Dunaújváros Hetilap

Háromnyaras pontyokat telepítettek

Pálinkás István - 2015. április 18. 13:34

Horgászversennyel lepik meg a Dunát és magukat május 1-én a dunaújvárosi horgászok. A Mészáros Kálmán emlékére rendezendő horgászversenyre bárki nevezhet, és a közönség is korlátlanul látogathatja a birkapörkölt főzéssel egybekötött rendezvényt.

Horgászversennyel lepik meg a Dunát és magukat május 1-én a dunaújvárosi horgászok. A Mészáros Kálmán emlékére rendezendő horgászversenyre bárki nevezhet, és a közönség is korlátlanul látogathatja a birkapörkölt főzéssel egybekötött rendezvényt – tájékoztatta lapunkat Somfai Rudolf, a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület elnöke.
 Mint mondta, legutóbb három hete telepítettek háromnyaras pontyokat (2,5 – 3 kilogrammosokat), tíz mázsát a felső öbölbe, a szabadstrandba, a többit a kikötői öbölbe:

- A halászati főfelügyelő jóváhagyásával létezik az ötéves telepítési tervünk, amit minden évben betartunk. Sőt, statisztikailag kimutatható, hogy túlteljesítjük, mert 2012. óta minden évben kicsit többet telepítünk, amit a fogási naplók is mutatnak, mert a fogások száma is kis mértékben növekszik.
Minden második évben ragadozó halivadékokat is telepítenek a dunaújvárosiak, tavaly tízezer süllőt. A szakemberek jelzése szerint közel tíz százalékuk marad életben, mert más ragadozó halak is pusztítják a kormoránokkal egyetemben. A városi vízügyesek által üzemeltetett zsilip használata a Duna magas vízállásánál viszont fontos tényező a halállomány összetételére nézve:
- Magas vízállásnál halállomány is érkezik az öbölbe, mert olyan fajtákat is fogunk, amit nem mi telepítettünk. Fogtak már amurt, ezüst kárászt, keszeget. A kikötői öblöt nagy vízállásnál szeretik a horgászok, mert bejönnek a halak, látható a vízben a bandázásuk, ahogyan keresik a számukra jó helyet.

- Turisztikai szempontból milyen szerepet játszhat városunkban ez a terület?
- Kormányzati elvárás, hogy fejleszteni kell a turizmust, úgymint vízi turizmus, horgászturizmus. Ez utóbbihoz élmény kell, ha nem tud halat fogni a horgász, akkor nem jön ide, tehát a halállomány fejlesztése alapkövetelmény. Az idén lejárnak a vízjogi szerződéseink, a halászatra pályázni kell. Ennek érdekében megalakítottuk a Dunamenti Horgászegyesületek Szövetségét (Adony, Kulcs, Rácalmás, Dunaújváros), majd csatlakoztunk a Velencei Szövetséghez azért, hogy egy erős szövetség pályázzon erre a 67 kilométeres Duna szakaszra. Mindenképpen meg akarjuk szervezni az ellenőrzést, a halaknak pedig kímélő helyeket kialakítani – mindent annak érdekében kívánunk tenni azért, hogy a nonprofit szervezetbe befolyt pénzt visszaforgassuk a Duna élővilágába: halvédelemre, ivadéktelepítésre fordítva az összeget.

A vízminőségről is szót váltva a felső öböl ragyogóságát dicséri az elnök, megjegyezve, hogy az ipari kikötőnél, a gabonatárolótól vagy az acélgyártáshoz szükséges anyagok pakolása miatt jöhetnek szennyező anyagok a széljárás függvényében. Örömteli ugyanakkor, hogy a városvezetés kinyilvánította a szándékát, hogy teljes mellszélességgel a horgászokért kívánnak tenni:
- Nekünk legnagyobb ökológiai problémánk most a kikötői öböl északi része, a Horgásztanyától a malátagyár utolsó pilonjáig fekvő terület, ami nagyon eliszaposodott, mivel a Lebuki patakra és a Felsőfoki patakra annak idején nem építették ki az iszapfogókat. A városvezetés jogosnak tartotta igényünket arra, hogy megtisztítsuk a területet, Cserna Gábor polgármester támogatásával a szonáros felmérést elvégezzük, amit az önkormányzat megfinanszírozza. Birtokunkban van a Kavicsker Kft.-nek a nyilatkozata, miszerint a kotrást követően ingyen és bérmentve befogadják a bányaművelési területükre, rekultivációra a kitermelt iszapot.

A rovat további hírei: Közélet

Átadták a várva várt ADU parkolókat

Átadták a várva várt ADU parkolókat

2022. jún. 24.

Többhetes előkészületeket és munkálatokat követően a városlakók már birtokba is vehetik a volt ADU iskola mögötti területen kialakított parkolókat. Az elkészült beruházás jelentőségéről Pintér Tamás polgármester, Barta Endre a körzet képviselője és Novák Istvánné Katica önkormányzati képviselőjelölt számolt be. 

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

2022. jún. 24.

Ahogy azt a plazmaadók megszokhatták, újabb vidám hangulatú extra nappal készültek az egészségügyi centrum dolgozói a zene világnapja alkalmából kedden – a nap fő témája ezúttal a fesztivál és a hozzá tartozó partihangulat volt. (X)

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

2022. jún. 23.

Hamarosan élesedik az az online felület, amely egyszerre gyűjti össze a lakosság fejlesztési igényeit, valamint folyamatosan tájékoztatást nyújt a megvalósult tervekről. Kísérleti jelleggel a 6-os választókörzetre fókuszálnak, de ha beválik, az egész városra kiterjeszthetik a rendszert.

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

2022. jún. 23.

Kétmillió forintos támogatást kapott a Baracsi úti zöld sziget – a felújítási munkákhoz önkénteseket várnak. KÖSZ, Hankook! – először most, majd jövő szombaton.

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

2022. jún. 21.

Ismét a település életének egyik legfontosabb problémájára talált megoldást a városvezetés. A Batsányi János utcában nagyjából 15 új parkolót alakítottak ki. 

Városunk is ünnepelt a világnapon

Városunk is ünnepelt a világnapon

2022. jún. 21.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta ünnepeljük a véradók világnapját. Összeállításunk a helyi véradókra koncentrál.

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

2022. jún. 20.

Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy birtokba veheti a nagyközönség a parkolási gondokat enyhítő bázist. Címszavas örömhír.