Dunaújváros Hetilap

Ma csak Kelenföldig megy a vonat? Új infók

2015. január 26. (hétfő) 1:19 - Brousil Csaba

A Déli pályaudvarról hétfőn is később indulnak, illetve ide késve érkeznek a vonatok, több elővárosi vonat csak Kelenföldig közlekedik, a tegnap esti Délihez közeli alagútnál történt kőomlás és az azt követő helyreállítási munkák miatt. A dunaújvárosi vonatok is érintettek? Durvább a helyzet, mint gondolnánk.

A Déli pályaudvari vasúti alagútnál a sínekre vasárnap kődarabok hullottak, amelyeket el kell távolítani, és az omlásveszélyt meg kell szüntetni. A Déli pályaudvar és Kelenföld között a biztonságos vonatközlekedés megteremtéséig csak az egyik vágányon közlekedhetnek a vonatok, váltakozó irányban és sebességkorlátozással, ami félórás, órás késéseket is okoz. A helyreállítás idejére menetrendi korlátozásokat is bevezettek. Ami jelen állás szerint tovább tart, mint azt elsőre gondolták, ugyanis nem csak kövek hullottak az említett alagútnál, hanem a partfal is megcsúszott, így a káosz több napig tart majd.

Hétfőn a székesfehérvári és pusztaszabolcsi vonalról érkező elővárosi vonatok Kelenföldig közlekednek, és onnan indulnak vissza a Dombóvárról érkező vonatok is. A százhalombattai vonatok ideiglenesen nem közlekednek. A Budapest-Győr vonalról érkező elővárosi vonatok a Déli pályaudvarig közlekednek, és onnan indulnak. Felkerestük telefonon a Mávinformot, ahol pontosan nem tudták megmondani, hogy a dunaújvárosi vonatokkal mi lesz a helyzet, csak következtettek arra, hogy ha az elővárosi vonal érintett, akkor a dunaújvárosi is. A MÁV sajtóosztályának hivatalos és remélhetőleg pontos válaszát szerkesztőségünk türelmesen várja. Megérte várni, mert tisztult a homály: késések biztos lesznek a dunaújvárosi vonalon is. Megérkezett a hivatalos válasz, betűre pontosan így hangzik:

Vasárnap kora estétől kezdve Budapest-Déli pályaudvarról később indulnak, illetve ide késve érkeznek a vonatok, mert a vasúti alagútról kődarabok estek le a sínekre. Az aláhullott szikladarabok eltávolítását el kell távolítani, de az omlásveszélyt is meg kell szüntetni.

Hétfőn több elővárosi vonat csak Kelenföldig közlekedik, és onnan indul vissza a Dunántúl felé.A Déli pályaudvar és Kelenföld között a biztonságos vonatközlekedés megteremtéséig csak az egyik vágányon közlekedhetnek a vonatok, váltakozó irányban és sebességkorlátozással. Mindezek időveszteséget félórás, órás késéseket is okoznak a vonatforgalomban. A vasúttársaság operatív irányítói menetrendi korlátozásokat is bevezettek vasárnap: az elővárosi vonatok csak Kelenföldig közlekednek, illetve onnan indulnak vissza Székesfehérvár, Dunaújváros, Komárom és dombóvár felé.

Január 26-án, hétfőn üzemkezdettől az alábbi változások lesznek. A székesfehérvári és pusztaszabolcsi vonalról érkező elővárosi vonatok Kelenföld állomásig közlekednek, és onnan indulnak vissza, a Dombóvár állomásról érkező vonatok is. A százhalombattai vonatok ideiglenesen nem közlekednek. A Budapest-Győr vonalról érkező elővárosi vonatok Budapest-Déli pályaudvarig közlekednek, és onnan indulnak. A Győr/Szombathely/Sopron állomásról érkező vonatok, amelyek a Keletinél lévő hídfelújítás miatt ideiglenesen a Délibe lettek átirányítva, most ismét a Keleti pályaudvarra érkeznek, és onnan indulnak, kivéve a 9200 sz. vonatot, amely a Déliből indul. A Szolnok, Nagykáta vonalról ideiglenesen Kelenföldre irányított vonatok Budapest-Keleti pályaudvarra érkeznek és indulnak.

Budapest-Déli és Kelenföld állomás között az összes feláras vonat felármentesen vehető igénybe. Kelenföld állomáson az I. és II. vágányhoz tartozó mozgólépcsőt a metró üzemkezdetétől a BKK elindítja, és a megnövekedett utasigényhez mérten a felszíni járatait lehetőség szerint növeli.

A helyreállítás több napig is eltarthat.

Elviekben tehát eldőlt: ma és még pár napig csak Kelenföldig járnak a dunaújvárosi vonatok és onnan is indulnak vissza. 

Az eső okozta a bajt?

A sok eső okozhatta a Déli pályaudvari vasúti alagút kelenföldi oldalán lévő támfal sérülését, a helyreállítás néhány napig eltart majd - közölte a MÁV-csoport szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Lőcsei Virág elmondta: az eddigi vizsgálatok szerint az alagút fölötti - az XI. kerületi önkormányzat kezelésében lévő - területen a hosszú ideig tartó esőzés miatt felgyülemlett a csapadékvíz, és emiatt megcsúszott az ottani földút. A csapadék alámoshatta a támfal tetején lévő támköveket, amelyek közül nyolc nyolcvan-százkilós darab vasárnap este lezuhant a sínekre és környékükre. A támköveket már eltávolították - közölte.

A vasúttársaság már felvette az önkormányzattal a kapcsolatot, megkezdődött a közös kárfelmérés, és amint lehet, megkezdik a helyreállítást is, amely előreláthatóan a hétvégéig tart majd - fűzte hozzá a szóvivő.

A szóvivő hangsúlyozta: maga az alagút megfelelő műszaki állapotban van, 2012-ben átesett az előírt vizsgálatokon, így a Déli pályaudvarra közlekedő vonatok biztonságosan járnak. Folyamatosan tájékoztatják az utasokat az állomásokon és pályaudvarokon, valamint a MÁV és a MÁV-Start honlapján is elérhetők a legfrissebb információk, valamint a Mávdirekt telefonos ügyfélszolgálata is bármikor hívható - mondta.

Forrás: dunaujvaros.com/MTI

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

D+ Híradó - Heti hírösszefoglaló

2019. június 16. (vasárnap)

Nyit a szabadstrand, közbiztonsági díjak, hőségriadó, faültetés, Kovács Zsófi köszöntése, Akarat Ereje Kupa - egy csokorban a hét legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Folytatódhat az adócsökkentés, bővülnek az adókedvezmények

Folytatódhat az adócsökkentés, bővülnek az adókedvezmények

2019. június 16. (vasárnap)

A munkát és jövedelmet terhelő adók mérséklése mellett az adókedvezmények bővítésével folytatódhat a közterhek enyhítése - mondta a pénzügyminiszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

D+ Híradó - Hőségriadó, DUDIK és szúnyogirtás

D+ Híradó - Hőségriadó, DUDIK és szúnyogirtás

2019. június 14. (péntek)

Továbbra is érvényben a hőségriadó, remek hangulat a DUDIKON - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Lesz szúnyogirtás

Lesz szúnyogirtás

2019. június 14. (péntek)

Országszerte mindenhol komoly szúnyogártalomra kell számítani, hiszen a májusi esőzések és a hirtelen jött meleg időjárás hatására robbanásszerűen megemelkedett a kifejlődött vérszívók száma. A hőségriasztást követően ismét párhuzamosan, ütemterv szerint folyik majd a légi és földi úton történő beavatkozás a szúnyogokkal leginkább érintett területeken.

D+ Híradó - Diákok köszöntése, elstartolt a DUDIK

D+ Híradó - Diákok köszöntése, elstartolt a DUDIK

2019. június 13. (csütörtök)

A legeredményesebb diákokat köszöntötték, erős nappal startolt a DUDIK, Ovi Foci a Napsugár Tagóvodában - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Vízosztás a kánikulában

Vízosztás a kánikulában

2019. június 13. (csütörtök)

Az önkormányzat pénteken a délelőtti órákban a város több pontján (Városháza tér, Dózsa Mozi előtt és a régi Skála előtt) ásványvízosztást szervez, hogy ezzel is megkönnyítse, illetve enyhítse a hőség által okozott kellemetlenségeket a közlekedők számára. A szervezők ezúton is köszönik a Tourinform iroda, a Vöröskereszt helyi szervezete valamint a Roma Nemzetiségi Önkormányzat, illetve DHHF Kft. önkénteseinek a segítő közreműködését.

Zuhannak az üzemanyagárak!

Zuhannak az üzemanyagárak!

2019. június 13. (csütörtök)

Annak ellenére, hogy itt a nyár, a benzin és a gázolaj literenkénti átlagára is 9-9 forinttal csökken péntektől. Ez nagyon jó hír az autósoknak így a nyári szünidő kezdetén, ugyanis a benzin átlagára 382 forintra változik, a gázolaj átlagára pedig 388 forint a hazai töltőállomásokon péntektől.