Dunaújváros Hetilap

Az Adománykuckóban nem volt vakáció

Molnár Emese - 2015. augusztus 22. 14:11

A nyáron sem szünetelt a Váci Mihály utcai Adománykuckó, Törő Anikó és önkéntes társai folyamatosan azon dolgoztak, hogy a nemes felajánlások eljuthassanak a megfelelő helyre, oda, ahol nagy szükség van rájuk.

-Bővíteni készülünk a működési területünket, ugyanis Nagykarácsonyból is jelezték, szükség lenne a mi segítségünkre. Kapnánk ott is egy helyiséget, és ott koordinálnánk az adományokat- újságolta a jövőbeni terveket Törő Anikó. Arról is beszélt, hogy a mostani helyiséget is már kinőtték, szeretnének a szomszédos lakótömb földszintjére átköltözni.

Két évvel ezelőtt kezdődött Anikóék története, amikor is a Római városrész lakóinak szerveztek közösségi programot a karácsony közeledtével, egybekötve adománygyűjtéssel és adományosztással. Azonnal a kezdeményezés mellé állt Gál Roland, a körzet képviselője, és segítette az önkéntes csapatot, hol a városrész karácsonyfa beszerzésével, hol az adományok szállításában.

-Nagyon fontosnak tartom a közösségeket, a közösség építését, hogy megismerjük szomszédjainkat, új ismeretségre, barátságra tegyünk szert. Mindamellett segítsük azon polgártársainkat, akiknek szüksége van rá. Példaértékű, amit Anikót elindítottak a Római városrészben, ahol csak tudom, segítem őket- mondta a képviselő, aki nyáron azt is bevállalta, hogy kiszállítja azokat az adományokat, amelyekre a környező településeken, vidéken van igény.

Aztán a nagy érdeklődésre való tekintettel tavaly már többnapossá érett a családias-baráti hangulatú találkozás, és megnyitották a Váci utca 11. szám földszintjén az Adománykuckót nem csak a Rómain élők, hanem valamennyi városlakó előtt. Tartós élelmiszert, ruhákat, cipőket, játékokat várnak az Adománykuckóba, ahová bármikor betérhetnek a rászorulók, és kiválogathatják mindazt, amire csak szükségük van. A felajánlók között magánszemélyeket, vállalkozásokat egyaránt találhatunk.

-Most elsősorban az iskolakezdésben szeretnénk segítséget nyújtani, várunk és egyben kínálunk is füzeteket, iskolai felszereléseket, tornaruhákat, ünneplőruhákat. Egyenlőre szerdánként 10 és 12, valamint 13 és 15 óra között van nyitva a kuckónk, de az ünnepek után már sűrűbben is- tájékoztatta lapunkat Törő Anikó.

Jókor jött a segítség

A Római városrészi önkéntes csapat egyik segítő társa, Bilinszky Ágnes állatvédőként dolgozik. Ő ismerte meg, és beszélt az Adománykuckó csapatának Konta Zsófiáról, aki egyedül neveli kilenc és tizenegy éves gyermekeit kertvárosi lakásukban. Sajnos az anyuka elvesztette munkahelyét, nagyon nehéz körülmények között élnek. A segítség szerencsére időben érkezett. Törő Anikó, az önkéntes csapat vezetője elmondta, nagy erőkkel igyekeznek támogatni a családot.

Felkerestük Gál Roland és Sztankovics László önkormányzati képviselőket. Azonnal a család segítségére sietett mindenki. Mára Zsófiának van állása, a napi ételük is megvan. Segítünk nekik a pénz beosztásában is. A jövő héten keresi fel Nagy Zoltánnét, a Védőháló Alapítvány kuratóriumi elnökét, hogy a közüzemi tartozások kapcsán is megoldás születhessen. Támogatjuk őket, amiben csak lehet. Most szükség van a lakásuk felújítására is- mesélte Anikó.

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.