Dunaújváros Hetilap

Bővülni fog a járási hivatal feladata

Pálinkás István - 2015. február 5. 16:04

Zökkenőmentes volt a járási hivatalok kialakítása Dunaújváros Járásban, s a hivatalok rendszere is beváltotta a hozzájuk fűzött reményeket.

A járási hivatalok felépítése, kialakítása zökkenőmentes volt a Dunaújvárosi Járásban. A hivatalok rendszere beváltotta a hozzájuk fűzött reményeket. A Miniszterelnökséghez kerültek a kormányzati szerkezetváltást követően a kormányhivatalok, így a járási hivatalok is. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter többször is elmondta, hogy a közigazgatási reform nem áll meg, folytatja a kormány.
A mostani, Államreform II. legfontosabb célja, hogy a közigazgatást továbbra is egyszerűsítsék – tájékoztatta lapunkat dr. Kovács Péter járási hivatalvezető, majd hozzátette:

- Olyan külső-belső integrációt kell végrehajtani, amivel a közigazgatás költséghatékonyabban, olcsóbban tud működni. Egyrészt a külső államigazgatási jogkörök behozatalát jelenti a kormányhivatali és járási rendszerbe. 2015 március elsejétől már a folyamat egy részlete megtörténik. A kormányhivatalhoz kerülnek eddig még oda nem tartozó államigazgatási jogkörök, mint például a Környezetvédelmi és Természetvédelmi felügyelőségek. A Magyar Államkincstártól kerülnek be a családtámogatással kapcsolatos feladatok, de ez csak a kormányhivatalok szintjén jelenik majd meg, a járásban nem. A járásban jelentkezik a szociális ellátással kapcsolatos feladatok változása. Ez azt jelenti, hogy a szociális törvény változását követően március elsejétől a településeken úgynevezett települési támogatás formájában lehet szociális juttatást adni. Állami feladat tekintetében pedig mi fogjuk a korábban a települések által ellátott aktív korúak ellátása keretében megállapítani és folyósítani a foglalkoztatás helyettesítő támogatást és az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatást. Ezek a támogatási formák március elsejétől a járási hivatalokba kerülnek át. Jelentős ügyfélkört jelent járási és kormányhivatali szinteken egyaránt. Tudnunk kell, hogy március elején még a korábbi rendszernek megfelelően a jegyzők folyósítják a februári ellátást, a kormányhivatal április elején folyósítja majd első ízben a márciusi ellátásokat. Ettől függetlenül márciusban már a járásokban kezdődik az aktív korúak ellátásának ügyintézése. Mi fogadjuk őket, mi készítjük elő a döntéseket, ami az ellátás megállapításáról, folytatásáról, szüneteltetéséről rendelkezik.

-  Folyamatos felkészülést jelent ennek zökkenőmentesítése?
- Természetesen a felkészülés, felkészítés folyamatos. Intézkedési terv szól arról, hogyan történik az átadás-átvétel, mert többféle szempontot is figyelembe kellett vennünk. Szakmailag kell az ügyintézőknek felkészülni, bonyolult ügytípusról van szó. Másrészt az önkormányzattól szándékozunk olyan kollégákat átvenni, akik ezzel is foglalkoztak korábban, ami biztosítja a szakértelmet, naprakészek. Ehhez az is tartozik, hogy a kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala fog február közepén továbbképzést tartani. A másik része pedig, hogy ezeket az anyagokat, ügyiratokat át kell adnia a tizenhat településnek, ami szintén ütemterv szerint megy majd. A jogszabály alapján március 2 és március 6 közötti időszakban történik, a hozzájuk tartozó adatbázissal. Az átvételkor leellenőrizzük, s ennek alapján dolgozunk majd. Az ügyfelek szempontjából az a fontos, hogy a foglalkoztatás helyettesítő támogatást igénybe tudják venni, be tudják nyújtani a településeken, az ott dolgozó ügysegédnek. Nem kell utazgatni Dunaújvárosba, tehát arra törekszünk, hogy az ügyfeleknek semmiféle többletet ne jelentsen. Sőt, a jogszabály adta keretek között abban vagyunk érdekeltek, hogy minél egyszerűbbé, hatékonyabbá tegyük az eljárást.

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.