Várvédő dózsás vitézek - Zólyomi kalandozás

doszerk - 2015. május 31. 15:10

A Dózsa iskola hetedikesei Nyugat-Szlovákiában kalandoztak. A Felvidék tudományos, technikai örökség jegyében telt az utazásuk a Határtalanul elnevezésű pályázat keretében, amelyet idén immár harmadik alkalommal nyert meg az intézmény.

Mint azt Budavári Panna 7. osztályos tanulótól megtudtuk, ez az út nem csupán egyszerű kirándulás volt:

- Bizonyára minden velem egykorú diáknak először az jut eszébe egy iskolai időszakban meghirdetett külföldi útról, hogy az iskolától való több kilométeres távolság micsoda lazaságot jelent majd. Ez mégsem így volt. Az utazás előtt egy hónappal mindenki belevetette magát a kutatásba, anyaggyűjtésbe, modellek, makettek megalkotásába, majd a negyven diák négy tanárral (Baksa Judit, Horváth Zoltánné, Juhászné Fejes Ildikó, Tóth Györgyné) végre útnak indult – mesélte Panna. Az utazásuk témája a „Felvidék tudományos, technikai öröksége” volt, több tantárgyon keresztül dolgozták fel. Előadásokat készítettek, feladatlapokat oldottak meg. Az utazás célja elsősorban az volt, hogy a régi, történelmi Magyarországot megismerjék, megvizsgálják a felvidéki magyarok küzdelmét a nyelvünk, szokásaink, hagyományaink megtartásáért vívott harcukban. – Mint az kutatásaink eredményéiből kiderült, a Szlovákiában élő magyarságnak elég sok nehézséggel kell, kellett megküzdenie, de az egyik legfájóbb, hogy az ottani hivatalos nyelvet kell használniuk az anyanyelv helyett. Szerencsére találkoztunk jó példával is, hiszen Gimesen működik egy 34 fős magyar tannyelvű iskola, Alsóbodokon pedig egy középiskola. A távolabbi helyeken is kedvesen fogadtak minket, mindenhol segítőkészek voltak az emberek – mondta Panna, akinek az utazás minden egyes pillanata emlékezetes marad. – Pozsonyban, a szlovák főváros terein megelevenedtek a XIX. század nagy alakjai, a régi magyar országgyűlések emlékei. Selmecbányán szomorúan vettük tudomásul, hogy Petőfi egykori iskolája milyen rossz állapotban van. Szimőn elképzeltem, hogy Jedlik Ányos megalkotja új találmányát, míg Nyitrán a székesegyház nyűgözött le szépségével. Komáromban a pestis járvány áldozatainak emlékére állított oszlop maradt felejthetetlen számomra, valamint a labirintus végigjárása teljes sötétségben.  Kolonban, a tájházban hallott énekek, az ott bemutatott használati tárgyak, régi berendezések, bútorok vittek vissza egy letűnt világba. Gimesen lélegzetelállító látvány tárult elénk, mikor felmásztunk a hegyre, majd Zólyom váránál a 7. c osztályos társaink egy végvári jelenetet adtak elő korhű öltözetben és fegyverekkel. Nagy sikerünk volt, a helyi lakosok és az arra járó turisták is érdeklődve figyeltek, fotóztak minket. Balassi Bálintra emlékezve két versét is elszavaltuk a vár falainál – mesélte a dózsás lány. Útinaplót is vezettek a kirándulás alatt, megörökítve minden ott hallott történetet.

Szárszó Lajos

A rovat további hírei: Oktatás

7,5 milliós támogatás a Dunaferr iskolának

7,5 milliós támogatás a Dunaferr iskolának

2024. jún. 22.

A több mint 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkező, évi nettó 40 milliárd forintot meghaladó árbevételű, debreceni székhelyű Daniella Villamosság alapítvány a dunaújvárosi DSZC Dunaferr Technikum és Szakképző Iskola diákjai oktatását támogató, 7,5 millió  forint értékű villamosipari eszközöket tartalmazó csomagot adott át a képzési centrumnak. 

A könyvtár hősei

A könyvtár hősei

2024. jún. 20.

Remekül szerepeltek, szép elismerésekkel gazdagodtak a Szent Pantaleimon iskola 2.a osztályának diákjai a József Attila Könyvtár OlvasóPróba pályázatán.

Katonák a katedrán: osztály, vigyázzmenet!?

Katonák a katedrán: osztály, vigyázzmenet!?

2024. jún. 17.

Közös nyilatkozatban ítélte el az Orbán-kormány újabb, az oktatási intézményrendszert fenyegető lépését több szakmai és civil szervezet. Az 55 év feletti katonák katedrára vezénylésének lehetőségéről kritikusan nyilatkozott a CODE Civilek az oktatásért – Dunaújváros és környéke egylet képviselője is.

Városunk óvodapedagógusait is ünnepelték (galériával)

Városunk óvodapedagógusait is ünnepelték (galériával)

2024. jún. 13.

Dicséretre méltó hagyomány, hogy a Dunaújvárosi Óvoda pedagógusai megünneplik a pedagógusnapot.  Így volt ez hétfőn is, ahol az ünnepségen Barta Endre alpolgármester köszöntötte a vendégeket, majd a Dunaújvárosi Óvoda vezetése méltatta a jubiláló és nyugdíjba vonuló kollégákat. Az ünnepségen a „Dunaújvárosi Óvoda Érdemes Pedagógusa” díjat is átadták az arra érdemeseknek.

DSTV: digitális kalandorok a Móriczban

DSTV: digitális kalandorok a Móriczban

2024. jún. 12.

Komoly kihívásnak adott otthont a Móricz iskola, derül ki a DSTV összeállításából. Az intézmény az ország 30 helyszíne egyikeként rendezte a Nagy Digitális Kaland elnevezésű viadalt két általános iskolás korcsoportnak a fiatalok digitális nevelése és a biztonságos internethasználat érdekében. Hangkép.

DSTV: ballagtak a Szent Pantaleimon óvodásai

DSTV: ballagtak a Szent Pantaleimon óvodásai

2024. jún. 07.

Óvoda is működik a Szent Pantaleimon iskolában, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény első ballagóit köszönti – aki az iskolában folytatja, több mint 10 évet tölthet majd el ismerős környezetben. Hangkép.

DSTV: közel a természethez

DSTV: közel a természethez

2024. máj. 31.

Érdekes előadások színhelye volt a Baracsi úti Arborétum, derül ki a DSTV összeállításából. Orosz Csaba önkormányzati képviselő a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársainak közreműködésével ismét az oktatási intézmények csapatait várta természetközeli ismeretterjesztésre. Hangkép.