi Intercisa Múzeum is csatlakozott, derül ki a DSTV összegzéséből. A sorozatnyitó előadás az emberré válás és a táplálkozás összefüggéseire fókuszált. Hangkép.

Dallal és játékkal, koncerttel és virágültetéssel ünnepelték a zene világnapját (galériával)

Dallal és játékkal, koncerttel és virágültetéssel ünnepelték a zene világnapját (galériával)

2024. okt. 06.

A Móricz Zsigmond Általános Iskola immár hagyományosan a város óvodásait látta vendégül, a Sándor Frigyes Zeneiskola remek össz-intézményi hangversennyel és az immár évek óta rendszeres virágültetési akcióval készült a muzsika ünnepére.