Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

1956: aztán csend lett…

doszerk - 2014. november 7. 11:58

"…segítsetek, segítsetek, kopogta az ismeretlen távírász. A kétségbeesett, zaklatott kopogtatás elnyomta az emberi hangot, és csak öt szó volt tisztán érthető: „Ne tegyétek le a fegyvert!” Aztán az adás örökre elnémult…"

Dunapentele. 1956 novemberében innét szállt a világ felé az utolsó szabad szó. Fogalmazhatunk így is: itt némult el utoljára a szabadság hangja.
A Szabad Európa Rádió hajdani munkatársa, a legendás Gallicus, Mikes Imre emlékei szerint ez volt az utolsó üzenet: „Ma reggel 2 óra 30 perckor az orosz csapatok általános támadást indítottak a magyar nép ellen. Kérjük az Egyesült Nemzeteket: Segítsetek! Ejtőernyősöket kérünk! A világ lelkiismeretes és tisztességes népeihez fellebbezünk. Segítsetek! Segítsetek! Segítsetek!”

A legendák persze mindig ikerváltozatokban élnek. Az Amerikába emigrált – és ott a magyar forradalom emlékét mindig ébren tartó – lapszerkesztő, Soós József így idézi fel a pentelei titkos rádió utolsó idejét: „A híres Rákóczi adót, amely Dunapenteléről sugározta adásait, a műszerüzemünk készítette. Egy Ikarusz busz utánfutóján volt a leadótorony, a buszban az adókészülék a személyzettel. A busz a városban és a város körül állandóan változtatta a helyét, hogy ne tudják bemérni. Nagyon emlékezetesek számomra a rádió 1956. november 7-én, délután 1 óra 53 perckor sugárzott utolsó mondatai: »A szovjet tankok és légierők támadják Dunapentelét... A harc változatlan hevességgel továbbra is folyik... Adásunkat bizonytalan időre megszakítjuk... Rákóczi adó, Magyarország…«”
Nos, mindkét segélykiáltás elszállt az éterbe – ám se ez, se az nem volt az utolsó. Az 1989-ben megjelent A forradalom hangjai című dokumentum tudatja: november 8-án, hajnalban, negyed 4 után egy perccel röpült világgá Penteléről a végső üzenet.

Már alig volt hallható, csak töredékekből állt, szavait a párhuzamosan futó morzejelek tették érthetetlenné: ti-ti-ti-tá-tá-tá-ti-ti-ti… segítsetek, segítsetek, kopogta az ismeretlen távírász. A kétségbeesett, zaklatott kopogtatás elnyomta az emberi hangot, és csak öt szó volt tisztán érthető: „Ne tegyétek le a fegyvert!” Aztán az adás örökre elnémult.
„Egy nép kiáltott” – írta Márai. – Aztán csend lett.”
Csend volt az Atlanti-óceán túlpartján is.
Az amerikai levéltárak máig őrzik a pentelei rádió angolra fordított szavait: „We appeal to the conscience of the world. ... Why cannot you hear the call for help of our murdered women and children? Peoples of the world! Hear the call for help of a small nation! ... This is Radio Rakoczi, Hungary ...”

A Rákóczi Adó utolsó adása (kattintson a képre)

A hétköznapi amerikai emberhez aligha jutott el a világ lelkiismeretére apelláló felhívás. Se a meggyilkolt nők és gyerekek utolsó kiáltása. Se egy kis nemzet végső jajszava. A nagyhatalom akkor a közel-keleti érdekek és a világgazdaság szempontjából sokkal fontosabb ügyekkel volt elfoglalva…

 

A rovat további hírei: Kultúra

Vegyeskari évadzáró koncert a múzeumban

Vegyeskari évadzáró koncert a múzeumban

2024. jún. 13.

Mind a helyszínt, mind a repertoárt illetően egyszerre lesz hagyományos és különleges a Dunaújvárosi Vegyeskar hangversenye az Intercisa Múzeumban szombaton délután. A koncert ingyenes, mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: pompás gálán a Violin

DSTV: pompás gálán a Violin

2024. jún. 13.

Színes és gazdag repertoárral mutatkozott be a Bartók színháztermében a Violin Alapfokú Művészeti Iskola közössége, derül ki a DSTV összeállításából. A műsor gerincét az intézmény táncosainak bemutatói adták volt, de színre léptek a többi tagozat növendékei is. Hangkép.

Könyvheti dedikálás a Lírában

Könyvheti dedikálás a Lírában

2024. jún. 12.

Folytatja a könyvünnepekhez kapcsolódó programjainak sorát a Líra Könyvesbolt Vasmű úti egysége: két szerző, Fábián Janka és Szilágyi Kiszler Adrienn dedikál pénteken, mindenkit várnak!

ICA-D: Másik Magyarország – töredékek egy falu hétköznapjaiból

ICA-D: Másik Magyarország – töredékek egy falu hétköznapjaiból

2024. jún. 09.

Filmvetítéssel folytatja társművészeti sorozatát a Kortárs Művészeti Intézet: Nagy Dénes filmje Bukta Imre művészetéről és falujáról szól, a kedd délutáni vetítést műhelybeszélgetés követi, mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Betyár és a Kisasszony

2024. jún. 08.

Deák István fazekas remekeinek bemutatásával folytatódott az Intercisa Múzeum sorozata. A Hónap műtárgya kollekciójában most a néprajzi gyűjtemény kincsei, a Betyár és a Kisasszony történetével ismerkedhetünk meg. Hangkép.

Egyre népszerűbb a MIKRO Fesztivál kínálata

Egyre népszerűbb a MIKRO Fesztivál kínálata

2024. jún. 06.

Szakmai berkekben is komoly rangot vívott ki a Bartók Kamaraszínház idén immár harmadszorra futó nyárköszöntő seregszemléje, a dunaújvárosi közönség is gyorsan szívébe zárta a MIKRO Fesztivált. A héten még tart a program, mérleget vonni korai volna – de a trend egyértelmű!

Pentelei Molnár János öröksége – képbemutatóval

Pentelei Molnár János öröksége – képbemutatóval

2024. jún. 06.

Különleges meglepetéssel várja a művészet szerelmeseit a Pentele Baráti Kör a Mondbach-kúriában ma délután: Pentelei Molnár János képeinek gyűjtője itt mutatja be kollekciójának új darabját.