Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Ismeretlen ismerősök

Várkonyi Balázs - 2015. július 11. 18:26

Pardon! – mondtam egy mosoly kíséretében, könnyed főhajtással. Pardon! – mondta az ismeretlen úr, ő is mosolygott, ő is meghajolt. Ezzel az utcai gyalogosütközés békességben véget ért.

Amit sosem felejtek el: az az elegancia, az a méltóság, ahogy ez a férfi kezelt egy helyzetet; végül is én mentem véletlenül neki. Barátságosan intett, aztán ki-ki ment a maga útján. Nyílt tekintete az agyamba égett.

Aztán este, egy tévétudósításban ismerős arc tűnt fel. Néztem, néztem – igen! Ő volt, akibe botlottam az utcán. Aznap, épp öt éve, márciusban az Akadémián Magyar Örökség Díjat vett át a nemzetközi űrkutatásban érdemeket szerzett tudóstársai nevében, ő: Bejczy Antal. Világhírű magyar. Mérnök, fizikus, űrkutató, a Mars-járó egyik alkotója. Ezt már persze csak azóta tudom…

1930-ban született, itt, tőlünk nem messze, Ercsi peremén, Sinatelepen. A jezsuitáknál tanult Kalocsán, de hiába a kitűnő érettségi – sehova se vették föl. Édesapja ugyanis, mint grófi uradalmi főintéző, „osztályidegen” volt. Antal gyári munkás lett. Nagy nehezen aztán bejutott a Műegyetem esti tagozatára.

’56.ban viszont a szabad világ mellett döntött. Norvégiában kitüntetéssel szerzett diplomát, az alkalmazott fizika doktorává avatták. Ösztöndíjasként az Egyesült Államokba került. Ismét egyetem, újabb diploma, és egy életre elköteleződött az űrkutatással. Évtizedekig a Kármán Tódor alapította világhírű laboratórium munkatársa volt, emellett a Washington Egyetem robotika tanszékét vezette. A magyar tudomány követe volt Amerikában. És mindvégig hazájának népszerűsítője.

Ismeretlen ismerősök… néha tényleg jó lenne tudni, ki mellé sodorja az embert a véletlen. Ifjúságom élménye: a diákok kedvenc kerthelyiségében sokszor hallgattuk egy víg kedélyű úr varázslatos történeteit. Csak később tudtuk meg, hogy kiváló nyelvész, az egyik legnagyobb szlavista tudós volt. Újvárosi öreg barátom mesélte: az Aranyhordóban sok estét kellett eltöltenie, mire rájött, hogy az a tekintélyes bajszú, szép meséket mondó bölcs ember, akit barátai Harcsánk hívtak, a magyar írótársadalom legjavából való. Igen, Barsi (születésekor Harcsa) Dénes már tekintélyes életművel a tarsolyában érkezett 1961-ben Újvárosba, hogy fölfedezze a munkásvilágot. Országos hírű folyóirat alapítása és sikeres regények voltak mögötte; no meg a pályatársak tisztelete. Vagy említsük a város első főépítészét, Weiner Tibort. Világot látott tervezőként – Pest, Dessau, Moszkva, Párizs, aztán a chilei Santiago alkotóműhelyeit megjárva – lett a város profiljának alakítója; és sosem büszkélkedett a hírnevével. Ő is megmaradt hétköznapi embernek, sokak számára „ismeretlen ismerősnek”. Rá is, Harcsa Dénesre is emlékezhettünk a héten egy jeles évfordulón: az író épp száztíz éve született, a főépítész pedig ötven éve ment el…

Ahogy örökre elment a minap Bejczy Antal is. Nyolcvanöt esztendős volt. Barátai, tudóstársai a hétvégén búcsúznak el tőle Los Angelesben, aztán – kívánsága szerint – hamvait hazahozzák. Hazatér. Itt nyugszik majd, azok közelségében, akik, mint Barsi Dénes vagy Weiner Tibor is, várost választhattak; de hazát, nemzetet életre-halálra érvényesen örököltek.

A rovat további hírei: Kultúra

Wesley Da Capo: dupla diadal a tánc világnapján

Wesley Da Capo: dupla diadal a tánc világnapján

2024. máj. 01.

Nagyszabású, az egész intézményt megmozgató gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley da Capo Alapfokú Művészeti Iskola. Az esemény léptékére jellemző, hogy a műsor kétszer aratott vastapsot a Bartók színháztermében múlt vasárnap.

DSTV: az uszoda építésének története

DSTV: az uszoda építésének története

2024. ápr. 30.

Különleges műtárggyal folytatódott az Intercisa Múzeum sorozata, derül ki a DSTV összeállításából. Az uszoda építéséért járt emlékplakett nyomán a létesítmény születésének hétterét is felelevenítette Hodik Mónika történész-muzeológus. Hangkép.

DSTV: különleges festmények

DSTV: különleges festmények

2024. ápr. 29.

Rendhagyó kiállítást láthattak a vendégek a Bartók Kamaraszínház aulájában, derül ki a DSTV összeállításából. Wild-Zentai Mariann művei nemcsak születési körülményeik miatt érdemesek a figyelemre – az alkotói szándék is különlegessé teszi azokat. Hangkép.

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

2024. ápr. 26.

A város egyik legszebb hagyománnyal bíró közösségi kezdeményezéséhez méltó nívót hozott az immár 27. Jótékonysági pedagóguskoncert. Lelkes közreműködők, büszkeségre okot adó kínálat – nem lehetett más a vége: vastaps, nagy siker!

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

2024. ápr. 25.

Molnár Ferenc színművével, A farkas című darabbal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A produkció érdekessége, hogy jobbára fiatalokból álló alkotócsapat viszi színre a művet Ágoston Péter rendezésében. Hangkép.

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.