Dunaújváros Hetilap

Nem szűnik meg a Déli, de még hetekig Kelenföld lesz a végállomás

Brousil Csaba - 2015. február 4. 15:34

Több hétig tarthat a Déli pályaudvar támfalának ideiglenes megerősítése, ezt követően közlekedhetnek újra a vonatok, az alagút végleges helyreállítási munkái pedig a második negyedévtől indulhatnak.

Megjegyezték az is, hogy a vasúttársaság folytatja a helyreállítással kapcsolatos előkészületeket, egyeztetéseket, annak érdekében, hogy mielőbb újraindulhasson a vonatforgalom az alagútban és a Déli pályaudvaron.

A MÁV eddig kárenyhítési intézkedésként homokzsákokat helyezett, és a január 25-i első támfal-csúszástól kezdve folyamatos figyelő szolgálatot működtet, valamint több helyszíni bejárást tartott. A legutóbbin, hétfőn a katasztrófavédelem, az érintett önkormányzat, a bányakapitányság, a közlekedésbiztonság és a közlekedési hatóság munkatársai is jelen voltak, egyeztettek a már megtett és a jövőben szükséges intézkedésekről. Az önkormányzat megbízásából a körbeszalagozott területen megkezdődött a víz leszivattyúzása.

A vasúttársaság adatai szerint a Déli pályaudvarra, illetve onnan átlagosan napi 250 vonat közlekedik, amelyek a téli időszakban 10-12 ezer utast szállítanak. A MÁV közölte, hogy az alagút bejáratának állapota nem változott, újabb támkövek nem hullottak, a vízszintes párkányzat kövein továbbra is nagy nyomás van a jobboldali szárnyfalon. 

A vasúttársaság szerint a várhatóan több hétig tartó ideiglenes helyreállítás utáni végleges helyreállítási munkálatokra - pályáztatást követően - a második negyedévtől kerülhet sor. 

Arra a kérdésre, hogy szóba került-e a Déli pályaudvar megszüntetése és a forgalom Kelenföldi pályaudvarra történő terelése, amely korábban vállalati koncepció volt, a MÁV közölte, hogy Kelenföld állomás már ma is kapacitása határán működik. Ezt bizonyítja, hogy a Déli pályaudvar előtti alagút lezárása miatt kialakult helyzetben több vonatot törölni kellett, hogy Kelenföld elbírja a megnövekedett forgalmat. 

Az elmúlt időszakban készült tanulmányok mind azonos megállapításra jutottak: Budapest-Déli pályaudvar jelentős feladatokat lebonyolító vasúti fejpályaudvar lesz a jövőben is. Hosszú távon gazdaságosan üzemeltethető, többfunkciós intermodális csomópont maradhat az épületegyüttes és épített környezete felújításával, fejlesztésével - közölte a MÁV.

Az MTI tudósítója a helyszínen szerdán azt tapasztalta, hogy szinte teljesen kihalt a Déli pályaudvar. Ugyan a pénztárak és a nemzetközi pénztárak is nyitva tartanak, illetve az információs pult is üzemel, utas alig van. Ennek megfelelően a vágánykijáratok és az állomásépület közötti büfék, üzletek mind bezártak. Csupán a nemzeti dohánybolt tartott nyitva.

A pályaudvar átjárható, a vágányok felé is ki lehet menni, de vonat egy sem állt a pályákon, csupán egyetlen tolatómozdony árválkodott az egyik szélső vágányon. A Kelendöldi pályaudvarra tartó vonatpótló buszokra a pályaudvar Alkotás utca felőli oldalán lehet felszállni, ám ott sem volt nagy a nyüzsgés, a járatokon 2-3 utas várta az indulást.

A buszok mögötti taxidroszton egyetlen kocsi vesztegelt. A taxis az MTI tudósítójának egyetlen szóval jellemezte a helyzetet: "halál". Hozzátette, hogy csak megszokásból áll a droszton, mert utas alig van. Ugyancsak a forgalom katasztrofális csökkenéséről számolt be a vágányok oldalában működő zöldséges. Mint mondta, valójában nem érdemes nyitva tartani, hiszen 70 százalékkal csökkent a forgalom, a vevők csak szállingóznak.

A pályaudvar alsó részén az aluljáróban, illetve a közelében működő üzletek szinte kivétel nélkül nyitva voltak, ám az MTI tudósítója által megkérdezett kereskedők szintén a forgalom drasztikus csökkenéséről panaszkodtak. Egy biotermékeket áruló boltos azt mondta, hogy a forgalom a felére csökkent, így gyakorlatilag csak a rezsit tudja kitermelni a nyitvatartási idő alatt.

Az állomásépület alatt működő kocsma pultosa is 70 százalékos forgalomcsökkenésről számolt be, és megjegyezte, hogy csak a törzsvendégek megtartásáért tartanak nyitva.  A Déli és a Kelenföldi pályaudvarok közötti alagútnál január 25-én hullottak kődarabok a megcsúszott támfalból a sínekre, akkor csak korlátozták a forgalmat, január 31-én azonban le kellett zárni az alagutat, mert újabb kövek estek a vágányra, és tovább csúszott a támfal földje. Kezdetben úgy vélték, hogy a sok eső okozhatta a támfal sérülését, a keddi előzetes szakértői vélemény szerint azonban mégsem a Csukló utca felől érkező nagy mennyiségű csapadékvíz mosta alá a támfalat, hanem a Kis-Gellért-hegy lába alatt futó rétegvizek, szivárgó vizek.

Az érintett XI. kerületi önkormányzat sajtófőnöke, Milassin Levente kedden az MTI megkeresésére arról számolt be, hogy ez a szakértői vélemény lényegében kizárja az újbudai önkormányzat felelősségét, a végleges szakértői vélemények pedig várhatóan a hét második felére készülnek el.

Arra a kérdésre, hogy ennek megfelelően a helyreállítási és egyéb költségeket a MÁV Zrt.-nek kell-e állnia, Milassin Levente azt felelte: ez a végleges szakértői vélemény elkészülte után mondható meg. Az elővárosi közlekedés szünetelése, illetve a Déli pályaudvaron dolgozó vállalkozók bevételkiesése miatt komoly kártérítési perekre lehet számítani, így az összköltség több százmilliós, akár milliárdos nagyságrendű is lehet. Bár az önkormányzat szívesen közreműködik a helyreállításban, az anyagi felelősséget nem vállalja - mondta a sajtófőnök.

Forrás,fotó:MTI

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.