Dunaújváros Hetilap

Az Eszközkezelő többféleképpen is segíthet

doszerk - 2015. július 27. 14:11

A Nemzeti Eszközkezelőt 2012-ben azért hozták létre, hogy a hiteleiket törleszteni nem képes, szociálisan rászoruló hiteladósok lakhatását biztosítsa, amint megszabadítják őket az adósságtehertől. Ferenczhalmy Zsófia, az Eszközkezelő kommunikációs munkatársa kiemelte: mindkét feladatot tudják teljesíteni.

Ingatlanok megvásárlásával a bank lemond a vételáron felüli követeléséről, így a hitelfizetéstől az adós megszabadul, ezt követően pedig határozatlan idejű bérleti szerződést kötnek vele. Ez azt jelenti, hogy ha a kedvezményes bérleti díjat fizeti, egy életen át az ingatlanban maradhat, s ez a jog örökölhető.

A programba bekapcsolódók között azonban vannak olyanok is, akik még ezt a csökkentett bérleti díjat, illetve a közüzemi számlákat sem tudják fizetni.

A törvény alapján hat hónap után fel kell mondani azoknak a bérlőknek a szerződését, akik nem fizetik a bérleti díjat, vagy a közös költséget. Hogy ezek a bérlők ne kerüljenek az utcára, az eszközkezelő kidolgozott egy programot, aminek keretében a bérlő egyrészt elismeri az addig felhalmozott adósságát, és vállalja, hogy részletekben törleszti, másrészt egy éven keresztül egy mentorszolgáltatást kap – magyarázta.

A HBSZ-program (határozott idejű bérleti szerződés) a Református Szeretetszolgálat és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakképzett munkatársai segítenek az anyagi nehézségekkel küzdőknek.

Major Gábor, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hiteles programjának vezetője szerint komplex szolgáltatást kell nyújtaniuk a bajba jutottaknak.

Nagyon alacsony jövedelmű családokról van szó. Azzal, hogy az eszközkezelő megvásárolta lakásukat, megszabadultak a jelzáloghitel törlesztésének kötelezettségétől, nagyon sok esetben azonban maradt egyéb tartozás. Ezeket a tényeket összefoglaljuk, próbáljuk a családdal áttekinteni, megnézzük, hogy a problémákra van-e alternatív megoldás. (…) Ezek a családok gyakran elszigetelődnek, és abban is tudunk segíteni, hogy megtalálják azokat a potenciális támogatásokat, melyek számukra nyitva állnak. Megnézzük azt is, hogy a háztartás gazdálkodásában vannak-e tartalékok – sorolta.

Szerinte az egyik leggyakoribb probléma a stabil jövedelemforrás hiánya, de ebben is igyekeznek hathatós tanácsokat adni. Segítünk önéletrajzot újrafogalmazni, végiggondolni, hová érdemes azt beadni. Megnézzük azt is, milyen átképzési programok vannak – jegyezte meg. A tapasztalatok azonban azt mutatják, nem minden esetben elegendő az egy év a fizetési képesség helyreállítására.

A mentorálási folyamat igazán arra elég, hogy ezek a folyamatok beinduljanak. Vannak olyan családok, akiket a 12. hónap végén formálisan el kell engedjünk, de nyilván, mint segélyszervezet, a későbbiekben is segítünk nekik, ha hozzánk fordulnak – hangoztatta.

A héten megjelent kormányhatározat is azt tűzi ki célul, hogy hosszabb ideig és további megoldások kidolgozásával is lehessen kezelni a hátralékfizetési problémákat – mondta Ferenczhalmy Zsófia. Így a szerint a közmunkaprogramba is bevonják a nem fizető ügyfeleket.

Most dolgozzák ki a koncepciót. Egy évről kitolódik másfél-két évre a program azokban az esetekben, amikor úgy látja az eszközkezelő, és a mentorok, hogy több időre van szükség a bérlő fizetőképességének helyreállítására. A kormányhatározatba belekerült, hogy azok is, akik nem tudják elvégezni bérlőként a kötelező felújításokat, részt vehetnek a HBSZ-programban.

Június végéig 26 ezer szándéknyilatkozatot fogadott be az eszközkezelő, és 17 ezer ingatlant vettek át. A 26 ezres ingatlankeretszám a jövőben bővülhet.

OPH

A rovat további hírei: Közélet

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

2024. ápr. 16.

Nyár elején újra választ az ország, méghozzá egy időben az Európai Parlament (EP) tagjaira, a települési polgármesterekre, valamint az önkormányzati képviselőkre, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok tagjaira voksolhatunk.