Dunaújváros Hetilap

Népfőiskola: esély a változásra

doszerk - 2014. augusztus 13. 14:47

Nagyszabású együttműködés keretében indít pályázati úton megvalósuló szakképzési programot indított a Dunamenti Regionális Népfőiskola: az intézmény és konzorciumi partnerei a napokban vázolták a tervet, amely révén harmincnál többen részesülnek szakmaképzésben. Sorsfordítók a hajtás után.

A Dunamenti Regionális Népfőiskola és konzorciumi partnerei uniós támogatásból valósítják meg a Sorsfordító Esély elnevezésű projektjüket. A program részleteiről tartott tájékoztatón kiderült: július elején kezdődött az építőipari foglalkoztatást bővítésére irányuló program, amely a képzés-képességfejlesztés, a tranzitfoglalkoztatás és a pszicho-szociális szolgáltatások szerves egysége révén készít fel 32 fő alacsony iskolai végzettségű célcsoporttagot a szakmaszerzésre, valamint a tartós elhelyezkedésre, mégpedig a kőműves és hidegburkoló, festő, mázoló, tapétázó és ács szakmák területén.

Együtt könnyebb

Az úgynevezett tranzit modell lényege a foglalkoztatással egybekötött szakképzés – ennek  elengedhetetlen része a személyiségfejlesztés is, magyarázta Csikós Imre, a pályázati program vezetője:
– A szakképzésre történő felkészítés során minden résztvevő olyan felzárkóztató és ismeretfelújító képzést kap, amely az elvárt ismeretek pótlására, illetve frissítésére irányul, így lesznek például matematikai, szövegértési, informatikai, kommunikációs és idegen nyelvi kurzusok. A hangsúly azonban egyértelműen a gyakorlati képzésre kerül, hiszen a szakképzés alatt a hallgatók havonta egy hét elméleti és három hét gyakorlati órán vesznek részt. A komplex fejlesztő és a felzárkóztató- ismeretfelújító képzés alatt a célcsoport tagjai képzési támogatásban részesülnek. A szakképzés teljes időtartama munkaviszonyban történik, s nemcsak szakképzettséget szereznek, de munkaerő-piaci ismereteik és kompetenciáik is fejlődnek. A tájékoztatón elhangzott: a célcsoport foglalkoztatását a négy konzorciumi partner vállalta, köztük a Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat. A résztvevők a képzés ideje alatt munkabért kapnak és más juttatásokban is részesülnek, így például ingyenes tankönyveket, étkezési hozzájárulást kapnak, emellett a vidéki bejáróknak az utazási költségeket is megtérítik, illetve biztosítják a képzéshez kapcsolódó munkaruházatot is. 

A program nyitott: a Dunamenti Regionális Népfőiskola várja azokat a városban és vonzáskörzetében élő 18-25 év közötti pályakezdő fiatalokat, akik nem szereztek szakképesítést, illetve azokat a 25-50 év közötti személyeket, akik legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel, vagy elavult szakmával rendelkeznek. (Jelentkezni az intézmény honlapján lévő elérhetőségeken lehet!)
Kapnak egy sorsfordító esélyt!
 
Kapcsolódó link:

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek.