Szeptemberben megnyitja kapuit a Waldorf Iskola

2015. június 2. (kedd) 18:16 - Molnár Emese

A Göllner Mária Waldorf Pedagógia Alapítvány az óvodai képzés mellett nyolc évfolyamos általános iskolát szeretne indítani városunkban. Az önkormányzat segítségét kérték, hogy használhassák a volt Szórád Márton iskola régi-új épületét (a régi épületében a Pentelei Molnár János Szakképző Iskola működik).

A közgyűlés a legutóbbi ülésen biztosította nekik a helyiséget, és a felújítási költségek árát figyelembe veszik a bérleti díjnál. Ezen a héten megkapta a kulcsokat az alapítvány, és bejárást tartottak az intézményben.

-Első körben az épület középső szintjét szeretnénk felújítani a szeptemberi iskolakezdésre. Két tantermet, egy tanári szobát, egy orvosi szobát, az egykori ebédlő helyén pedig egy közösségi teret alakítanánk ki. Ennek költsége körülbelül tíz millió forint. Elsősorban a szülőkkel együtt, közösen szeretnénk a felújítási, takarítási munkálatokat elvégezni, de nyilván lesznek olyan feladatok, amit csak szakemberek tudnak megcsinálni – tájékoztatta szerkesztőségünket Ladi Éva, az alapítvány kuratóriumi elnöke, majd példaként elmondta, az egyik apuka már füvet is nyírt az intézmény udvarában. Az elkövetkezendő időszakban meghatározott ütemterv szerint végzik a felújítást, ezt már a héten el is kezdik.

Hamvas Emőke, a leendő elsős osztály tanítója elmondta, már meg van a szükséges létszám az osztály elindításához, de még mindig jelentkezhetnek azok, akik a waldorf pedagógia szellemében taníttatnák gyermeküket. Érdekességként megtudtuk, hogy az elsősök két idegen nyelvet, franciát és angolt is fognak tanulni. Minden napot ritmikával, mozgással kezdenek, és lesz kézműves óra, zeneóra is. Ők fokozatosan terhelik a gyermekeket, tehát az elején még húsz perces tanórák vannak, így délben már vége is a tanításnak, utána következik a napközi. Elnyújtott tanítási módszereik arra szolgálnak, hogy ne maradjon le egyetlen tanuló sem a többiekhez képest, lehetősége legyen a felzárkózásra. Ennek tükrében, az első osztályban még a nyomtatott nagybetűkkel ismerkednek a gyerekek, és csak a második osztályban tanulják a folyóírást és az olvasást. Ellenben úgy építik fel tanóráikat, hogy aki már elsőben is tud olvasni, nem unatkozzon.                                    

A rovat további hírei: Oktatás

"... szó szerint gyászos..." – első kézből a pedagógustüntetésről!

"... szó szerint gyászos..." – első kézből a pedagógustüntetésről!

2019. december 03. (kedd)

Részletes összegzéssel lepte meg a DO műhelyét Czoborné Asztalos Borbála, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ )Dunaújvárosi Városi és Járási Szervezetének titkára a szombati országos pedagógustüntetésről. Az alábbiakban a summázat szerkesztett változatát közöljük!

Több tantárgyból lehet majd előrehozott érettségit tenni

Több tantárgyból lehet majd előrehozott érettségit tenni

2019. november 26. (kedd)

Bővül azoknak a tantárgyaknak a köre, amelyekből előrehozott érettségit lehet tenni. A döntéssel szeretnék elősegíteni, hogy a diákok hatékonyabban készülhessenek fel a felvételire - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden az MTI-vel.

Tudásmegosztás határon túl

Tudásmegosztás határon túl

2019. november 25. (hétfő)

A közelmúltban rendezték meg a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon azt a módszertani konferenciát, melynek fő témája a mobilitás volt.

Meghosszabbított határidő

Meghosszabbított határidő

2019. november 21. (csütörtök)

Az Oktatási Hivatal péntek éjfélig meghosszabbította a felsőoktatási jelentkezések hitelesítési határidejét.

Átalakul a szakképzés

Átalakul a szakképzés

2019. november 20. (szerda)

Teljesen átalakul a szakképzés jövőre: változik az iskolák megnevezése, a képzés hossza, az oktatók jogállása, a diákok a cégeknél munkaviszony keretében vesznek részt a gyakorlaton, az általános iskolát be nem fejezőket pedig „dobbantóprogram” segítségével próbálják meg szakmához juttatni. A szülő kötelessége lesz gyermekét 18 éves koráig vagy egy részszakma megszerzésig taníttatni.

„GPSZ” kilencedszer, a Gárdonyi először

„GPSZ” kilencedszer, a Gárdonyi először

2019. november 19. (kedd)

Kilencedik alkalommal adott otthont a Dunaújvárosi SZC RUDAS Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma a „GPSZ” névre keresztelt informatikai vetélkedőnek, amelyet városi és városkörnyéki általános iskolások csapatai számára szerveztek meg.

Hétfőn kezdődnek a középszintű szóbeli érettségik

Hétfőn kezdődnek a középszintű szóbeli érettségik

2019. november 14. (csütörtök)

Befejeződtek az emelt szintű szóbeli érettségik, hétfőtől elkezdődnek a középszintű vizsgák országszerte - közölte az Oktatási Hivatal (OH) csütörtökön az MTI-vel.