Dunaújváros Hetilap

Miért késhet a távhő-elszámolás?

2015. július 13. (hétfő) 7:06 - doszerk

Telefonon kereste meg szerkesztőségünket Margit néni. Elmondta, hogy körülbelül négy hónapja voltak nála leolvasni a fűtés mérőjét. Azóta is várja, hogy mikor küldi már meg a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- és Hőszolgáltató Kft. az elszámolást.

Számítása szerint visszajárna neki valamennyi pénz, és nehezményezi, hogy még mindig nem történt meg az elszámolás, és nem is tudja telefonon utolérni a szolgáltatót.

Mivel nem adott meg pontos címet olvasónk, így a DVCSH nem tudott pontos választ adni szerkesztőségünk megkeresésére, de Göblyös Béla, a cég ügyvezető igazgatója általánosságban tudott  felvilágosítást adni, amely információval szolgálhat mindazoknak, akik Margit nénihez hasonlóan várják az elszámolást.

Mielőtt elmondanám a lehetséges okokat, néhány tényre szeretném felhívni a figyelmet, amelyek mind befolyásolják az elszámolást. Aminek költségosztó a neve az nem mér hőt, se digitálisan, és semmilyen formában, mert nem arra való. Ugyanis az elszámolás alapját képező hőt csak a hőközpontokban mérnek. Egy hőközponthoz legtöbbször egy épület tartozik. Tehát mindazt a hőt, ami fűtésre, vagy a melegvízre elhasznált az egész ház, az épület hőközpontjában mérik. Ha költségosztónk van, évente egyszer jönnek be a leolvasók lakásba, hogy cseréljék a fiolát, a hőközpontban nem így van. Ott minden hónapban, fűtés induláskor és leálláskor, árváltozáskor is megjelennek a leolvasók, és felírják a mérőállást. A közösségeknek a hőelszámoláskor az épület hőközpontjában mért fogyasztást kell kifizetni. Mivel a hőközpontban mérik a hőt, a lakásokban csak a költségeit szétosztják, ezért az egy hőközponthoz tartozó összes lakásnak azonos módon kell az elszámolásban részt venni.  Mindezekből következik, ha egyetlen egy lakótársunk nem teszi lehetővé a leolvasást, a lakásba történő bejutást, addig nem lehet elvégezni pontosan a költségosztást.

Az ügyvezető elmondta, hogy ilyenkor a közös képviselők bevonásával megpróbálják telefonon és írásban is elérni a tulajdonost, hogy biztosítsa az ingatlanba történő bejutást. Emiatt az elszámolás késedelmet szenved. Amikor ez a döntés megszületett, azt követően kezdődik a költségosztás és számlakészítés, erre további egy hónapja van a szolgáltatónak.

Az idei év különösen nehéz azért is, hiszen alkalmazni kell a jelenlegi hőelszámolás elkészítésénél a korrekciós tényezőket, amelyeket minden egyes fűtött helyiségre külön-külön meg kell határozni. Ezek a feladatok ez évben igen nagy munkát rónak Társaságunkra, ráadásul a társasházak jelentős része nem tesz eleget az adatszolgáltatási kötelezettségének – tette hozzá az ügyvezető.

A rovat további hírei: Közélet

Rendkívüli intézkedéscsomag a 70 éven felüliek önkormányzati ellátásáról

Rendkívüli intézkedéscsomag a 70 éven felüliek önkormányzati ellátásáról

2020. március 28. (szombat)

Bevásárlás és gyógyszerkiváltás terén is segíti az önkormányzat a 70 éven feletti városlakókat. A friss rendelkezések hétfőtől érvényesek – máris itt minden fontos tétel!

Korlátozott ügyfélfogadás a Járási Hivatalban

Korlátozott ügyfélfogadás a Járási Hivatalban

2020. március 28. (szombat)

A járványügyi helyzetre való tekintettel a Foglalkoztatási Osztály is korlátozza ügyfélfogadását, így ügyintézésre elektronikusan vagy postai úton, személyesen pedig csak és kizárólag telefonon, előzetesen egyeztetett, és lefoglalt időpontban van lehetőség.

Kijárási korlátozás – itt az alapos indokok tételes listája!

Kijárási korlátozás – itt az alapos indokok tételes listája!

2020. március 27. (péntek)

Részletes összeállítással jelentkezett a város hivatalos honlapján az önkormányzat a kijárási korlátozás bevezetése kapcsán. Íme, az alapos indokok tételes listája – külön tételként a piaci szolgáltatásokra vonatkozó rendelkezéssel!

Hankook: soron kívül a mentősöknek

Hankook: soron kívül a mentősöknek

2020. március 26. (csütörtök)

Azonnal reagált a Közép-Dunántúli Regionális Mentőszervezet megkeresésére, és soron kívül 121 darab nyári abroncsot adományozott a mentősöknek a Hankook városunk határában üzemelő gyára. Segítség a segítőknek a hajtás után!

Rendkívüli közgyűlés: 41 napirendet tárgyaltak

Rendkívüli közgyűlés: 41 napirendet tárgyaltak

2020. március 26. (csütörtök)

Közbeszerzés, a köztemető üzemeltetése, és hulladékkezelési kérdések – és persze a veszélyhelyzettel kapcsolatos kérdések is terítékre kerültek a rendkívüli közgyűlésen a Városháza C szárnyában ma délelőtt.

Rendkívüli közgyűlés: 42 napirenddel

Rendkívüli közgyűlés: 42 napirenddel

2020. március 25. (szerda)

Közbeszerzés, a köztemető üzemeltetése, és hulladékkezelési kérdések – többek között ezekkel a témákkal foglalkozik a közgyűlés a Városháza C szárnyában csütörtökön délelőtt. Járvány ide, veszélyhelyzet oda, a városnak működnie kell.

Kórház: hála és köszönet – meg rendelésváltozás

Kórház: hála és köszönet – meg rendelésváltozás

2020. március 25. (szerda)

Külön összegzésben mondott köszönetet a Szent Pantaleon Kórház az intézménynek juttatott támogatások, illetve a lakossági szeretetjelek nyomán – és rendelésváltozásról is tájékoztat a komplexum.