Dunaújváros Hetilap

Biztonsági előírások a szilveszteri utcabálon

spigott - 2014. december 30. 14:14

Városunkban a szilveszteri utcabálon csak a kijelölt helyen lehet felhasználni a pirotechnikai termékeket.

Biztonsági előírások a Szilveszteri rendezvényen

A rendezvény ideje alatt forgalomtól elzárt terület a Vasmű út – Dózsa György út kereszteződéstől induló Tanács út felé vezető útszakasz és parkoló, melyet a rendezők közlekedési táblával jelölnek.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a rendezvényre kilátogatók a közlekedési szabályok betartásával közelítsék meg a helyszínt, mert korlátozási szabály nem lesz.

Balesetek elkerülése érdekében pirotechnikai eszközöket (petárda, tűzijáték, stb.) eszközöket a helyszínre kilátogatók számára a rendezők a Városi Bíróság és a Korányi Sándor út közötti útszakaszon kijelölt területen biztosítanak. A kijelölt területen kívül használt pirotechnikai eszközök használata a rendezvény egész területén belül tilos, annak használata szabálysértést von maga után.

Tudnivalók, jó tanácsok a szilveszteri pirotechnikai termékek felhasználására

A pirotechnikai termék címkéjén, használati útmutatóján fel kell tüntetni – magyar nyelven – azt, hogy milyen módon lehet biztonságosan tárolni, használni, valamint a termék pirotechnikai osztályát.

Tartsuk be a használati utasításban leírtakat!

Nem kell engedély – 14. év felett – az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékek megvásárlásához, birtoklásához. Ezeket 1 kg tömegig lehet tárolni, és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint felhasználni.

Nem kell engedély – 16 év felett – a 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék megvásárlásához, birtoklásához. Ezeket 1 kg tömegig lehet tárolni, és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint felhasználni.

Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek nem használhatók fel:

  • - közintézményben, középületben, sportlétesítményben, egyházi intézményben, védett természeti területen;
  • - tömegközlekedési eszközön;
  • - magánszemély által közúti és gyalogos közlekedésre (út, járda, híd stb.), kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre, szabadidő eltöltésére szolgáló területen – kivéve a december 28. 18 óra és a következő naptári év január 1-jén 6 óra közötti időtartamot.

Nem kell engedély – 18 év felett – a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék december 28-a és 31-e között történő megvásárlásához, és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint december 31-én 18 órától a következő naptári év január 1-jén 6 óráig történő felhasználásához. December 28. és január 1. között ezekből a termékekből maximum 3 kg birtokolható, tárolható.

A 3. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket magánszemélyek nem használhatják fel: közintézményben, középületben, sportlétesítményben, egyházi intézményben, rendezvény helyszínéül szolgáló nyilvános helyen;
tömegközlekedési eszközön.

Jó tanácsok a biztonságos használathoz:

Csak legális, ellenőrzött, magyar felirattal, regisztrációs számmal és használati utasítással rendelkező pirotechnikai terméket vásároljunk.
Soha ne vegyünk tűzijátékot piacon, pult alól, autó csomagtartójából, ellenőrizhetetlen forrásból. A biztonságos termékek a tűzijáték forgalmazó üzletében, raktárában, vagy – szilveszteri időszakban – bódéjában vásárolhatók meg.
A tűzijáték rakétákat csakis és kizárólag szabad téren szabad felhasználni. Soha ne próbálkozzunk lakásban, zárt téren elműködtetni őket. Felgyújthatjuk vele az egész lakást, vagy súlyos sérüléseket szenvedhetünk.
Soha ne szereljük szét, vagy alakítsuk át a terméket!
Ne indítsuk a terméket kézből, és soha ne hajoljunk fölé!
A használati útmutató mindig tartalmazza a biztonsági távolságokat. Ezen belül vízszintesen ne legyen semmi, amiben a rakéta kárt tehet, személyek se legyenek a közelben. Természetesen függőlegesen sem szabad, hogy kárt okozhasson.
A rakéta vezetőpálcáját nem szabad a földbe szúrni, azt stabilan álló csőből – akár biztosan álló pezsgősüvegből – kell indítani!

A fel nem használt, vagy sérült, el nem működött termékeket január 5-ig vagyunk kötelesek visszavinni a vásárlás helye szerinti forgalmazóhoz, aki azt díjmentesen köteles visszavenni.

 

A katasztrófavédelem a biztonságra hívja fel a városlakók figyelmét:

 

A tűzijáték látványos, kicsik és nagyok is rácsodálkoznak, azonban a biztonságos szórakozás érdekében be kell tartani a szabályait. Az elmúlt évek során a katasztrófavédelem tűzoltóit számos esetben riasztották a tűzijátékok szabálytalan használata miatt. Előírások vonatkoznak arra, hogy az egyes pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékok mikor használhatóak, erről időben tájékozódjunk. Ügyeljünk arra, hogy csak legális árusító helyen vásároljunk tűzijátékot és csak olyat, amelynek van magyar nyelvű használati utasítása és nem járt le a szavatossága. A tűzijátékokat gyermekek elől elzárva tároljuk, a csak szilveszterkor használható hármas pirotechnikai osztályba tartozó eszközök működtetésével várjuk meg az előírt időszakot, amely december 31-én 18 órától január 1-jén 06 óráig tart.

Soha ne működtessünk sérült tűzijátékot, a használati utasításban leírt védőtávolságot és rögzítési módot mindig tartsuk be, indításkor ne hajoljunk az eszköz fölé. Csak szabadban működtessünk tűzijátékokat, azokat ne irányítsuk emberek, gépkocsik, épületek felé. A földön forgó, pattogó pirotechnikai termékeket, piroboxokat, telepeket kizárólag stabil, egyenletes, nem gyúlékony talajon használjunk. Ezek működtetési helyét úgy kell megválasztani, hogy a leírásukban feltüntetett biztonsági távolságon belül ne legyen semmi, ami meggyulladhat. Rakétát soha ne indítsunk olyan helyről, ahol például faág vagy villanyvezeték áll az útjában. Erős szélben a pirotechnikai eszközök felhasználását halasszuk el. Egy tűzijáték csak egyszer működtethető, ha nem indult be, ne próbáljuk újra meggyújtani és mindig várjunk pár percet a megközelítésével. A tűzijátékokat megbontani, átalakítani és azokat kézből működtetni nem szabad. A rakétákat, telepeket mindig egy ember indítsa be.

A fel nem használt vagy hibás, 3-as pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket január 5-ig a vevő köteles a forgalmazónak visszaszállítani, aki ezt köteles térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.
A petárdának nem csak a használatát, de a birtoklását is tiltja a jogszabály. Aki petárdát tart magánál, illetve használ, szakkifejezéssel élve elműködtet, az szabálysértést követ el, amelynek a büntetése akár 150 ezer forint is lehet.
Az év végi szórakozás közben se feledkezzünk meg arról, hogy a tűzijátékkal járó erős fény- és hanghatás megijesztheti a háziállatokat. Szilveszter éjszaka a gazdák lehetőség szerint zárják be a kedvenceiket, ügyeljenek arra, hogy a kutyafuttató és a kert kapuja csukott, zárt állapotban legyen. Remélhetőleg minél több kutyának van azonosító csipje, azonban hasznos lehet a nyakörvön elhelyezett kutyanév és értesítési telefonszám is.
Tűz esetén haladéktalanul hívja a 112-es vagy 105-ös segélyhívó számokat!

A katasztrófavédelem pirotechnikai termékek használatával kapcsolatos figyelemfelhívó kisfilmjét az alábbi linken érhetik el

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.