Dunaújváros Hetilap

"Tisztelet '48 hőseinek!"

doszerk - 2021. március 15. 8:07

Címszavas történelmi áttekintéssel és polgármesteri köszöntővel emlékezünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetének jeles napjára.

A járvány veszélyhelyzet miatt otthonunkban ünnepelhetünk, vagy külön sétálva el a forradalmi emlékműhöz – de lélekben együtt; szabadon.

Máig égő fáklya

Az országgyűlés 1991-es határozata értelmében március 15. az 1848-49-es szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének, és a Magyar Köztársaságnak is a  nemzeti ünnepe. 
1848-ban Európa számos városában zavargások törtek ki, amelyekből forradalmak születtek – a népek szabadságot és egyenlőséget követeltek az elnyomó hatalmakkal szemben. Így lett nálunk is jelkép március 15. napja, amely nemzetünk számára a szabadságért hozott áldozatokat, és az ezért zajló végtelen küzdelmeket szimbolizálja. Ha akkor nem történik meg a forradalom, országunk talán soha nem tudta volna érvényesíteni jogait a zsarnoksággal szemben.
Azon a napon nyomtatták ki a szabad magyar sajtó kultikus írásait is – a 12 pont, és Petőfi Sándor Nemzeti Dal című költeménye a mai napig ott cseng mindannyiunk fülében. A "Rabok legyünk, vagy szabadok?" olyan kérdés, amely végigkíséri a magyarság történelmét; 2021-ben is azért harcolunk, hogy az akkori célok ne vesszenek feledésbe, és ne vesszen el végleg, amit őseink elértek.

Tisztelt dunaújvárosiak!

A mostani a második március 15-e, amit a koronavírus járvány miatt nem tudunk méltó módon, együtt, közösen megünnepelni.
Az elmúlt 173 évben sokféleképpen ünnepeltük mi, magyarok a 1848-49-es forradalmat és annak hőseit. 
A forradalom leverése után természetesen szó sem lehetett megemlékezésről, csak titokban. A kiegyezés után megtűrték ugyan, de nemzeti ünnep csak 1927-ben lett, 1951-ig. Akkor ismét egy közönséges munkanappá silányították. De március 15. emlékét, az eszmét a szocializmus évtizedei sem tudták elfojtani. A parlamentáris Magyarország születésnapja továbbra is viszonyítási pont volt. 1972-ben is, amikor a rendőrség gumibottal oszlatta az emlékező tömeget. 1991 óta március 15. újra nemzeti ünnep. 
Most a járvány akadályoz meg bennünket a méltó emlékezésben, de én most is azt kérem: ne hagyjuk magunkat. Ha közösen nem tehetjük, egyénileg akkor is emlékezzünk meg '48-49 hőseiről. Ne hagyjuk, hogy a vírus megakadályozza, hogy ápoljuk ennek a szép ünnepünknek az emlékét! 
Ne felejtsük a legnagyobb magyar, az első felelős magyar kormány minisztere, Széchenyi István szavait: "Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn."

Tisztelet 48 hőseinek!

Pintér Tamás
polgármester

(Címlap- és nyitókép: MMK; belső oldali kép: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

2024. ápr. 16.

Nyár elején újra választ az ország, méghozzá egy időben az Európai Parlament (EP) tagjaira, a települési polgármesterekre, valamint az önkormányzati képviselőkre, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok tagjaira voksolhatunk.

Szakmai értekezlet a rendőrségen

Szakmai értekezlet a rendőrségen

2024. ápr. 16.

A Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány és Dunaújváros Önkormányzata szervezésében létrejövő Rendvédelmi hónap részeként, illetve annak megnyitójaként szerveztek konferenciát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon a napokban.

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

2024. ápr. 15.

Nagyszabású szerszámkiállításnak ad otthont az Innopark szerdán: a Hoffmann Group kiállítására 10-15 óra között várják az érdeklődőket – meghívó és regisztrációs űrlap máris itt!