Dunaújváros Hetilap

Más megvilágításba kerül városunk - jön az új közvilágítási rendszer

2015. május 28. (csütörtök) 15:06 - doszerk

A jelenleg korszerűtlen közvilágítási rendszer teljes körű modernizálására kerül sor Dunaújvárosban ezen a nyáron. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló 255 millió forintos beruházással a város fontos lépést tesz a fenntartható fejlődés irányába.

A közvilágítás modernizálásával egy megbízhatóan üzemelő, tervezhetően működtethető, energiatakarékos és költséghatékony rendszer épül ki városunkban.

A közvilágítás az egyik legfontosabb települési szolgáltatás, amelyet mindig kiemelt figyelem övez. Dunaújvárosban a korszerűsítéssel érintett városrészekben jelenleg 4395 darab lámpatest üzemel, melyeknek csaknem fele fénytechnikailag és műszakilag is elavult, ezért indokolt a korszerűtlen, átriumos közvilágítási rendszer energiatakarékos – digitális mágneses indukciós (DML) – rendszerre való lecserélése. Az új lámpatestek által nyújtott mesterséges megvilágítás közel természetes fényt imitál, minimalizálja a lakókat zavaró fényszennyezést, gazdaságos és hosszú élettartamú. Az új, modern közvilágítás nem csak biztonságot nyújt a város lakóinak éjszaka, de jobb közlekedési viszonyokat teremt, és barátságosabbá, otthonosabbá is teszi majd az utcákat. Az indukciós világítási technikával a már meglévő energiaellátó rendszerek terhelése is jelentős mértékben csökkenthető, lehetővé téve ezáltal a rendelkezésre álló erőforrások optimális felhasználását.

Van ahol már korszerű

Dunaújváros Közgyűlése még 2012-ben döntött a pályázaton való indulásról és a szükséges 15 százalékos önrész – 38 millió forint – biztosításáról. A projekt tervezett befejezési időpontja 2015. július 30. Az önkormányzat közbeszerzési eljárást írt ki a feladat megvalósítására, melyet a Rosettum Kft. nyert el. Az önkormányzat 2015. április 30-án meg is kötött ea szerződést a kivitelező céggel.

A munkálatok várhatóan június végén kezdődnek meg, ami miatt napközben kisebb útlezárásokra kell majd számítani az alábbi utcákban:

Ady Endre u., Apáczai Csere János u., Arany János. u., Aranyvölgyi út, Babits Mihály.u., Bagolyvár u., Balogh Ádám. u., Baracsi u., Bartók Béla tér, Batsányi János u., Béke krt., Béke tér, Bercsényi Miklós u., Bocskai István u., Derkovits u., Devecseri Gábor u., Dobó István u., Domanovszky Endre tér, Dózsa György tér, Dózsa György u., Duna sor, Építők útja, Esze Tamás u., Eszperantó u., Fáklya u., Fáy András u., Gagarin tér, Gárdonyi Géza u., Gorkij u., Guttenberg köz, Hajnal u., Hengerész u., Hold u., Hunyadi János út, Iskola tér, József Attila u., Kallós Dezső u., Kandó Kálmán tér, Kenyérgyári u., Kisdobos u., Kodály Zoltán u., Kohász u., Kondor Béla u., Korányi Sándor u., Kossuth Lajos. u., Kőműves u., Köztársaság u., Latinovics Zoltán u., Lobogó u., Magyar u., Majakovszkij u., Március 15. tér, Martinovics Ignác u., Munkácsy Mihály u., Múzeum tér, Németh László u., Nyárfa u., Október 23. tér, Pajtás u., Papírgyári út, Páskom u., Petőfi Sándor u., Pince sor, Rákóczi tér, Római krt., Semmelweis Ignác u., Szabadság út, Széchenyi park, Szent György u., Szilágyi Erzsébet út, Szilvás u., Szórád Márton út, Tamási Áron u., Tanács u., Táncsics Mihály u., Tavasz u., Temető u., Tolsztoj u., Váci Mihály u., Vasmű tér, Vasműút, Velinszky László u., Venyimi u., Vigadó tér, Viola u., Vörösmarty Mihály u., Weiner Tibor krt., Zalka Máté u.

Első lépésben 1800 darab lámpatestet cserélnek ki. A korszerűsítés után a beépített lámpatestek villamos teljesítménye több mint harmadával lesz kevesebb úgy, hogy a fényerősség nem csökken. Ez a város rezsiköltségeiben is jelentkezik majd, hiszen a szolgáltatónak fizetendő rendszerhasználati díjak és a közvilágítás elosztási díjak is jelentős mértékben csökkennek.

 

További információk: http://dunaujvaros.hu/kozvilagitas/

A rovat további hírei: Közélet

Csak előre: a Bartók gárdája is segít, ha kell

Csak előre: a Bartók gárdája is segít, ha kell

2020. április 02. (csütörtök)

Első körben az intézmény két kisbuszát a szállítási feladatokra, de ha kell, 25 dolgozó "élő erejét" is felajánlotta  Bartók Kamaraszínház az önkormányzat támogató programjának. Világ az egész színház a hajtás után a hajtás után.

DVCSH: üzemszünet pénteken

DVCSH: üzemszünet pénteken

2020. április 02. (csütörtök)

Csőtörés miatt több helyen is szünetel a fűtés és melegvíz szolgáltatás pénteken.

A kereskedelmi dolgozók munkáját méltatta a polgármester

A kereskedelmi dolgozók munkáját méltatta a polgármester

2020. április 02. (csütörtök)

Sokszoros nyomás nehezedik a kereskedelmi dolgozók vállára a nehéz napokban, helytállásukért pedig mindannyian hálásak lehetünk, hangsúlyozta az INTERSPAR áruházban tett látogatásán Pintér Tamás. 

Bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban segítenek

Bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban segítenek

2020. április 01. (szerda)

Sikerrel startolt a támogató program, mintegy 20 segítő indult ma el a Városházáról, hogy segítséget nyújtson a 70 év feletti dunaújvárosiaknak a bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban.  Cserébe kérik: maradjanak otthon!

Új géppel kátyúznak a város útjain

Új géppel kátyúznak a város útjain

2020. április 01. (szerda)

A járványhelyzet különleges intézkedéseket követel, az élet azonban nem állt meg: a kátyúzás új módjáról – és új gépéről – tudósított a város hivatalos honlapja. 

Vöröskereszt: nagyon várják a véradókat!

Vöröskereszt: nagyon várják a véradókat!

2020. március 31. (kedd)

Új információs oldalt indított a Magyar Vöröskereszt, és a járványveszély időszakában is várja a véradókat  a dunaújvárosi területi szervezet. Összeállításunk az aktuális donortoborzó mellett a legfontosabb tudnivalókra fókuszál.

Fertőtlenítés, tájékoztatás, figyelmeztetés

Fertőtlenítés, tájékoztatás, figyelmeztetés

2020. március 30. (hétfő)

Naponta fertőtlenítik a város köztereinek forgalmasabb pontjait a DVG munkatársai, adta hírül a város hivatalos weboldala. A hír mellé egy figyelmeztetés társul!