Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

2015-ben is az MMK-ban a helyünk

Ónodi Zoltán - 2015. január 14. 11:08

Idén is rengeteg programmal várja az érdeklődőket a Munkás Művelődési Központ, ahol a 2015-ös esztendő első negyedévében is folytatják a tőlük megszokott színvonalas események szervezését és lebonyolítását.

A ház idén több új klubnak is otthont ad, többek között a darts és a társasjáték kedvelőinek. Bár a 40 éves programsorozatukat decemberben nagy sikerrel zárták, mégsem hagyják pihenni a városlakókat. Több kiemelt rendezvény is lesz a negyedéves programbontásban.
Január 21-én ultratriatlonos élménybeszámolón vehetünk részt Szőnyi Ferenc világbajnokkal. Ő a 2009-es Mexikói Ironman alkalmával világrekordot döntött: 115 órára javította meg a korábbi csúcsot. Felejthetetlen történeteket hallhatunk a Spartathlon-ról, továbbá a világ leghosszabb kerékpárversenyéről ahol 4800km-t kellett letekernie. Erre az eseményre a belépés díjtalan.

A költészet kedvelőinek az Irisz versklub teadélutánja kínál kellemes kikapcsolódást január 26-án. A csoport idén is folytatja kulturális misszióját: sütemény és tea mellett különleges előadásban hallhatunk rímes alkotásokat a színházteremben délután öt órától.
A Band In The Pit és a Makrohang együttes muzsikál a stílus kedvelőinek február 13-án este hét órától az MMK színháztermében. A 2010-ben alakult Band In The Pit helyi együttes psychedelic és stoner rock műfaját képviselik. Az eredetileg dob-gitár duóként induló zenekar egy dokumentumfilm-forgatás apropóján állt össze 2010-ben, ám idővel az alkalmi jammelésből egy sajátos zenei világ bontakozott ki és a gárda is  trióvá bővült. A jazzt sokkal inkább szemléletként, mint műfajként értelmezik a banda tagjai. Erre a programra 1000 forintos belépővel számoljunk.
A Nefelejcs bábszínház hallatán a gyermekek örvendezve keresik a hőn szeretett Kipp Kopp bábokat. Az óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló bábszínházi előadást február 14-én, a családi nap alkalmával tartja az MMK. Marek Veronika és Erdélyi Erika előadásában Kipp Kopp a téli hónapokba repíti el a kicsiket. Lehetőséget biztosítanak arra, hogy az eredeti kézműves bábokat bárki közelebbről is szemügyre vehesse. Mindezek előtt Kováts Rózsa és segítői kézműves foglalkozásokkal és játszóházzal várják a családokat. Belépő 800 forint.

Szót kell ejtenünk a Kapuzárási Pánikról is, igaz most nem, mint pszichológiai kázusról, hanem mint egy kő kemény rockbandáról. A 2013-ban alakult dunaújvárosi illetőségű együttes  tagjainak neve sokaknak ismerősen csenghet, hiszen korábban már mindannyian megfordultak valamilyen formációban a pódiumon. A mikrofon mögött Várkonyi Károly, a húrokat Györki István és Győry Attila tépi, a billentyűket Suhajda Zoltán, a dobokat Vincze Gyula püföli. A pihenéssel telt évek után, közösen újult erővel izzítják a metált február 20-án. 1000 forint lesz a belépő.
A februári tervek között szerepel Esztergályos Cecília önálló estje is. Egy rendhagyó pódiumest, sok humorral, verssel és prózával fűszerezve.
A foltvarrók idén is február végén tartják vásárral egybekötött országos találkozójukat a Munkás Művelődés Központban. Minden évben más-más technikát mutatnak be az érdeklődőknek, tavaly a 15 lépéses zsebkendőtartó készítését sajátíthatták el az odalátogatók.
A "40 éves a Munkás Művelődési Központ" programsorozatában már ellátogatott hozzánk Halász Judit és bemutatta a közönségnek legújabb dalait. Akkori ígérete alapján most február 24-én újra hallhatjuk őt. Csiribiri műsora nemcsak a gyerekeknek, hanem a szülőknek is nagy élményt nyújt. A hatalmas érdeklődés miatt a jegyek már a kasszanyitás napján elfogytak.

Tavaly beszámoltunk a Meséről Mesére tematikájú kisiskolás tanulóknak rendezett vetélkedőről. Idén a rendezvény a Viselkedj okosan címet kapta, ahol kulcsszerepe lesz az illemnek. A gyerekek izgatottan várják a feladatokat, információnk szerint az idei fordulóra is megtelik a színházterem.
Városunkba látogat Kelemen Angelika, aki a koncertek mellett a jövő jazzénekeseit is neveli. Budapesten a Bartók Béla Konzervatórium jazz szakán, illetve a Hang Szín Tér Művészeti Iskola jazz-ének szakán tanít. Március 13-án ezúttal a Blues Elves formációval lép színpadra. A kiváló zene és a jó hangulat garantált.
A tavaszváró játszóházat március 21-re tervezik, ahol több kézműves foglalkozás is várja a gyermekeket: festés, ragasztás, díszkészítés csábítja az alkotni szerető csemetéket. Az előtérben tartott foglalkozás után, a színházterem várja a Hétpettyes Bábszínház előadását megtekinteni óhajtókat.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

2024. ápr. 25.

Molnár Ferenc színművével, A farkas című darabbal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A produkció érdekessége, hogy jobbára fiatalokból álló alkotócsapat viszi színre a művet Ágoston Péter rendezésében. Hangkép.

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.