Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

ICA-D: kirakatkiállítás – záróbeszélgetéssel

Öcaline - 2022. március 15. 7:19

Rácz Attilla Cicero 12 pont – Kötelesrész című, fájdalmasan aktuális műegyüttesét péntek óta láthatják mindazok, akik elsétálnak a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) mellett. A rendhagyó bemutató záróbeszélgetéssel ér véget – pénteken.

A forradalmi ifjúság követelései pirosban, fehérben és zöldben, 12 alkotásban "újraírva", valamint a közismert Petőfi-dagerrotípia vörös-zöld újragondolása; egy héten át, múlt péntektől március 18-ig, azaz most péntekig mutatja be az Uitz terem üvegportáljában az ICA-D Rácz Attila Cicero kiállítását. Az alkotó – amint ezt már az előhangban is felidéztük – vállaltan az 1848-49-es forradalom és szabadságharc örökségére, máig ható üzenetére reflektált a 12 pont – Kötelesrész című kiállítás tizenhárom képével; ezt írta a bemutató meghívójához: "A 12 pont (...) mindannyiunk öröksége: '48-ból, '56-ból és '89-ből. Nem uralkodói kegy, nem adható és nem visszavonható. A 12 pontban megfogalmazottakat kivívó elődeinktől örököltük. Kötelezően kiadandó örökrészünk. Kötelesrész. Ma nem elég emlékezni rá, hanem emlékeztetni is kell, mindaddig, amíg: a bőség kosarából mindenki egyaránt nem vehet, és a jognak asztalánál mindenki egyaránt nem foglalhat helyet."

A kirakatkiállítás záróbeszélgetéssel ér véget március 18-án, pénteken délután. Rácz Attila Cicero pop-up kiállításának záróeseményeként a művésszel Deák Nóra, az ICA-D igazgatója beszélget, az 1848-as forradalom és szabadságharc eszméinek, a márciusi ifjak követeléseinek aktualitásáról, a 12 pont – Kötelesrész című festménysorozat keletkezéséről, és ne utolsósorban a szövegalapú kortárs képzőművészetről 17 órától.

A program nyitott, mindenkit szeretettel várnak – de addig sétáljanak el az Uitz felé!

(Címlap- és belső oldali kép: Végh Zoltán; nyitókép: ICA-D – facebook)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a második tábor az MMK-ban (galériával)

DSTV: a második tábor az MMK-ban (galériával)

2022. júl. 01.

Színes sorozattal, kézműveskedéssel és kertészkedéssel folytatódott a tematikus táborok hete az MMK-ban, derül ki a DSTV összegzéséből. Varázspálca és manókészítés is szerepel a Nyártündér hete kínálatában. Hangkép és galéria itt!
 

DSTV: vissza a kőtárba! (galériával)

DSTV: vissza a kőtárba! (galériával)

2022. jún. 30.

Gazdag program, tömeges jelenlét – minden szempontból sikeres volt az Intercisa Múzeum rendezvénye, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény a Múzeumok Éjszakája keretében a római kori kőtárban várt a vendégeket. Hangkép és galéria itt!

Sugárúti Fesztivál – csatangoljuk be együtt a Vasmű utat!

Sugárúti Fesztivál – csatangoljuk be együtt a Vasmű utat!

2022. jún. 29.

Egykor a Vasmű úton összpontosult Dunaújváros közösségi élete; az elegáns hangulatú, színes kirakatokkal csalogató sugárút a társasági élet különleges, meghatározó helyszíne volt, amely hétvégi délutánokon benépesült szépen felöltözött dunaújvárosi családokkal – ezt a hangulatot idézi meg a Sugárúti Fesztivál a hét végén.
 

DSTV: szabad szemmel a Szertelen Házban

DSTV: szabad szemmel a Szertelen Házban

2022. jún. 29.

Új dunaújvárosi helyszínen is láthatják az érdeklődők a KineDok dokumentumfilmjeit, derül ki a DSTV összeállításából. Az országos hálózathoz a Szabad szemmel című programmal csatlakozott az MRE Újváros Drogambulancia, vagyis a Szertelen Ház. Hangkép.
 

DSTV: nagy találkozás a könyvtárban

DSTV: nagy találkozás a könyvtárban

2022. jún. 28.

Követte a vándorkiállítást az alkotó, Marék Veronikával találkozhattak a napokban a gyermekkönyvtár vendégei, derül ki a DSTV összeállításból. A népszerű mesék szerzője szívesen beszélgetett olvasóival, és persze dedikálásra is vállalkozott. Hangkép.

Mesés kínálat a gyermekkönyvtárban

Mesés kínálat a gyermekkönyvtárban

2022. jún. 27.

Rendszeres nyári programokkal csalogatja a jövő könyvbarátait a József Attila Könyvtár gyermekkönyvtára – a családi kikapcsolódásnak is kiváló, július második feléig tartó sorozat kedden kezdődik. Bónusz: nyáron korábban nyit a gyermekkönyvtár!

DSTV: a hónap műtárgya a múzeumban

DSTV: a hónap műtárgya a múzeumban

2022. jún. 26.

A Múzeumok éjszakája után mi mással kezdhetnénk a napot, mint egy történelmi emlékkel. A DSTV összegzéséből kiderül, ezúttal egy jelképes jelentőségű római kori terrakotta szoborra esett a választás, az lett a hónap műtárgya az Intercisa Múzeumban. Hangkép.