Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

János ideje

Várkonyi Balázs - 2015. április 13.

Úgy hívják, János. Kóti János. Véletlenül bukkantam rá. A világhálón valaki azt írja róla: „Egy igaz ember.” No, hát járjunk utána. Szerezzünk bizonyosságot eme „igazság” felől. Nézzünk János szemébe.

Mit mondjak, nem könnyű utánajárni. Túl sokat sehol sem tudunk meg róla, sőt; mondhatni, alig valamit. A nyilvánosság az ő esetében szinte értelmezhetetlen dolog. Azért aki kitartóan kutakodik a neten, csak nyomára bukkan. Rátalál például arra a videóra, amelyen egy szép népdalfeldolgozást énekel. Ezt: Magyarország az én kedves szép hazám.

Jó, jó – mondhatja bárki –, de hát annyi különleges felvételbe botolhatunk nap mint nap, miért épp ez lenne az érdekes? És miért az énekesek közt teljesen ismeretlen Kóti János?

Várjuk ki a végét! Lejátszás. Indítás.

A Nemzeti Múzeum oszlopcsarnokában csak éppen hogy dereng a fény. A csöndben halk zeneszó, a fölvezető dallamsor után a hangszerek elcsöndesülnek. Megszólal egy tiszta hang.

Magyarország az én kedves szép hazám.
Oda vágy csak gyönge szívem igazán.
Vígy el, vígy el édes lovam hazámig,
Hogy ne fájjon gyönge szívem sokáig.

A reflektor fénysugarában János. Szokatlan: ülve énekel. Két keze összekulcsolva, fejét félre ejti, szeme csukva, látni, a világ megszűnt körülötte, csak az ének van, csak a feladat, itt most arról kell szólnia mindennek, hogy „vígy el édes lovam hazámig”. János a hazáról beszél. A hazához.

Elindultam hosszú útra egyedül.
Mindenfelől borul az ég, nem derül.
Én felültem a világ vad lovára,
De zabolát nem tettem a szájára.

Amikor a második versszak véget ér, hegedűk, fúvósok, ütősök hatalmas hangja tölti meg a teret, egy kórus is megszólal, aztán zongora meg gitár – a szimfonikus zenekar együtt játszik rockerekkel, összhangban, ihletetten. Érzéssel. János itt már nincs egyedül… de hát eddig sem volt! Szeretet ölelte körül. A világot járt zenészek, énekesek, nagy koncertpódiumok elismert művészei meghúzódtak a háttérben, feszülten figyeltek, arcukon a megrendültség tükröződött. Aztán amikor ők is bekapcsolódtak, játékuk azt sugallta: most vagy soha! Nem tudom, mikor láttam hasonlóan átélt zenélést.   

Az előadás a hazaszeretetről üzent. Meg arról: ne add fel!

Az énekest úgy hívják: Kóti János. Jaj, dehogy János, Jánoska. Nyolc-, vagy tán tízéves fiúcska. Végig egy székben ült, amely székből ő tán már sosem tud fölkelni. Két keze végig összefogva, az erősebb tartotta az erőtlent, egyik kéz a másik gyámja volt. A szeme csukva, csak néha-néha nyílt meg résnyire, épp csak egy pillanatra. De hiába is… Jánoska ugyanis semmit nem lát az őt körülvevő világból. De hogy mindent tud, hogy mindent mélyen átérez, arról a megrendítően szép előadás vall.

Vagy százan dolgoztak együtt a kisfiúval – alázattal, a háttérben maradva, jelezve, hogy ez most János ideje. Nem említem hát név szerint egyiküket sem, a népdalt gyönyörűen átdolgozó zeneszerző-karmestert, az operaénekeseket, a szólistákat, az évek óra a sérült gyerekeknek zenével örömet adó ötletgazdát, a videó készítőit – szavak nélkül beszél róluk a felvétel. És szól a megrendítően őszinte, erős lelkű, igaz kisemberről.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: ROHÓ-tengelyek az evangélikus templomban

DSTV: ROHÓ-tengelyek az evangélikus templomban

2020. okt. 20.

Tengelyek címmel nyílt kiállítás a dunaújvárosi evangélikus templomban. A tárlaton Rohonczi István ROHÓ alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők. Az összeállítás megnyitóján a Quintia zenekar adott műsort, majd Stermeczki András lelkész ajánlotta a megjelentek figyelmébe a műveket. Hangkép.

Meghirdették a Gyurkovics Tibor vers- és prózamondó versenyt

Meghirdették a Gyurkovics Tibor vers- és prózamondó versenyt

2020. okt. 19.

A magyarság legkiválóbb versmondóit, verséneklőit kívánja felkutatni a Gyurkovics Tibor Kárpát-medencei vers- és prózamondó és verséneklő verseny, amelyre november 1-jétől nevezhetnek az érdeklődők.

Két dunaújvárosi taggal bővült a Góbé

Két dunaújvárosi taggal bővült a Góbé

2020. okt. 19.

Magyar népdalokat játszanak – dalonként más-más modern műfajba csomagolva; a zene univerzális nyelvén, a stílusok dialektusában beszél a csavaros észjárású Góbé zenekar. Várai Áron és Hegyi Zoltán csatlakozásával a közelmúltban két, városunkból elszármazott muzsikussal bővült a banda. Yeaahh!

Tizenöt városban rendezik meg a Mozinet Filmnapokat

Tizenöt városban rendezik meg a Mozinet Filmnapokat

2020. okt. 18.

A jövő héten, október 22. és 25. között rendezik meg a X. Mozinet Filmnapokat Budapesten és 14 városban.

DSTV: a "Hősöm" bemutatója a kortárs intézetben

DSTV: a "Hősöm" bemutatója a kortárs intézetben

2020. okt. 18.

Legújabb kötete, a Hősöm című válogatás bemutatóját tartotta a Kortárs Művészeti Intézetben Erdős Virág költő. A szerző az Utószó című irodalmi sorozat keretében látogatott Dunaújvárosba, ahol a Hős utca életét, atmoszféráját ábrázoló munkájáról beszélgetett Gyöngyössy Csabával.

Elkezdődött a Tudományok Fővárosa rendezvény

Elkezdődött a Tudományok Fővárosa rendezvény

2020. okt. 17.

Planetáriumi bemutatóval, látványos fizikai kísérletekkel és ismeretterjesztő előadásokkal is várja a közönséget a negyedik Tudományok Fővárosa; a tudománynépszerűsítő fesztivált a járványhelyzet miatt online, élőben közvetítik a Svábhegyi Csillagvizsgálóból a rendezvény közösségi oldalán.  

Dalszerzők napja: Varga Livius nyerte a közönségszavazást

Dalszerzők napja: Varga Livius nyerte a közönségszavazást

2020. okt. 17.

Varga Livius Magam adom - a születéstől a dal utóéletéig című kisfilmjére voksoltak a legtöbben a Dalszerzők napja alkalmából meghirdetett közönségszavazáson.