Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A mese segítő ereje

2015. február 27. (péntek) 19:37 - Ónodi Zoltán

Új közösség kezdte meg tevékenységét az MMK-ban. Meseműhely címmel indítanak alkotó és fejlesztő foglalkozást felnőtteknek.

Az őseink a tapasztalataikat, történeteiket mesékbe foglalták, ez szájról szájra terjedve jutott el a jövő nemzedékeihez. Céljuk nem csupán az volt, hogy a tűz mellett gyermekeik hamarabb eltudjanak aludni. Hanem élettapasztalataikat szerették volna átadni. Megmutatni egy- egy szituációt másik szemszögből, amiből tanulhattak. Ezek a történetek főként felnőtteknek kódolt életbölcsességgel rendelkeznek. Jelen világunkban megszűnni látszik ez a fajta tanítás.

Magyarország egyik legismertebb meseterapeutája Boldizsár Ildikó, aki már több éve foglalkozik ezzel és csiszolja tudását. A csoportfoglalkozásokon és előadásokon kívül képzéseket is tart, ahol elsajátíthatjuk a kezelés lényegi alapjait. Ilyen képzésen tanult Pável Istán Zsolt. Ő hozta el városunkba ezt az alkotó- fejlesztő meseműhelyt. Céljai között szerepel a rászorulók segítése és egy jó közösség kialakítása is.

A rovat további hírei: Kultúra

Rockmaraton 2020: teljessé vált a jubileumi fesztiválprogram!

Rockmaraton 2020: teljessé vált a jubileumi fesztiválprogram!

2020. február 21. (péntek)

Sepultura, Cradle of Filth, Marky Ramone, The Agonist, Infected Rain – öt kegyetlenül erős fellépővel vált véglegessé a lista, rekordidő alatt betelt a naptár: nagyjából minden kész, hogy a 30 éves jubileumhoz kavalkád legyen a Rockmaraton a Szalki-szigeten július elején. Yeaaah!

ICA-D: a testetlen testek tárlata

ICA-D: a testetlen testek tárlata

2020. február 19. (szerda)

A dolog, amely elfelejtett testet ölteni – ezzel a címmel nyílik kiállítás Koronczi Endre alkotásaiból a Kortárs Művészeti Intézetben  pénteken. Létezik-e széltárgy? A válaszért irány a kortárs – de előbb itt egy kedvcsináló összegzés!

Könyvtár: "Ki nem volt Hamvas Béla?"

Könyvtár: "Ki nem volt Hamvas Béla?"

2020. február 17. (hétfő)

Izgalmas előadással ünnepli a magyar széppróza napját a József Attila Könyvtár: Weiner Sennyey Tibor költő, író Ki nem volt Hamvas Béla? című előadására kedden várják a vendégeket.

Kaptár: eldobnád az agyad Valentin napján? Itt az alkalom!

Kaptár: eldobnád az agyad Valentin napján? Itt az alkalom!

2020. február 13. (csütörtök)

Idén immár ötödszörre rendezik meg a Vomiting Blood Night  minifesztiválját a Kaptár Music Pubban – micsoda véletlen, az idén éppen tizedik születésnapját ünneplő házigazda Morhord buliját Valentin napján rendezik!  Yeaaahh!

Könyvtár: nemcsak Valentin, de könyvajándék nap is lesz!

Könyvtár: nemcsak Valentin, de könyvajándék nap is lesz!

2020. február 12. (szerda)

A József Attila Könyvtár is csatlakozott a Nemzetközi Könyvajándék Nap egész világot behálózó akciójához – pénteken várják meglepetéssel a gyermekkönyvtár vendégeit! A felnőtteket könyves vakrandival csábítják!
 

ICA-D: két programmal búcsúzik a két tárlat

ICA-D: két programmal búcsúzik a két tárlat

2020. február 06. (csütörtök)

Izgalmas kulturális kalandozásra invitálja a vendégeket a Kortárs Művészeti Intézet pénteken este – a két kiállítást stílszerűen két programmal búcsúztatják!
 

Népdalosok versenye a Móriczban

Népdalosok versenye a Móriczban

2020. február 05. (szerda)

A Móricz iskola adott otthont a Pesovár Ferenc Fejér Megyei Népdaléneklési és Népzenei Verseny területi fordulójának a napokban. A megméretés hangképes összegzése itt!