Végre enyhülés jön záporokkal, zivatarokkal

doszerk - 2015. július 25. 7:35

A tartós hőség mellett országszerte a várható heves zivatarok és felhőszakadások veszélye miatt is figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra.

Az országos tisztifőorvos legutóbb vasárnap éjfélig hosszabbított meg a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetését, a hőségriadót. Az előrejelzés szerint szombaton a legmagasabb hőmérséklet 32-37 Celsius-fok között alakul. Késő este 25-30 fok valószínű.

A meteorológiai szolgálat szombat hajnalban az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésében azt írta: szombaton az Alpokalja és az Északi-középhegység térségében 25 fok felett, másutt még 27 fok felett várható a napi középhőmérséklet. A következő napokban csökken a hőmérséklet – tették hozzá.

Emellett napközben az Északi-középhegység térségében és a Nyugat-Dunántúlon fordulhat elő zivatar. Ezekhez kezdetben egy-két helyen viharos – akár 70-90 kilométer/órás - szél, esetleg kisebb jég, továbbá komoly felhőszakadás társulhat, amely során rövid idő alatt akár 60 milliméternyi eső is hullhat.

Szombat estétől északnyugat felől egy hidegfront érkezik. A front előtt és ahhoz kapcsolódva egyre több helyen várható zivatar, késő este és éjszaka már az Alföldön is. Elsősorban a Dunántúl északnyugati felén heves zivatar is előfordulhat, amelyet 90 kilométer/óra feletti széllökés és 2 centiméternél nagyobb átmérőjű jég is kísérhet.

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzése szerint a tartós hőség miatt továbbra is a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetés van érvényben a fővárosban és Pest megyében,továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében. Az ország többi területén a hőség miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Emellett Csongrád, Békés és Hajdú-Bihar megye kivételével az egész országban mind a heves zivatarok, mind a felhőszakadás miatt veszélyjelzés van érvényben. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyére a heves zivatarok veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

A meteorológiai szolgálat azt írta: a Balaton térségében délelőttől várhatóan már derült, napos, strandidő lesz. Késő délutántól viszont ott is kialakulhatnak heves zivatarok, amelyek során akár a 100 kilométer/órás széllökés sem kizárt. Itt a legmagasabb nappali hőmérséklet 34-35 fok körül alakul. A Balaton vize Siófoknál, illetve a Velencei-tó Agárdnál egyaránt 28 fokos.

MTI

A rovat további hírei: Mozaik

A nyár slágere!

A nyár slágere!

2024. ápr. 18.

Kitalálod, mi lehet? Forró olajban kisütött kelt tészta, ami a mai napig a magyarok kedvence. Leginkább sós, de manapság készítik már édesen is. (X)

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

2024. ápr. 17.

Olyan korszerű fűtési megoldásra vágyik, amellyel környezetbarát módon tudja melegen tartani otthonát? Keresi azt a rendszert, amely télen-nyáron kellemes hőfokot biztosít otthonában? Szeretné alacsonyan tartani a rezsiköltségeket? Ha ezekre a kérdésekre "igen" a válasz, akkor Önnek érdemes kicsit jobban megismernie a hőszivattyúk működését, típusait. (X)

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

2024. ápr. 17.

Egy letűnő szakma utolsó dunaújvárosi képviselőjét mutatja be a DSTV összeállítása. Majlinger János cipész már több mint négy évtizede dolgozik, Technikum városrészi műhelyének titkaiba is örömmel avatja be a nézőt. Hangkép.

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

2024. ápr. 16.

Mindenkivel előfordult már, hogy a zuhany alól kilépve hirtelen rádöbbent, hogy nincs a kéznél törölköző, mert például a mosásban van vagy kint felejtettük. (X)

Most TÉNYLEG bezuhan a hőmérséklet – a nyár után kora tavasz várható

Most TÉNYLEG bezuhan a hőmérséklet – a nyár után kora tavasz várható

2024. ápr. 15.

A nyárias mutatóknak lőttek, a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint holnaptól jelentős lehűlésre készülhetünk. Még a nagykabátok is előkerülhetnek reggelente!

Air Fryerek, amelyek a független teszteken is megállják a helyüket

Air Fryerek, amelyek a független teszteken is megállják a helyüket

2024. ápr. 15.

A forrólevegős sütők nagy népszerűségre tettek szert az elmúlt pár évben. A magyar konyha nem igazán az egészséges ételeiről híres, így az életmódváltást sem igazán támogatja. Egy-két változtatással azonban sokat tehetünk egészségünkért. (X)
 

DSTV: az ovisok ruhatára

DSTV: az ovisok ruhatára

2024. ápr. 15.

Az öltözködés témájával folytatódik az óvodáskorúak mindennapjait bemutató sorozat. A DSTV összeállításában természetesen nem divattanácsokról hallhatunk, inkább a praktikus és kényelmi szempontok egyensúlya dominál. Hangkép.