Stílusos önvédelem és komoly versenyhelyzet

Ónodi Zoltán - 2015. március 20. 18:49

Munka, sok alázat és a cél lebegett a szeme előtt, amikor fejébe vette többedmagával Darabos Richárd, hogy a semmiből épít egy közösséget. Nála jártunk és elmondhatjuk:sikerült neki.

A Hétköznapi Hősök Ifjúsági Egyesület fő irányvonalait képzi a nevelés, játék és a sport. Most az utóbbit fogjuk górcső alá venni. 2009-ben sikerült egy biztos edzőtermet találnia Darabos Richárdnak, aki megalapította a Harcművészeti és Ifjúsági Központot. Eleinte iskolák tornatermében próbáltak megfelelő helyet találni az edzéseknek, de érezték, hogy meg kell állapodni egy olyan helyen, ahol saját ízlésükre formázhatják a helységet. Sikerült, innentől már csak a felújításra kellett koncentrálni. 


Jelenleg két szakosztály is működik: az első a kung-fu szakosztály amelyben több stílust is gyakorolnak. Ilyen a Kali, amely a Fülöp-szigetek fegyveres harci művészete és amire a mai napig az ország fegyveres testületeinek kiképzési anyaga épül. A rendszer oktatási módja nagy mértékben fejleszti a kéz gyorsaságát, illetve a különböző támadásokra adandó reakció sebességét. A Jeet Kun Do-t - ami Bruce Lee harcművészete -, az 1960-as években a Wing Chun (mint alapstílus), az északi és déli Imádkozó Sáska, a Choy Lee Fut, a Sas Karom, a Boksz, a Birkózás, a Vívás és a Ju - Jitsu elemeire alapozva alakították ki. Egyszerű, hatékony, közvetlen, mentes minden szükségtelen mozdulattól. A katoniai közelharc (C.Q.C) Walter Hoch Hochheim közelharci rendszere, ami az amerikai tengéreszgyalogság közelharci képzésének része. Nevéhez fűződik a C.Q.C  civil szférában történő meghonosítása,terjesztése, oktatása önvédelmi formaként.

A másik harcművészeti szakosztály a Shinkendo, amelyet Gajzágó Gergő instruktor vezetésével zajlik. Ez egy szamuráj kardvívás, amely mindössze egy 20 éves irányzat. Letisztult, egyszerű, könnyen tanulható japán kardművészeti mozgásforma.


Mindkét csoport tagjai számos bemutatót és szemináriumot tartottak az elmúlt években városi rendezvényeken, falunapokon és iskolákban is. Lehetőséget kaptak a dunaújvárosi mentőállomástól, hogy dolgozóik különböző témákban képzéseket tartsanak a klubtagoknak. A képzések során megismerkedhettek az életmentés alapjaival, és a különböző sérülések szakszerű ellátásával.

Darabos Richárd vezetésével egy tavalyi versenyen a kung-fu szakosztály nagyon jó eredményeket ért el Light Contact kategóriában. Ennek lényege, hogy a mozdulatokat, támadásokat gyorsan és szépen kivitelezzék. A pontozás során nem csak a folyamatosságot, hanem azt is nézik, hogy ha erőből vitték volna be az ütést, annak milyen hatása lenne. A küzdelem során mindkét fél teljes védőfelszerelésben úgynevezett full protectorban lép pályára.

Leérve az edzőterembe fegyelmezetten beszélgető fiatalok várták beöltözve az edzés kezdetét, épp akkor ért véget a kicsik edzése, akik hangos kacajjal köszönték meg az edzést „Ricsi bácsinak”.


A felkészülésről, edzésről és élményekről beszélgettem a titánokkal. Talmács Kitti és Pajor Katalin a csapat oszlopos hölgy tagjai. Kata érettségi mellett is nekivág az idei versenynek, tavaly elhozta az arany érmet. A Bánki Donát Gimnázium drámaszakos végzős tanulója, ő három éve talált rá interneten böngészve erre az edzésformára. Régi nagy vágya volt, hogy elkezdjen egy küzdősportot – megtalálta számításait. Kitti jövőbeli terve, hogy nyomozóként helyezkedik el.

Rehák Ádám és Ihász Martin az általános iskolás korosztályt képviselik. Korábban együtt jártak karate edzésekre, majd úgy érezték kipróbálják magukat a kung-fu-ban is. A harcművészeteken felül közös érdeklődési körük az informatika, később ebbe az irányba szeretnének továbbtanulni. Mindkettőjüknek az árpilisi verseny lesz az első nagy megmérettetés. Sipos András mindenki „Bandija” angoltagozatos az Arany iskolában, közel egy éve kezdett el komolyabban sportolni. Testvérét, Benjamint is elkezdte érdekelni a foci mellett ez a fajta testmozgás. Sokat gyakorolnak otthon is, ez lesz az első megmérettetésük. A szülők ugyan féltik őket, de mindenben támogatják ambícióikat.

Ottinger Péter másfél éve csatlakozott a csapathoz, előtte a judoval képezte magát. Első versenyére készül, és nagyon izgul. Legjobban az ütések és a rúgások gyakorlására fordít nagy energiát. Juhász Gábor és Baranyai Kristóf Gábor edzőtáborral kerültek a mély vízbe. A felkészülést közös erővel csinálják, emellett szabadidejükben is sok energiát fordítanak a helyes mozdulatsorok begyakorlására.

Madár János hat éve teljes elszántsággal űzi a sportot. Tavalyi harmadik helyezését szeretné idén javítani. Sokkal pontosabb és technikás ütéseket gyakorol, jobban odafigyel az ütések előli elhajlásra. Jelenleg végzős emelt kémia szakos gimnazista diák, aki a jövőben orvosi pályát tűzött ki célul maga elé. Rédli Péter igazi katona alkat, a jövőben is ebben az irányba akar továbbtanulni. Három éve haverokkal kezdte, a többiek lemorzsolódtak, ő megmaradt. Stílusbajnokságon ezüstérmesként végzett, újra bizonyítani akar.

Erdélyi Pál mögött komoly sportélet van, tíz évig úszott, kettle bellezett. Feszegetni akarja a határait ezért kezdett bele. Elővette az ugráló kötelét, rámegy az állóképességének növelésére. Első helyét szeretné idén is megvédeni. Nagyon jó kis közösség jött létre, együtt ösztönző hatással vannak egymásra.

A legkisebb korosztálynak, 6-7 éveseknek is tartanak játékos edzést. Így találkoztam Horváth Krisztinával és Timivel, akik érkezésemkor végeztek. Ragaszkodtak hozzá, hogy meginterjúvoljam őket. Néhány hónapja kezdték el az önvédelmi oktatást. Elmondásuk szerint csoporttársaik tartanak tőlük, hisz ők már megtudják magukat védeni. Apuka hatására kezdtek bele, aki nagy testvérével együtt szintén az egyesület tagja.

A rovat további hírei: Sport

DSTV: Kis Nikolett Los Angelesben is remekelt

DSTV: Kis Nikolett Los Angelesben is remekelt

2024. jún. 15.

Néhány nappal ezelőtt örömteli hírek érkeztek, városunk sportkedvelő közönsége legnagyobb örömére. Kis Nikolett, a dunaújvárosi Fox SE versenyzője egy éven naptári éven belül tudta megnyerni a Nemzetközi Brazil Jiu-Jitsu Szövetség négy legrangosabb versenyét. Hangkép.

Újra bajnok a Karmacsi

Újra bajnok a Karmacsi

2024. jún. 15.

Huszonötödik alkalommal örülhetett aranyéremnek a városi kispályás labdarúgó bajnokság első osztályában a Karmacsi Autó gárdája.

DSTV: döntővel zárták a szezont

DSTV: döntővel zárták a szezont

2024. jún. 14.

Örömteli hírek érkeztek a röplabdázóktól. Szegeden rendezték meg a röplabdázók U13-as bajnokságának hatos döntőjét a mögöttünk hagyott hétvégén, s a megméretésen a DSE Röplabda Akadémia csapata is részt vett, miután a bajnokság alapszakaszát a negyedik, míg a középszakaszát az ötödik helyen fejezte be – végül ötödikek lettek a döntőben is. Hangkép.

Új verseny, új bizonyítási lehetőség

Új verseny, új bizonyítási lehetőség

2024. jún. 14.

Összességében elégedetten tekintett vissza az Európa-bajnokság csütörtöki napjára a DKSE kajak-kenusainak kiválósága, Hajdu Jonatán.

DLSZ Tiszteletdíj: idén is várják a jelöléseket

DLSZ Tiszteletdíj: idén is várják a jelöléseket

2024. jún. 14.

A Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség (DLSZ) idén is június 30-áig várja a DLSZ Tiszteletdíjának jelöltjeit.

Hajdu Jonatánék döntősök az Eb-n

Hajdu Jonatánék döntősök az Eb-n

2024. jún. 13.

Remek versenyzéssel jutott be a kenu kettesek 500 méteres döntőjébe Hajdu Jonatán és Adolf Balázs kettőse a szegedi Európa-bajnokságon.

Indulhat a DKKA az élvonalban

Indulhat a DKKA az élvonalban

2024. jún. 13.

A Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia is megkapta az indulási jogot az NB I-es pontvadászat 2024/2025-ös szezonjára.