Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A puskaműves titka

Várkonyi Balázs - 2015. február 20. 10:57

A ritka szakmákat hét hajós, négy kéményseprő, három kádár és üvegező képviselte. És a regisztráltak között ott volt az egy szem puskaműves is.

Hiába keresem, nem lelem a ritka hivatás mesterének, a puskaművesnek nyomát. Amit tudok róla, igen csekély: az ’50-es évek elején sokadmagával érkezett Sztálinvárosba. Mi vonzhatta őt az „ígéret földjére”?
A nagy bevándorlás idején – ahogy a korabeli újság tudósít – kalandorok, örömlányok, „jampik” is feltűntek a városban. Az ideérkezők döntő többségét persze a munkalehetőség, a jó pénz ígérete vonzotta. Ám hogy a „gyanús elemeket” kiszűrjék, hamarosan letelepedési engedélyhez kötötték a legális itt tartózkodást. A szűrés persze nem lehetett tökéletes… tény viszont, hogy dolgos munkásemberek sokaságával épült föl a város és az iparóriás. A sokaság sokféleséget is mutatott.

Az első 3806 betelepülő között volt 292 földműves, 498 kubikos és kordélyos, 128 lakatos, kőműves viszont – ez meglepő – csak 41. Ki tudja, hány embernek kellett kőművessé vedlenie, mert az biztos, hogy a negyvenegynek a sokszorosa kellett az építkezéshez. A családos jövevényekkel érkezett hétszáznegyven gyermek, és több mint ezer háztartásbeli is. Ez utóbbiak közül sok munkásnő került ki. Jött még számos mesterség művelője – néhány tucat műszerész, esztergályos, asztalos, kereskedő, varró- és szövőnő is akadt, aztán harminchat pártmunkás, katona és rendőr. Betelepült huszonhat cipész, ugyanennyi kovács, valamivel kevesebb bányász és borbély. A ritka szakmákat hét hajós, négy kéményseprő, három kádár és üvegező képviselte. És a regisztráltak között ott volt az egy szem puskaműves is.

Na, őt aztán mi szél sodorta ide? Hol tanulta a szakmát? Hol űzte mesterségét? Esetleg muzeális fegyvereket reparált? Netán a régi hadsereg szolgálatában volt, majd az új időkben kényszerült pályamódosításra? A kérdésekre nem leltem választ. Sokat kutakodtam pedig utána, régi újvárosiakat is kérdeztem, de hírét sem hallották.
Örökre titok marad a múltja? Pedig ritka foglalkozásával kétségkívül színesítette az újvárosi társadalmat, amelyről Sándor Andrásnak a Történeti Hivatalban őrzött tanulmánya ezt rögzíti: „A lakosság heterogén jellege kezdettől fogva éles kontrasztokban mutatkozott meg. A legértékesebb alkotóelemek és kalandorok, kiváló szakmunkások és lumpenproletárok, a földtől még el sem szakadt paraszt-munkások és egykori grófok, a szocializmus harcosai és fasiszták, nagyra törő fiatalok és deklasszáltak, apácák és prostituáltak, évszázados kohászcsaládok komoly tagjai és aranyásók úgy keveredtek össze a városban, mint a Martin kemencében a tiszta nyersvas a rozsdás ócskavassal.”

Ha már egy ritka hivatás pentelei művelőjéről szóltunk, említsünk meg egy másikat is. Nevét nem tudjuk, nyomára egy regényes szakkönyvben bukkanhatunk. Botár Árpád A láthatatlan hadsereg című, 1939-ben megjelent művében ezt olvashatjuk: „Cingaroff és Iszakovics bolgár hóhér kezén végezték életüket, míg Wenzel Beranek irodatiszt urat egy markos dunapentelei legény húzta akasztófára.” A lebukott kémek szomorú sorsáról szóló tudósítás mást nem közöl a legényről, csak hogy akasztott. Hivatásos, vagy csak alkalmi hóhér volt? Ezt már aligha tudjuk meg…

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: kakaókoncertek a zeneiskolában

DSTV: kakaókoncertek a zeneiskolában

2024. máj. 18.

Fontos eseményekre készült a héten a Sándor Frigyes Zeneiskola, derül ki a DSTV összegzéséből. A sorozat első állomásaként kakaókoncertekre várták a város ovisait, majd az általános iskolák fiatal növendékei előtt mutatkozott be az intézmény. Hangkép.

DSTV: élő irodalom a Kortárs Művészeti Intézetben

DSTV: élő irodalom a Kortárs Művészeti Intézetben

2024. máj. 16.

Jeles vendéggel folytatódott az Utószó irodalmi antológia sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben. A kötetbemutató keretében Gyöngyössy Csaba beszélgetőpartnere ez alkalommal Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező volt. Hangkép.

DSTV: idén is a Bartókba csalogatnak a Mikro Fesztivál előadásai

DSTV: idén is a Bartókba csalogatnak a Mikro Fesztivál előadásai

2024. máj. 15.

Újra a színházi élet központjává válhat városunk az immár harmadik Mikro Fesztivál révén, derül ki a DSTV összegzéséből. Idén június 1-8. között várják a közönséget – nagyon nívós felhozatallal készülnek, ígérte tájékoztatóján Őze Áron, a Bartók igazgatója. Hangkép.

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

2024. máj. 14.

Parádés minifesztivál-nyitány a Kortárs Művészeti Intézetben és felemelő pillanatokkal bőven pettyezett, csodás koncert a Városházán – remek programmal kezdődött a Móricz Zsigmond Általános Iskola jubileumi tanévének csúcsidőszaka. És hol van még a vége?!

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

2024. máj. 14.

A Sándor Frigyes Hét eseményei után is sűrű programra készül a jeles muzsikus, zenepedagógus nevét viselő művészeti iskola: hétfőn kezdődött, és péntekig még három esemény csalogatja a muzsika szerelmeseit – minden korosztályban.

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

2024. máj. 12.

A Pentelei Molnár János festőművész halálának  centenáriumi évfordulójára meghirdetett emlékév eseménysorának keretében nyílt az egész életművet bemutató kiállítás a felújított Mondbach-kúriában szerdán. 

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

2024. máj. 09.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása: gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley-Da Capo iskola közössége. A Bartókban rendezett eseményen több száz növendék lépett színre látványos, változatos műsorral – kétszer is! Hangkép.