A társasjátékok a felnőttek számára is tartalmas kikapcsolódást kínálnak

doszerk - 2024. október 18. 8:00

A különböző játékok megannyi izgalmat, szórakozást, kihívást és csatározást tartogatnak, minőségi időtöltést és kikapcsolódást, valódi flow-élményt kínálnak a felnőttek számára is. (X)

Érdeklődésünk alapján választhatunk logikai, stratégiai, ivós, vicces társasjátékokat, amelyek minden élethelyzetben bevethetők, legyen az egy házibuli, egy hétvégi baráti vacsora, egy születésnap, egy nyaralás vagy utazás, vagy egy könnyed, stresszoldó párbaj a nap végén, hogy kizökkenjünk kicsit a mindennapok mókuskerékéből. De ahogy a gyerekek egy részét, úgy a felnőttek közül sem mindenkit lehet játékra csábítani, de azért próbálkozni mindig érdemes. 

Tudtad, hogy a játék endorfint termel, ami stresszoldó hatású, ráadásul fejleszti és javítja a szocializációs képességeinket? Nyerj bepillantást a felnőtt társasok világába, ismerd meg a főbb típusokat, és a következő összejövetelre válassz a Reflexshop party társasjátékai közül!

Gyerek vs. felnőtt társasjátékok

A társasjátékokkal külön tudományág, a ludológia foglalkozik, és számos kutatást végeznek ezen a területen. Azt tudjuk, hogy a gyerekek készségeire fejlesztőleg hatnak a különféle játékok, így a társasok is, legyen szó memóriajátékokról vagy a számolási készséget fejlesztő típusokról. 

Ahogy növekszünk, úgy bővül az elérhető társasjátékok köre, illetve bonyolódnak és válnak egyre változatosabbá. A legtöbb, felnőtteknek szóló játékot általában már 8 éves kortól ajánlják, de ez nem jelenti azt, hogy felnőttként ne élveznénk, sőt! Az ajánlott életkor a játékmechanizmusok, a tematika alapján kerül feltüntetésre, és a választásnál a játék időtartama a mérvadó, ugyanis minél hosszabb, annál nagyobb koncentrációt igényel.

Miért jó, ha felnőttként is játszunk?

A játék felnőttkorban ugyanolyan fontos, mint a gyerekeknél, ugyanis nyitottságot feltételez, serkenti az agyműködést, fejleszti az emlékezőképességet, a kognitív készségeket. De sokat segít abban is, hogy kiszakadjunk a hétköznapokból, kilépjünk a digitális világból, és nem utolsósorban élvezzük egymás társaságát. A játék örömmel tölt el, boldogsághormonokat termel, javítja az agyi funkciókat, csökkenti a stresszt. Igazi “anti-aging szer”, hiszen aki nem felejt el játszani, az nem öregszik meg. 

Milyen típusú felnőtt társasjátékok vannak?

A klasszikus táblajátékokat csoportosíthatjuk tematika alapján, így beszélhetünk fantasy, sci-fi, mitológiai, regény alapú, háborús, nyomozós, történelmi, misztikus és gazdasági játékokról. A leggyakrabban előforduló mechanizmusok az ütős-vivős, a stratégiai, a kooperatív, a versengő, a pakliépítős, a munkáslehelyezős, a lapkalehelyezős, a dobok-lépek, az erőforrás gazdálkodás, a licitálós, a szerepválasztós, a hálózatépítős, a területuralós, a tárgyalásos, a sorozat-gyűjtögetős és a legacy.

Téma alapján történetvezérelt és absztrakt társasokat különböztetünk meg. A modernkori társasjátékoknak 2 fő típusa van, a véletlenszerű amerikai és a stratégiai-tervezős euro társasjátékok. Bőven akad tehát választási lehetőség.

A rovat további hírei: Mozaik

Kézműves remekek és erő(s)próba az MMK-ban

Kézműves remekek és erő(s)próba az MMK-ban

2024. okt. 17.

A szeptemberi zászlóbontás átütő sikere után ismét otthont ad a Kézműves Kincsek Vására seregszemléjének az idén 50 éves MMK. Erőnek erejével is készülnek: az Erősevő verseny viadala színezi a szombat délutáni sokadalom kínálatát.

A műanyag nyílászárók térnyerése: mire kell figyelni beépítés során?

A műanyag nyílászárók térnyerése: mire kell figyelni beépítés során?

2024. okt. 17.

Az elmúlt évtizedekben a különböző állami támogatásoknak, programoknak köszönhetően egyre nagyobb ütemben kezdtek el terjedni a műanyag nyílászárók, erről a hírekben is lehetett olvasni. (X)

DSTV: sminktippek a mindennapokra

DSTV: sminktippek a mindennapokra

2024. okt. 16.

Megjelenésünk összetett dolog, a hölgyeknél pedig a smink is ennek a része. Folytatja szépségápolási sorozatát a DSTV: az ünnepi sminkek után ezúttal a mindennapok alaptippjeivel találkozhatnak az érdeklődők – szakértői tanácsokkal fűszerezve. Hangkép.

Fákat ültettek a Római játszótéren

Fákat ültettek a Római játszótéren

2024. okt. 15.

Lassan egy éve lesz, hogy a Szerencsejáték Zrt. jóvoltából átadták a Római városrészi, úgynevezett befogadó játszóteret, ami a fogyatékossággal élő és az ép gyermekek számára teremt lehetőséget a közös játék örömére. Azóta rendszeresen történt valami a játszótér körül, most is.

Nagyszabású gálával ünnepel a Rosti iskola

Nagyszabású gálával ünnepel a Rosti iskola

2024. okt. 15.

Jeles évfordulókat ünnepel a jubileumi tanévben a Dunaújvárosi Rosti Pál Gimnázium és Általános Iskola – az ünnepi programsor első csúcspontjának a jubileumi gála ígérkezik pénteken.

DSTV: gólyákat avattak a Rudasban

DSTV: gólyákat avattak a Rudasban

2024. okt. 15.

Fontos mérföldkőhöz érkeztek a Rudas középiskola kilencedik évfolyamos nebulói, derül ki a DSTV összegzéséből. Évtizedes hagyományok mentén szervezett gólyaavató során, játékos, zenés-táncos műsorokkal bőven pettyezett program keretében lettek az iskola teljes jogú polgárai. Hangkép.

Csöndes, őszies nyitány, a hét közepétől némi csapadékkal

Csöndes, őszies nyitány, a hét közepétől némi csapadékkal

2024. okt. 14.

Változóan felhős idő, többször napsütéssel, a hét közepétől növekvő, de még így is gyenge csapadékhajlammal – ez már az ősz dereka, hajnalban csípős, de nap közben kellemes periódust ígér a DO meteorológiai szakértője.