Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Csibészek, csapassátok!

doszerk - 2015. április 20. 7:34

Őrületes tempóval halad előre a két fenegyerek, Patai Gábor és Csonka Károly, művésznevükön Patai G és Karipapa. A páros még 2014. szeptember 27-én robbantott a Nem vagyok én milliomos című számával, melyet a legnagyobb videómegosztó portálon már több, mint 14 ezren láttak.

Felkeltették a figyelmemet a perkátai születésű, de Dunaújvárosban élő-dolgozó rapperek. Gábort legalább tíz éve ismerem, és nagyon érdekelt, hogyan csöppent eme rímfaragók világába. Fel is kerestem őket, meséljék el a történetüket. Gáborék kertvárosi lakásában volt az interjú, nagyon barátságosak voltak, jó hangulatban telt a beszélgetés.


Kik ők?

Csonka Károly, azaz Karipapa már kisgyerek kora óta a rap zenéért rajong. Míg kortársai gyerekdalokat hallgattak, ő már akkor a Fekete Vonat dalait fújta állandóan. Megtetszett neki a stílus, és elkezdett gyakorolni. Számos klipet, kisfilmet készített, saját stúdiója van Perkátán. Karipapa a Vasműben dolgozik, és amikor nem a hengerműben kell élvédőket gyártani, minden bizonnyal a legújabb dalszövegeken pörög.

Patai Gábor „csibészek” között nőtt fel, nagyon sok mindent megélt és látott már az életben, mint mondta, benne is volt a sűrűjében. De ez már a múlt. Elmondása szerint sokat csalódott emberekben. Már több mint három éve, hogy megtalálta élete párját, akitől két gyermeke született, így lett teljes az élete. 2010-ben volt egy frontális autós ütközése, ahol súlyos gerincsérülést szenvedett. Két évvel később elütötték a zebrán: eltört a térde, hat csavar és egy lemez rögzíti a bokáját. Emiatt nehéz munkát találnia, hiszen nem felel meg az orvosi alkalmassági vizsgálatokon. Megélhetésének kulcsa a jogosítványa, építőipari sofőrként vállal alkalmi munkát, amikor lehetősége adódik rá.


A kezdet

- Jó barátok vagyunk Karipapával, ő és Varga Antal Márk, alias Zsó által kerültem ebbe a műfajba. Egyszer elmentem velük a stúdióba, össze is dobtunk egy zenét: ott helyben megírta mindenki a szövegét, segítség nélkül, és így indult a közös munka. Nagyon sok számunk még nincs befejezve, de azon vagyunk, hogy minél jobb dalokkal rukkoljunk elő. Mindig újítani próbálunk, néha lassabb, néha gyorsabb dallamokkal. De a szívünket-lelkünket beletesszük, arról rappelünk, amiket átéltünk. Sokan furcsállták, hogy rappelni kezdtem, de tetszik nekik, amit csinálok, és ez boldoggá tesz. Nemrég egy kétszáz kilométerre lévő faluba mentem. Felismerték a klipben is szereplő autómat, és odajöttek hozzám, gratuláltak nekünk– mesélte Patai G.

A múlt héten jelent meg legújabb kliped, ami elég kemény, gengszteres lett. Kinek szól a fenyegetés?

Mi nem vagyunk gengszterek. Inkább csibészek. Az új számom azoknak szól, akik elvannak szállva maguktól és lenézik a másikat. Annak a híve vagyok, hogy nem szabad lenézni senkit sem. Sokan meg akarják magyarázni, mit hogyan kellene csinálnom. Nekem nem kell magyarázni, én magamat adom. Bátran ki merem adni, mondani, mindazt, amit átéltem. Sokan két élet alatt nem éltek meg annyit, mint én 33 évesen. Három gyerekem van, két fiú és egy lány. Most már az övék és páromé az életem. Miattuk változtam meg, és megérte, hálás vagyok az Úrnak ezért.

Halad a karrier…

A zenéket általában hétvégenként csinálják. Mindenki magának írja a szöveget, a saját élettörténetüket, érzéseiket vetik papírra. Amikor kész, egyeztetnek. A Nem vagyok én milliomos című szám refrénjét egy roma zenéből vették- Gábor ebből merített ötletet. A két rapper célja az, hogy kiadjanak egy lemezt, sőt, hogy sikeresek legyenek a szakmában, megélhessenek a zenélésből. Már egy pécsi kiadó is megkereste őket. Eddig nyolc közös zenéjük van, de ugyanennyi van még készülőben. Reményeik szerint idén már meg lesz az albumuk. Mellette persze önállóan is zenélnek. Karipapa a most készülő számát egy szerelmi csalódás ihlette. De készülőben van egy erős beat is. Patai G következő száma a kedvesének, a kedveséről szól majd. Természetesen a klipeket is ők találják ki. Mint mondták egy klip sokba kerül, nekik Doni Brasco készíti. Egyenlőre a Youtube-on és kisebb színpadokon lehet látni őket. Nyárra már nagyszínpados fellépést is terveznek. Egy dunaújvárosi rendezvényen pedig Sub Bass Monster előtt izzítanak majd.

A fiatalok tele vannak energiával, tervekkel, céltudatosan haladnak felfelé. Azt gondolom, bőven fogunk még hallani róluk!

-Bényei Ferenc-

A rovat további hírei: Kultúra

Vegyeskari évadzáró koncert a múzeumban

Vegyeskari évadzáró koncert a múzeumban

2024. jún. 13.

Mind a helyszínt, mind a repertoárt illetően egyszerre lesz hagyományos és különleges a Dunaújvárosi Vegyeskar hangversenye az Intercisa Múzeumban szombaton délután. A koncert ingyenes, mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: pompás gálán a Violin

DSTV: pompás gálán a Violin

2024. jún. 13.

Színes és gazdag repertoárral mutatkozott be a Bartók színháztermében a Violin Alapfokú Művészeti Iskola közössége, derül ki a DSTV összeállításából. A műsor gerincét az intézmény táncosainak bemutatói adták volt, de színre léptek a többi tagozat növendékei is. Hangkép.

Könyvheti dedikálás a Lírában

Könyvheti dedikálás a Lírában

2024. jún. 12.

Folytatja a könyvünnepekhez kapcsolódó programjainak sorát a Líra Könyvesbolt Vasmű úti egysége: két szerző, Fábián Janka és Szilágyi Kiszler Adrienn dedikál pénteken, mindenkit várnak!

ICA-D: Másik Magyarország – töredékek egy falu hétköznapjaiból

ICA-D: Másik Magyarország – töredékek egy falu hétköznapjaiból

2024. jún. 09.

Filmvetítéssel folytatja társművészeti sorozatát a Kortárs Művészeti Intézet: Nagy Dénes filmje Bukta Imre művészetéről és falujáról szól, a kedd délutáni vetítést műhelybeszélgetés követi, mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Betyár és a Kisasszony

2024. jún. 08.

Deák István fazekas remekeinek bemutatásával folytatódott az Intercisa Múzeum sorozata. A Hónap műtárgya kollekciójában most a néprajzi gyűjtemény kincsei, a Betyár és a Kisasszony történetével ismerkedhetünk meg. Hangkép.

Egyre népszerűbb a MIKRO Fesztivál kínálata

Egyre népszerűbb a MIKRO Fesztivál kínálata

2024. jún. 06.

Szakmai berkekben is komoly rangot vívott ki a Bartók Kamaraszínház idén immár harmadszorra futó nyárköszöntő seregszemléje, a dunaújvárosi közönség is gyorsan szívébe zárta a MIKRO Fesztivált. A héten még tart a program, mérleget vonni korai volna – de a trend egyértelmű!

Pentelei Molnár János öröksége – képbemutatóval

Pentelei Molnár János öröksége – képbemutatóval

2024. jún. 06.

Különleges meglepetéssel várja a művészet szerelmeseit a Pentele Baráti Kör a Mondbach-kúriában ma délután: Pentelei Molnár János képeinek gyűjtője itt mutatja be kollekciójának új darabját.