Kulcsszó: irodalom

Duna-motívumok a magyar irodalomban és filmművészetben

Duna-motívumok a magyar irodalomban és filmművészetben

2017. november 06. (hétfő)

Kedden délelőtt Duna-motívumok a magyar irodalomban és filmművészetben címmel konferenciát rendeznek az egyetemen.

Utószó Németh Gáborral

Utószó Németh Gáborral

2017. október 13. (péntek)

Folytatódik a Kortárs Művészeti Intézet irodalmi programsorozata, ahol elismert költők, írók mesélnek munkáikról, eddigi életükről, sok érdekességet feltárva a hallgatók előtt.

Olvasóvasárnap

Olvasóvasárnap

2017. szeptember 10. (vasárnap)

Nincs jobb alkalom rá: a vasárnap nyugodt ritmusa, óráinak csöndes csordogálása nemhogy elviseli, de valósággal kiköveteli, hogy az ember az ellazító olvasás élvezetének áldozzon.

Vaskos kultúra

Vaskos kultúra

2017. augusztus 09. (szerda)

Az előzetes várakozásoknál is nagyobb érdeklődés fogadta tavasz közepén a Dunai Limes című igényes irodalmi és kulturális folyóirat első számát, melyet a közérthetőséghez való ragaszkodás mellett az értékorientáció és a kompromisszumok nélküli identitás jellemzett, mindez helyi művészek tolmácsolásában, helyi témákat is körüljárva.

Egy „gyorsan elviharzó élet”

Egy „gyorsan elviharzó élet”

2017. július 31. (hétfő)

1849. július 30-a: vacsoravendégek ülnek asztalhoz Székelykeresztúron, Vargha Zsigmond portáján. Bivalytejes-túrós puliszkát esznek, ezt egy versből tudhatjuk, amit a vendégek egyike, a fiatal költő írt a házigazda lányának, Rozáliának. A legenda szerint egy körtefa alatt született költemény az ifjú alkotó legutolsó műve.

Ady-napok a könyvtárban

Ady-napok a könyvtárban

2017. július 19. (szerda)

Ady Endre születésének 140. évfordulójára kétnapos rendezvénysorozattal készül három dunaújvárosi intézmény is az ősz végén.

Meghalt Jókai Anna

Meghalt Jókai Anna

2017. június 05. (hétfő)

Életének 85. évében elhunyt Jókai Anna Kossuth Nagydíjas és Kossuth-díjas író, a nemzet művésze.

Ma magyarból vizsgáznak az érettségizők

Ma magyarból vizsgáznak az érettségizők

2017. május 08. (hétfő)

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgákkal folytatódnak az idei érettségik. A mostani vizsgákon összesen 108 500 diák ad számot tudásáról.

Bronz oklevél Szombathelyről

Bronz oklevél Szombathelyről

2017. április 25. (kedd)

Átadták 40. Kárpát-medencei Középiskolás Irodalmi Pályázat díjait Sárváron - tájékoztatta az MTI-t szombaton Mezey Katalin, Kossuth-díjas költő, író, az Írók Szakszervezetének és az Írók Alapítványának vezetője, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Napbúcsúztató, Arannyal

Napbúcsúztató, Arannyal

2017. március 02. (csütörtök)

A falvak régi emberének a napot lezáró esti olvasmánya a Biblia mellett leggyakrabban Arany János verseskötete volt. Az egyik – ugye – a Könyvek Könyve, a másik meg a Költők Költőjének mesterműve.

Odüsszeia, másként

Odüsszeia, másként

2017. február 24. (péntek)

Péntek délelőtt a Rudas iskolába érkezett az Új Akropolisz Egyesület az Odüsszeia maraton elnevezésű programjával, hogy az érettségi előtt álló diákok más nézőpontból is megismerkedjenek Odüsszeusz történetével.

Versek, felolvasás órákon át

Versek, felolvasás órákon át

2017. február 19. (vasárnap)

Városunk idén is csatlakozott a Wass Albert felolvasó ünnephez, a tavalyihoz hasonlóan szintén a szombati napon kapcsolódtak be a helyi résztvevők.

Határtalan magyar irodalom

Határtalan magyar irodalom

2016. október 15. (szombat)

A székesfehérvári Vörösmarty Társaság immár tizenhetedik alkalommal hívta életre országos jelentőségű irodalmi rendezvénysorozatát, melyhez idén társszervezőként a Bartók Kamaraszínház is csatlakozott.

Meghalt Csoóri Sándor

Meghalt Csoóri Sándor

2016. szeptember 12. (hétfő)

Életének 87. évében vasárnap éjszaka meghalt Csoóri Sándor kétszeres Kossuth-díjas költő, író - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfőn az MTI-vel.  A kormány Csoóri Sándort saját halottjának tekinti.

Embermesék, tündérmesék - Könyvbemutató a KMI-ben

Embermesék, tündérmesék - Könyvbemutató a KMI-ben

2016. június 13. (hétfő)

Szegedi könyvbemutatóját követően múlt szombaton Székesfehérvárott, most pedig hazai pályán lép színpadra friss gyűjteményével Kálnay Adél, József Attila-díjas írónőnk.