Dunaújváros Hetilap

Miért késhet a távhő-elszámolás?

doszerk - 2015. július 13. 7:06

Telefonon kereste meg szerkesztőségünket Margit néni. Elmondta, hogy körülbelül négy hónapja voltak nála leolvasni a fűtés mérőjét. Azóta is várja, hogy mikor küldi már meg a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- és Hőszolgáltató Kft. az elszámolást.

Számítása szerint visszajárna neki valamennyi pénz, és nehezményezi, hogy még mindig nem történt meg az elszámolás, és nem is tudja telefonon utolérni a szolgáltatót.

Mivel nem adott meg pontos címet olvasónk, így a DVCSH nem tudott pontos választ adni szerkesztőségünk megkeresésére, de Göblyös Béla, a cég ügyvezető igazgatója általánosságban tudott  felvilágosítást adni, amely információval szolgálhat mindazoknak, akik Margit nénihez hasonlóan várják az elszámolást.

Mielőtt elmondanám a lehetséges okokat, néhány tényre szeretném felhívni a figyelmet, amelyek mind befolyásolják az elszámolást. Aminek költségosztó a neve az nem mér hőt, se digitálisan, és semmilyen formában, mert nem arra való. Ugyanis az elszámolás alapját képező hőt csak a hőközpontokban mérnek. Egy hőközponthoz legtöbbször egy épület tartozik. Tehát mindazt a hőt, ami fűtésre, vagy a melegvízre elhasznált az egész ház, az épület hőközpontjában mérik. Ha költségosztónk van, évente egyszer jönnek be a leolvasók lakásba, hogy cseréljék a fiolát, a hőközpontban nem így van. Ott minden hónapban, fűtés induláskor és leálláskor, árváltozáskor is megjelennek a leolvasók, és felírják a mérőállást. A közösségeknek a hőelszámoláskor az épület hőközpontjában mért fogyasztást kell kifizetni. Mivel a hőközpontban mérik a hőt, a lakásokban csak a költségeit szétosztják, ezért az egy hőközponthoz tartozó összes lakásnak azonos módon kell az elszámolásban részt venni.  Mindezekből következik, ha egyetlen egy lakótársunk nem teszi lehetővé a leolvasást, a lakásba történő bejutást, addig nem lehet elvégezni pontosan a költségosztást.

Az ügyvezető elmondta, hogy ilyenkor a közös képviselők bevonásával megpróbálják telefonon és írásban is elérni a tulajdonost, hogy biztosítsa az ingatlanba történő bejutást. Emiatt az elszámolás késedelmet szenved. Amikor ez a döntés megszületett, azt követően kezdődik a költségosztás és számlakészítés, erre további egy hónapja van a szolgáltatónak.

Az idei év különösen nehéz azért is, hiszen alkalmazni kell a jelenlegi hőelszámolás elkészítésénél a korrekciós tényezőket, amelyeket minden egyes fűtött helyiségre külön-külön meg kell határozni. Ezek a feladatok ez évben igen nagy munkát rónak Társaságunkra, ráadásul a társasházak jelentős része nem tesz eleget az adatszolgáltatási kötelezettségének – tette hozzá az ügyvezető.

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.