Dunaújváros Hetilap

Ezer új munkahelyet hozott létre a Hankook

Molnár Emese - 2015. február 4. 17:02

Az útdíjjal és az egészségügyi átalakítással kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő. Azt a hírt is megosztotta a jelenlevőkkel, hogy a Hankook a napokban töltötte fel a munkavállalói állományát 2200 főről 3300 főre. 

A januári próbaüzemet követően ingyenessé vált a Pentele-híd használata. Dr. Galambos Dénes elmondta, a Nemzeti Fejlesztési minisztérium automatikusan a fizetős szakaszok közé vette a Pentele-hidat, mivel az az M8-as autópálya részét képezi majd. Több egyeztetés, érvelés után végül kikerült a 8,9 kilométer hosszú szakasz fizetős utak közül.

– Font Sándor országgyűlési képviselőtársammal amellett érveltünk Fónagy János államtitkárnál, hogy ingyenes legyen, de elég legyen legalább egy megyei matrica a híd használatához. Sikerült elérni azt, hogy díjmentes legyen. Fontos szerepet tölt be a híd, hiszen húszezer Bács-Kiskun megyei lakos tartozik a dunaújvárosi kórház ellátási körzetéhez, és számítások szerint naponta ezer ember ingázik városunkba a hídon keresztül iskolába, vagy a gyárakba dolgozni– összegezte dr. Galambos Dénes.

A február 1-től hatályba lépő rendelkezés egyik legfontosabb része, hogy azoknak az autósoknak, akik az új szabályozás miatt szeretnék visszaváltani a feleslegessé vált megyei matricájukat, lehetőségük van ezt elektronikus formában, személyesen vagy postai úton megtenni a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt-nél március 15-ig.

Mint ismert, a kormány az egészségügy átalakítására készül, amelynek célja, hogy a kórházak ne termeljenek további adósságokat. Ezt a feladatot dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár vezetésével viszik véghez.

Egy adott megyén belül át kell tekinteni a struktúrát, elsősorban a fekvőbetegellátás helyzetét. Fejér megyében két kórház érintett, a székesfehérvári Szent György Kórház, amelyhez Csákvár és Sárbogárd település ellátása is tartozik.

A másik intézmény pedig a kisebb, de megyei szintű térségi feladatokat ellátó Szent Pantaleon Kórház. – Dunaújváros és a dunaújvárosi járáshoz tartozó, mezőföldi települések lakosságát látja el a mi kórházunk, körülbelül 150-170 ezer embert. Ehhez még jön a szomszédos Bács-Kiskun megye nyolc településének mintegy 20 ezer lakosa (két éve tartozik hozzánk). Először a finanszírozási kérdésekre kell megoldást találni – mondta a képviselő.

A két kórház kapacitásának rendezésével, ésszerűsítésével kapcsolatban hangsúlyozta, megtartanák a jelenlegi felállást, kiállnak amellett, hogy a megyének két kórháza legyen. Az önállóság megtartása mellett rendezni kell az adósságaikat.

Többféle lehetőség jelent megoldást a gazdaságosabb működésre, például, ha a kulcsi rehabilitációs telephely visszakerül a főépületbe. Megyei szintű ellátást jelent az infektológia és a szemészet, amit bővíteni lehetne.

–Helyes úton indult el az önkormányzat, amikor együttműködési megállapodást kötött az egészségügyi fórummal a legutóbbi közgyűlésen. Ez még nem egy elfogadott koncepció. Azért volt erre szükség, hogy amikor az egyeztetésekre kerül sor az egészségügyi szervezetekkel, akkor mindenki, szakemberek, városvezetők együtt, egy fórumon tárgyalhassanak – mondta a képviselő.

Mint mondta, két év alatt eljuthatnak arra a szintre, hogy konszolidálják az adósságállományt, amelyben a kormány is segít.

A Fidesz-KDNP parlamenti képviselőcsoportja ezen a héten kihelyezett frakcióülést tart Mezőkövesden, ahol olyan témákról tanácskoznak, mint a megélhetési bevándorlás, a nemzeti közműholding felállítása, és egyik legfontosabbként az egészségügyi átalakítás.

A vasművel kapcsolatban dr. Galambos Dénes annyit mondott tárgyalások folynak a Dunaferr vezetése és az Exim Bank között. A felek hitelnyújtás lehetőségéről, szakértői vélemény előkészítéséről tárgyalnak. Ennél többről nem kívánt beszélni a képviselő, hogy ne veszélyeztesse a tárgyalás kimenetelét.

– A bértárgyalások megkezdődtek. Jelenleg az a fontos számunkra, hogy a kétkohós üzemmód megmaradjon, ezen dolgozunk.– hangsúlyozta.

Azt a hírt is megosztotta a jelenlevőkkel, hogy a Hankook a napokban töltötte fel a munkavállalói állományát 2200 főről 3300 főre. Jelenleg a harmadik ütem próbaüzeme zajlik, a beruházás végéhez érnek, s ez év közepén már üzemszerűen termelhetnek ebben az egységben is, amely ezer új munkahelyet teremetett. 

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.