Torna: a cél Rió!

doszerk - 2015. augusztus 11. 18:23

A Dunaferr SE tornászai Trenka János vezetésével kiválóan szerepeltek Tbilisziben, az EYOF-on, vagyis az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon.

Hosszú felkészülési folyamat – négy hetes edzőtábor - előzte meg a háromfős magyar válogatott elutazását Tbiliszibe, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra, melyben végül két kitűnő dunaújvárosi tornász, Kovács Zsófia és Jakab Noémi is helyet kapott. A csapat kísérője a Dunaferr tornászainak vezetőedzője, Trenka János volt, aki méltán lehet büszke tanítványaira.
- Milyen előjelekkel utaztatok el a versenyre?
- Nagy öröm számunkra, hogy nálunk tornázik Magyarország női torna utánpótlás korosztályának legnagyobb kiválósága, Kovács Zsófia, akitől mindannyian döntős helyet vártunk. Ennek megfelelően készültünk fel a versenyre, amely elvárás nem bizonyult tehernek, hiszen tanítványunk kiválóan állt helyt az ifjúságiak legnagyobb nemzetközi megmérettetésén.

- Milyen körülmények fogadtak benneteket Grúziában?
- Isztambuli átszállással érkeztünk meg Tbiliszibe, ahol nagyszerű körülmények vártak bennünket. Az olimpiai falu egy újonnan épült városnegyed volt, melynek mi voltunk az első lakói. A versenyzőket szauna, úszómedence és kondicionáló terem is várta. Mindezekhez párosult a hazaiak vendégszeretete, akik, amire szükségünk volt, mindent előteremtettek. A háború okozta sebekből újjáépülő Grúziában öröm volt látni, hogy milyen sebességgel bújnak elő a sportolásra lehetőséget adó létesítmények. A nehézséget az okozta, hogy szállásunktól elég nagy távolságra, félórányi buszozásra volt a tornacsarnok, amely szintén új építésű volt, valamint az időjárás, hiszen a hőmérséklet éjszakánként is csupán 30 fokig hűlt vissza.

- Volt-e lehetőségetek kipróbálni a szereket a versenyt megelőzően?
- Igen. A versenyt megelőző napon két edzést tartottunk, majd a következő napon volt egy pódium edzésünk, amely azt jelenti, hogy versenykörülmények között próbálhattuk ki a vadonatúj szereket. Ez főként talajon szolgált jó célt, mivel az jóval ruganyosabb volt, mint amit mi itthon használunk. Ezt újabb két edzés követte, majd eljött az első versenynap.

- Milyen eredményeket értetek el?
- A csapatversenyben nagyon erős mezőnyben szerepeltünk, ahol végül a 10. helyen zártunk. A talajgyakorlatok szépen sikerültek, melyet az ugrás, a felemáskorlát és a gerenda követett. Eközben ki is alakultak a nemzetek közötti erőviszonyok, melyekből látni lehetett, hogy kik lehetnek azok, akik a következő napokon az összetettben és a szerenkénti döntőkben versenyezhettek. Zsófi kiváló szerepléssel az ötödik helyen zárt, mellyel bekerült a legjobb nyolc tornász közé, így részt vehetett az egyéni versenyekben. Ez hatalmas siker nem csak Dunaújváros, hanem Magyarország számára is.

Ezzel azonban még nem elégedett meg tanítványunk, aki az egyéni összetett versenyben a nagyon szép ugrás és felemáskorlát gyakorlatának köszönhetően 54 pontos összteljesítményével, csupán egy tizeddel elmaradva a negyedik helyezettől az ötödik helyen zárt a 80 fős nemzetközi elit mezőnyben. Az utolsó előtti napon Zsófi ugrásban a 4., míg felemáskorláton a 7. helyen végzett. Ezek szenzációs eredmények! A zárónapra is maradtak izgalmak, ahol gerendán versenyeztünk. Ezen szintén a 7. helyet sikerült elérni. Összességében nagyon büszkék lehetünk tornászunk eredményeire, de hiszem, hogy tudunk még továbbfejlődni. Ehhez azonban nagy szükségünk lenne egy új talajra, amely felépítéséhez Dunaújváros Önkormányzatához be is nyújtottuk pályázatunkat. Bízunk abban, hogy pozitív elbírálás után - gyermekeink örömére - ki tudjuk cserélni ezt a szert.
- Milyen jövő vár ezt követően rátok?
- Most főleg a munkára koncentrálunk, hiszen Zsófi jövőre már a felnőttek mezőnyében szerepel majd. Erre a lehető legjobban szeretnénk felkészülni. A jövő évben két kiemelkedően fontos versenyünk lesz. Az egyik az Európa-bajnokság, ahol a döntőbe kerülés hatalmas fegyvertény lenne. Ezt fogja megelőzni az áprilisi olimpiai tesztverseny, amelyen eldől, hogy ki képviselheti országunkat a 2016-os Riói Olimpián. Erre pedig minden esélyünk meg van!

-Szárszó Lajos-

A rovat további hírei: Sport

Egri öröm Dunaújvárosban

Egri öröm Dunaújvárosban

2024. máj. 12.

A DFVE és az Eger idei ötödik csatáját is a vendégcsapat nyerte, így női vízilabdázóink a negyedik helyen fejezték be a bajnoki küzdelmeket.

Új lehetőségek a tengerentúlon

Új lehetőségek a tengerentúlon

2024. máj. 12.

Hat szezon után távozik a dunaújvárosi labdarúgás mindennapi életéből a helyi nevelésű Garda Bálint, akinek kezei alatt számtalan gyermek sajátíthatta el a sportág alapjait.

Közel volt a bravúrhoz a Kohász

Közel volt a bravúrhoz a Kohász

2024. máj. 12.

Ötven percig reális esélye volt a pontszerzésre a DKKA női kézilabda csapatának a Vác otthonában, de a hajrát a hazaiak bírták jobban.

DSTV: a mozgás kedvéért

DSTV: a mozgás kedvéért

2024. máj. 11.

Ha nem is május elsején, de néhány napra rá hétvégén ismét megrendezték a Május 1. Kupát Dunaújvárosban. Tóth Kálmán önkormányzati képviselő szervezője és ötletgazdája a megmérettetésnek, elmondása szerint jó látni képesek mozgásra bírni az idősebb korosztályt is – s persze a hangulatra sem volt panasz. Hangkép.

Hajdu Jonatánék parádés bronzérme a Világkupán

Hajdu Jonatánék parádés bronzérme a Világkupán

2024. máj. 11.

Óriási hajrával végzett a kenu kettesek ötszáz méteres döntőjének harmadik helyén Hajdu Jonatán és Adolf Balázs párosa a szegedi Világkupán.

Mindent elkövetnek a pontokért

Mindent elkövetnek a pontokért

2024. máj. 11.

Idegenben, a tabellán ötödik Vác elleni találkozóval folytatja a bajnoki pontvadászatot a DKKA felnőtt együttese szombaton este hat órától.

Hajdu Jonatánék döntősök a Világkupán

Hajdu Jonatánék döntősök a Világkupán

2024. máj. 10.

A középdöntős futamot megnyerve jutott be Hajdu Jonatán és Adolf Balázs párosa a szegedi Világkupa kenu ketteseinek ötszáz méteres fináléjába.