Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Az örök építők

Várkonyi Balázs - 2015. június 7. 7:35

„Róka koma nagy ehetnám volt. Lukba bebúja, piszkos az orra, nem lehet ám gyere ki!” Egy iskolai dolgozat őrzi ezt a mondatot. A gyerkőcöknek a saját szavaikkal kellett egy mesét visszaadniuk a csirkeólba szorult falánk ravaszdiról. Az egyik fiúcska az idézett kétsorost kínlódta ki magából.

Az irkalapot Magdus néni életpályájának kis emlékei között leltem. Vajon a tanítónő mérgelődve, ingerülten, vagy ellenkezőleg, derűvel fogadta a „mintadolgozatot”?

Segítek: derűvel. Mosollyal. És bátorítással. Mert ő, aki az egész életét arra tette fel, hogy nehéz sorsú gyerekeket igyekezzen egy jobb világba átvezetni, sosem veszítette el türelmét. Nem korholt, nem szidalmazott – teljesítményre késztetett. Fiától tudom, a derű és a humorérzék segítette át egyik napról a másikra; mert nem volt könnyű nap mint nap szembesülnie a lélekölő kétséggel, hogy mekkora a hátrány, mennyi még a pótolnivaló…

Magdus néni kitartott. Hajnalban kelt, vonatra szállt, utazott a városból a kicsi faluba. Sokan nem értették: mire ez az áldozat? Amikor kollégái kijárták, hogy az „önkéntes száműzetésből” visszatérjen a nívós városi iskolába, ahol annak előtte tanított, azt mondta: de engem a gyerekek ott várnak! És tényleg várták. Nyugdíjazása után is kijárt, ő volt az örök helyettesítő.

Sokan vannak a Magdus nénik, az elhivatott „nemzet napszámosai”. Őket köszöntjük pedagógusnapon. Egyébként ez a mai nap „hármas ünnep”: ekkor tiszteljük meg az építőmesterség művelőt is, és az amúgy csütörtökre eső, de praktikus okból vasárnapra helyezett egyházi ünnep, Úrnapja is ma volna. Néptanítók, házépítő pallérok, egyháziak hivatásszolgálatban van egy fontos közös pont: a biztos alap megteremtésére törekvés. Az örök építés. A késő-középkori zseni, Leonardo da Vinci építészeti írásából való intelem így szól: „Mindenekelőtt arra ügyelj, hogy minden falnak, még ha vékony is, az alapja a talajon vagy jól megalapozott boltozaton legyen.” Az már más kérdés, hogy ez a „jól megalapozott boltozat” fizikai, vagy a szellemi-lelki építmény szolgálatában áll…

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: táncos fellépés a Parázs Varázson

DSTV: táncos fellépés a Parázs Varázson

2021. aug. 01.

A Wesley-DA Capo Alapfokú Művészeti Iskola táncosainak fellépése is színesíti a Parázs Varázs idei programját, derül ki a DSTV összegzéséből. A próbák már javában tartanak az augusztus 20-án esedékes bemutatóra!
 

DSTV: augusztusi programok az MMK-ban

DSTV: augusztusi programok az MMK-ban

2021. júl. 31.

Gazdag kínálattal készül az augusztusra az MMK, derül ki a DSTV összegzéséből. A tételes kínálathoz Kováts Rózsa intézményvezető csinál kedvet a kamerák előtt. Hangkép.
 

Újra együtt volt a nagy Viadana-család

Újra együtt volt a nagy Viadana-család

2021. júl. 29.

Egy év szervezkedés után sikerült tető alá hozni a Viadana Kamarakórus nyári összetartását – a hivatalosan 2016-ban megszűnt, de olykor-olykor azóta is remek életjelenségeket produkáló együttes tagjai családostól vettek részt a szekszárdi találkán; a részletekről Kurucz Gergely karnagy számolt be lapunknak.

DSTV: a My Way Dance School a fellépők között

DSTV: a My Way Dance School a fellépők között

2021. júl. 27.

Gőzerővel készül a My Way Dance School a Parázs-Varázs programjára, derül ki a DSTV összegzéséből. A dunaújvárosi formáció az augusztus 20-án esedékes kavalkád egyik fellépője lesz a Szalki-szigeten. Hangkép.
 

DSTV: "Mazsola percek" a könyvtárban

DSTV: "Mazsola percek" a könyvtárban

2021. júl. 21.

Minden héten szerdán – így pont ma is! – várja a kisgyerekes szülőket a József Attila Könyvtár Gyermekkönyvtára, derül ki a DSTV összeállításából. Dal- és mondókatanulás, tánc és játék szerepel a Mazsola percek című sorozat kínálatában. Hangkép.

A Cannes-i Fesztivál és a dunaújvárosi szál

A Cannes-i Fesztivál és a dunaújvárosi szál

2021. júl. 20.

Két filmmel is díjat söpört be a Cannes-i Fesztivál keretében, és három elismerést kapott a szintén Cannes-ban rendezett AFI versenyen Zoi Florosz. A városunkból elszármazott színésznő-filmkészítőt a díjátadók után értem el – a több évtizedes ismeretség magyarázza tegező formát –, és okkal nagyon boldog!

ICA-D: "Lebegő ellenállások" – tovább, tovább

ICA-D: "Lebegő ellenállások" – tovább, tovább

2021. júl. 20.

Meghosszabbította Móder Rezső Munkácsy-díjas dunaújvárosi képzőművész kiállítását a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) – a tárlat szeptember 17-ig várja a vendégeket az intézmény összes termeiben!