Dunaújváros Hetilap

Bővülni fog a járási hivatal feladata

2015. február 5. (csütörtök) 16:04 - Pálinkás István

Zökkenőmentes volt a járási hivatalok kialakítása Dunaújváros Járásban, s a hivatalok rendszere is beváltotta a hozzájuk fűzött reményeket.

A járási hivatalok felépítése, kialakítása zökkenőmentes volt a Dunaújvárosi Járásban. A hivatalok rendszere beváltotta a hozzájuk fűzött reményeket. A Miniszterelnökséghez kerültek a kormányzati szerkezetváltást követően a kormányhivatalok, így a járási hivatalok is. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter többször is elmondta, hogy a közigazgatási reform nem áll meg, folytatja a kormány.
A mostani, Államreform II. legfontosabb célja, hogy a közigazgatást továbbra is egyszerűsítsék – tájékoztatta lapunkat dr. Kovács Péter járási hivatalvezető, majd hozzátette:

- Olyan külső-belső integrációt kell végrehajtani, amivel a közigazgatás költséghatékonyabban, olcsóbban tud működni. Egyrészt a külső államigazgatási jogkörök behozatalát jelenti a kormányhivatali és járási rendszerbe. 2015 március elsejétől már a folyamat egy részlete megtörténik. A kormányhivatalhoz kerülnek eddig még oda nem tartozó államigazgatási jogkörök, mint például a Környezetvédelmi és Természetvédelmi felügyelőségek. A Magyar Államkincstártól kerülnek be a családtámogatással kapcsolatos feladatok, de ez csak a kormányhivatalok szintjén jelenik majd meg, a járásban nem. A járásban jelentkezik a szociális ellátással kapcsolatos feladatok változása. Ez azt jelenti, hogy a szociális törvény változását követően március elsejétől a településeken úgynevezett települési támogatás formájában lehet szociális juttatást adni. Állami feladat tekintetében pedig mi fogjuk a korábban a települések által ellátott aktív korúak ellátása keretében megállapítani és folyósítani a foglalkoztatás helyettesítő támogatást és az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatást. Ezek a támogatási formák március elsejétől a járási hivatalokba kerülnek át. Jelentős ügyfélkört jelent járási és kormányhivatali szinteken egyaránt. Tudnunk kell, hogy március elején még a korábbi rendszernek megfelelően a jegyzők folyósítják a februári ellátást, a kormányhivatal április elején folyósítja majd első ízben a márciusi ellátásokat. Ettől függetlenül márciusban már a járásokban kezdődik az aktív korúak ellátásának ügyintézése. Mi fogadjuk őket, mi készítjük elő a döntéseket, ami az ellátás megállapításáról, folytatásáról, szüneteltetéséről rendelkezik.

-  Folyamatos felkészülést jelent ennek zökkenőmentesítése?
- Természetesen a felkészülés, felkészítés folyamatos. Intézkedési terv szól arról, hogyan történik az átadás-átvétel, mert többféle szempontot is figyelembe kellett vennünk. Szakmailag kell az ügyintézőknek felkészülni, bonyolult ügytípusról van szó. Másrészt az önkormányzattól szándékozunk olyan kollégákat átvenni, akik ezzel is foglalkoztak korábban, ami biztosítja a szakértelmet, naprakészek. Ehhez az is tartozik, hogy a kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala fog február közepén továbbképzést tartani. A másik része pedig, hogy ezeket az anyagokat, ügyiratokat át kell adnia a tizenhat településnek, ami szintén ütemterv szerint megy majd. A jogszabály alapján március 2 és március 6 közötti időszakban történik, a hozzájuk tartozó adatbázissal. Az átvételkor leellenőrizzük, s ennek alapján dolgozunk majd. Az ügyfelek szempontjából az a fontos, hogy a foglalkoztatás helyettesítő támogatást igénybe tudják venni, be tudják nyújtani a településeken, az ott dolgozó ügysegédnek. Nem kell utazgatni Dunaújvárosba, tehát arra törekszünk, hogy az ügyfeleknek semmiféle többletet ne jelentsen. Sőt, a jogszabály adta keretek között abban vagyunk érdekeltek, hogy minél egyszerűbbé, hatékonyabbá tegyük az eljárást.

A rovat további hírei: Közélet

Reform az autóbusz-közlekedésben

Reform az autóbusz-közlekedésben

2020. szeptember 28. (hétfő)

A helyi autóbusz-közlekedés fejlesztéséről, annak tervezett változtatásairól döntött Dunaújváros önkormányzatának közgyűlése. A képviselők a Volánbusz helyi szervezetével egyeztetve dolgoznak azon, hogy a városlakók számára kedvezőbb szolgáltatást biztosítsanak a tömegközlekedésben.

Megeredtek, egészségesek a korábban elültetett fák

Megeredtek, egészségesek a korábban elültetett fák

2020. szeptember 28. (hétfő)

Folytatódik a korábban megígért faültetés a Vasmű úton. Az eredetileg tavaszra tervezett ültetést a rendezetlen közműhelyzet miatt kellett őszre halasztani. 

Rendkívüli tizenegyes: közgyűlés tart kedden a testület

Rendkívüli tizenegyes: közgyűlés tart kedden a testület

2020. szeptember 28. (hétfő)

Rendkívüli közgyűlést tart Dunaújváros önkormányzata a Városháza "C" szárnyában szeptember 29-én, kedden. Az eseményen tizenegy napirendi pontban szavaznak majd a döntéshozók. Ezek egyebek mellett az élményfürdőt, valamint a kézilabda csapatot is érintik majd. 

Jobb buszközlekedést akar? Töltse ki a kérdőívet!

Jobb buszközlekedést akar? Töltse ki a kérdőívet!

2020. szeptember 27. (vasárnap)

Gyökeres változtatásra készül a város elavult buszközlekedése terén az önkormányzat. A város hivatalos honlapján is elérhető az az online kérdőív, amely a lakosság véleményét és javaslatait gyűjti össze. Felhívás és közvetlen elérhetőség máris itt!

"Fuss velünk, fuss értünk!" – negyedszerre is nagy siker! (galériával)

"Fuss velünk, fuss értünk!" – negyedszerre is nagy siker! (galériával)

2020. szeptember 26. (szombat)

A súlyos fellegek sem tántorították a résztvevőket, közel ötszázan kapcsolódtak be az Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesülete és a Carissa Sportegyesület akciójába ma délelőtt. Azt direkt nem árulom el, ki nyerte az "50+ Újságírók" viadalát... cserébe sok-sok kép mesél, milyen jó program kerekedett!

Segítenél a lomtalanításban? Jelentkezz önkéntesnek!

Segítenél a lomtalanításban? Jelentkezz önkéntesnek!

2020. szeptember 25. (péntek)

Felhívással fordult a városrész lakóihoz Motyovszki Mátyás, a körzet önkormányzati képviselője: a holnapi lomtalanításhoz 10-12 óra között két helyszínre két-két önkéntes jelentkezését várja!

Pedagógusdíjak: évtizedekes pályákat ismertek el a Városházán (galériával)

Pedagógusdíjak: évtizedekes pályákat ismertek el a Városházán (galériával)

2020. szeptember 24. (csütörtök)

A Dunaújváros Érdemes Pedagógusa, a Dunaújváros Oktatásügyéért, a Pedagógus Életpályáért Emlékérem és a Dunaújváros Ifjúságáért díjakat adta át a Városházán Pintér Tamás polgármester és Barta Endre alpolgármester. Az elismeréseket követően fogadás várta a megjelenteket.