Dunaújváros Hetilap

Nemzeti közműfejlesztés - 3 lépésben: gáz, áram, végül a távhő

Pálinkás István - 2015. április 5. 18:41

Három lépcsőben valósul meg hazánkban a nemzeti közműszolgáltatók létrehozása. Mint arról a napokban Németh Lászlóné, a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár beszámolt, április elsején megkezdheti működését az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. a gázüzletágban.

A fogyasztók a Főgáz ügyfélszolgálatain és a Magyar Posta egységeiben megnyitott ügyfélszolgálati pontokon tájékozódhatnak a lehetőségről. A szolgáltató váltásának helyszíneit - a kijelölt postahivatalokat - pedig a Főgáz és az ENKSZ honlapján teszik majd közzé, várhatóan még a héten - ismertette az államtitkár. Németh Lászlóné beszámolt arról is, hogy következő lépésként a nemzeti közműszolgáltató az év végén, a jövő év elején jelenhet meg az áramszolgáltatásban. Harmadik lépcsőként pedig a távhőszolgáltatásban jelent majd alternatívát a cég.

A helyi birkózócentrum avató ünnepségén jelen volt Németh Szilárd rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos, aki egyértelműsítette a kormány eltökéltségét a közműszolgáltatók kialakítását illetően:

Azt hiszem, elég világossá tettük, és Orbán Viktor miniszterelnök is elmondta a miniszterelnökök találkozóján, hogy az energiapolitikában az árat tartja a legfontosabbnak. Az ár (mindamellett hogy összekapcsolt rendszerekre, biztonságos ellátásra, többes beszerzésre van szükség) azért nagyon fontos, mert ha mi világgazdaságilag nézzük, akkor Amerikához és Ázsiához képest Európában kétszer annyiért vásároljuk az energiát.

Iszonyatos versenyhátrányban vagyunk, ami a jövőben munkahelyeket is érinthet. Mi azt határoztuk el Magyarországon – s ezzel úttörők vagyunk az EU-ban -, hogy végrehajtjuk a rezsicsökkentést. Többféle módon tehetjük ezt meg. Az egyik módja az volt, amit az elmúlt két évben megtapasztaltunk, ugyanis a magyar kormány a parlament támogatásával élt azzal a jogával, hogy azon a területen, amit egyetemes szolgáltatásnak hívunk, illetve ami közszolgáltatás (kilenc területet jelentett, mert nem csak a gáz, víz, villany, távfűtés, hanem hulladékszállítás, vízi közmű, szippantás, gázpalackok, kéményseprés) egész egyszerűen hatósági ár alkalmazásával lenyomta az árakat. Azért nagyon fontos, mert a magyar családok biztonságát jelenti. Ugyanis, amit eddig befizettek a magyar családok ezért a közműszolgáltatásért leginkább, legtöbbször és a legnagyobb mértékben külföldi tulajdonú közműszolgáltatóknak – most a családok zsebében marad.

A másik történet az, amikor a szabadpiacon létrehozzuk az első magyar közműszolgáltatót, s az első nemzeti közműszolgáltató már nem hatósági árral, nem szabott árral, hanem piaci árral fog versenyezni. A piacon – ha úgy tetszik – olyan árral, szolgáltatásnyújtással lép fel, amivel piacvezetővé válhat. Ha ez megtörténik, akkor már nem csak a háztartásoknál, hanem a magyarországi befektetőknél, magyar vállalkozásoknál is alkalmazni tudjuk az olcsó energiát. A versenyhátrányt versenyelőnnyé alakítjuk – mondta Németh Szilárd

A rovat további hírei: Közélet

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét.