Felsőoktatás - egyeztetésekkel telik el a nyár

doszerk - 2015. május 19. 11:12

A szaktárca szeretné augusztus végéig befejezni az egyeztetéseket a szakok átalakításáról - nyilatkozta Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára a Magyar Hírlapnak.

Kifejtette: egy csaknem ezeroldalas miniszteri rendeletet kell végignézni, és megfogalmazni, hogy az egyes szakokon mit szeretnének tanítani az országban.

Ez tisztán szakmai feladat, a Magyar Rektori Konferencia szakbizottságai fogják értékelni, ezen kívül ki kell kérni az érintett területek képviselőinek, például a kamaráknak a véleményét is. Hosszas folyamat, de augusztus végére szeretnének az egyeztetések végére érni - mondta.

Az államtitkár szerint vannak képzések, amelyekre szükség van, csak más tartalommal vagy nem alapképzésben. Például a nemzetközi tanulmányok szak esetében 140 megkérdezett, kikerülő hallgató 125 különböző munkakörben tevékenykedett, ami nem kapcsolódott ahhoz, amit tanult - mutatott rá.

Arra a felvetésre, hogy az első bejelentéshez képest több képzést mégsem szüntetnek meg, a tiltakozások hatására meghátráltak, úgy reagált: meghátrálni egy döntésből lehet, de még nem volt döntés. 'Ezt már csak azért sem nevezném meghátrálásnak, mert mi csak koordináltuk és a kerekasztal résztvevői között közvetítettük a rektori konferencia javaslatait' - mondta.

Forrás:OPH

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: kiosztották a tankönyveket

DSTV: kiosztották a tankönyveket

2021. szep. 04.

Megkezdődött a 2021/2022-es tanév a dunaújvárosi iskolákban, tudósít a DSTV stábja. A tanévkezdés egyik fontos állomása a tankönyvosztás – lássuk, hogyan is történt a kereskedelmi középiskolában! Hangkép.
 

Új tanév és új struktúra a Dunaújvárosi Egyetemem (galériával)

Új tanév és új struktúra a Dunaújvárosi Egyetemem (galériával)

2021. szep. 03.

Végre újra jelenléti rendszerben, először alapítványi fenntartással – ünnepélyes tanévnyitó helyszíne volt a Dunaújvárosi Egyetem ma kora délután. 

Tanévkezdés itt is, ott is (galériával)

Tanévkezdés itt is, ott is (galériával)

2021. szep. 01.

Pintér Tamás polgármester is köszöntötte a Móricz diákjait ma reggel, míg Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester a bölcsőde és óvoda vezetőivel egyeztetett az új tanévről.

DSTV: új tanév, új kihívások

DSTV: új tanév, új kihívások

2021. szep. 01.

Az iskolakezdés előtti tanszerbeszerzésekről időzített összeállítást a tanévkezdésre a DSTV stábja. A témáról Sebestyén Marianna, a Vasvári iskola pedagógusa beszélt a kamera előtt. Hangkép.
 

Nincs Petőfi iskola az Imre-família nélkül

Nincs Petőfi iskola az Imre-família nélkül

2021. júl. 01.

Nem mindennapi randevúra került sor a közelmúltban a Városházán: a Petőfi iskola „öregdiákja”, Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester látta vendégül az Imre-család tagjait. Csodás tény: a família története a kezdetektől napjainkig összefonódik az iskolával.

DSTV: búcsú a tanévtől

DSTV: búcsú a tanévtől

2021. júl. 01.

Ahogy a város többi iskolájában, idén végre hagyományos ünnepséget rendeztek a Szabó Magda Tagintézmény diákjainak is, derül ki a DSTV összegzéséből. A járványügyi intézkedések enyhítésével a fiatalok a szüleik részvételével búcsúztak a tanévtől. Hangkép.

Móricz: remek eredmények az év végén

Móricz: remek eredmények az év végén

2021. jún. 25.

Katona Réka Sára miniszteri díjban részesült, és remek versenyeredmények koronázták a Móricz iskola tanévét matematika és környezetismeret tantárgyakból is.