forradalom

ICA-D: kirakatkiállítás – záróbeszélgetéssel

ICA-D: kirakatkiállítás – záróbeszélgetéssel

2022. már. 15.

Rácz Attilla Cicero 12 pont – Kötelesrész című, fájdalmasan aktuális műegyüttesét péntek óta láthatják mindazok, akik elsétálnak a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) mellett. A rendhagyó bemutató záróbeszélgetéssel ér véget – pénteken.

Fáklyás megemlékezés az emlékműnél

Fáklyás megemlékezés az emlékműnél

2021. nov. 08.

"Pentele nem alkuszik, Dunaújváros nem felejt!" – az '56-os forradalom és szabadságharc  helyi hőseire emlékezhetünk a forradalmi emlékműnél ma délután.

DSTV: március 15. öröksége

DSTV: március 15. öröksége

2021. már. 16.

Az 1848-as forradalom és szabadságharc történelmi jelentőségét és máig ható üzenetét méltatja Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója a DSTV ünnepi összeállításában. Hangkép. 

DSTV: koszorúzás az emlékműnél

DSTV: koszorúzás az emlékműnél

2021. már. 16.

Az idei a második március 15., amit a koronavírus-járvány miatt nem lehetett együtt ünnepelni – a jeles napon, hétfőn délelőtt Pintér Tamás polgármester és a Rajta Újváros! Egyesület képviselői helyezték el a koszorúkat az emlékműnél, tudósít a DSTV összeállítása. Hangkép.

"Tisztelet '48 hőseinek!"

"Tisztelet '48 hőseinek!"

2021. már. 15.

Címszavas történelmi áttekintéssel és polgármesteri köszöntővel emlékezünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetének jeles napjára.

Pentele példát ad…

Pentele példát ad…

2019. nov. 04.

Akkor még csak két napja volt, hogy emlékezők sokasága indult a temetőbe, az egykor volt szeretteihez. A halottak napja az egyik évben épp olyan, mint az előzőben, vagy akár a következőben, de 1956-ban minden másképp látszott.

Eltaposás-sikermutató, ’56

Eltaposás-sikermutató, ’56

2019. okt. 27.

Megkezdődik 1956 októberének utolsó hete. Pentele polgárainak többsége fölvillanyozva a fővárosból jövő hírek által. Népgyűlés – követelésekkel. Vissza a település ősi nevét! A vasműről levenni a Sztálinbélyeget!

'56-ban a magyar fiatalok világraszólót alkottak

'56-ban a magyar fiatalok világraszólót alkottak

2019. okt. 23.

1956 októberében a magyar fiatalok világraszólót alkottak, beverték az első szögeket a kor leghatalmasabb katonai erővel rendelkező nagyhatalmának koporsójába - mondta az innovációs és technológiai miniszter kedden, a budapesti Műegyetemen tartott megemlékezésen.

Patkó István és a dömperesek

Patkó István és a dömperesek

2018. okt. 24.

Úgy vélem, hogy a hősiesség és a bátorság is sokféle formában jelenik meg. Néha  abban, hogy fegyverek elé  állunk, néha abban, hogy felvállaljunk olyan dolgot, amit más nem tud, nem akar vagy nem mer megtenni. A hősiesség és a bátorság így bizton állíthatom nem csupán a nagy és jelentős eseményekben, a történelmet formáló időben van jelen, hanem megbúvik a hétköznapokban is.

’56 ősze Sztálinvárosban: a földindulás első hangjelzései

’56 ősze Sztálinvárosban: a földindulás első hangjelzései

2018. okt. 23.

Újváros népe túlvolt már azon a megrázkódtatáson, amit az 1953 nyarán hozott országos beruházási megszorítás okozott. A város és a vasmű építésében törés keletkezett ugyan, de az élet végül is ment tovább. És bár az ’53-ban fejlesztésre fordított pénz két év alatt egyharmadára csökkent – de a nagyolvasztó felépült és 1954 februárjától termelni kezdett. Visszatért a remény.

Amikor elmaradt a hajnal

Amikor elmaradt a hajnal

2017. nov. 04.

Kezdetben volt az éjsötét. A falióra tizenkettőt mutatott, majd egy pillanat – és a naptár november harmadikáról negyedikére lépett. Eltelt egy óra, kettő, három, az ország aludt, békét álmodott, s nem tudta, hogy valahol már tankok dübörögnek, csak még a zaj nem hallik idáig. Négy óra lett.

Amikor még élt a remény…

Amikor még élt a remény…

2017. okt. 31.

1956. október 31-ét írtak. A forradalom és szabadságharc pentelei krónikájában ez a nap fordulópont: megalakultak a néphatalmi testületek, a nemzeti bizottság, a helyi munkástanács, és a tüzérezred tisztjei részvételével a forradalmi katonai tanács. A feloszlatott DISZ-szervezet szerepét átvette a forradalmi ifjúsági bizottság. Az előző napok véráldozattal is járó történései után a konszolidáció jelei mutatkoztak.