A betűgyártó minden napja tökéletes

doszerk - 2015. szeptember 13. 17:13

Minden ember egyedi. Ezért sem lehet kínai tömegtermékekkel minden igényünket kielégíteni. Szükségünk van arra, hogy megmutassuk, nem vagyunk egyformák. Ezt vallja Bojtor Gábor, aki egyedi ötletével és ajándéktárgyaival eme gondolatvilág szellemében foglalatoskodik.

- Embertársainknak is szüksége van, hogy lássák, mennyire tiszteljük az ő egyéniségüket. Ehhez kívánok hozzájárulni egyedi, kézi munkával készült ajándéktárgyaimmal. Személyre szóló ajándékokat készítek, kiemelten figyelembe véve a megrendelői igényeket és a megajándékozandó felet.

Gábor rengeteg mindennel foglalkozott már életében. Az eredetileg villamosmérnök végzettségű kreatív férfiú kitanulta többek között a számítástechnika, a weblapkészítés, a fotózás, és a maszek világ rejtelmeit is, és most a CNC technológiával vezérelt marógépével gyárt egyedi készítésű ajándéktárgyakat.

- Annak idején együtt nőttem fel az első számítógépekkel, természetes volt, hogy amint a technológia, a számítástechnika fejlődik, jómagam is folyamatosan képezzem magam. Így tanultam meg programozni és később fotózni is. De kipróbáltam a maszek világot is, voltam zongorahangoló, esztergályos, zöldségboltos. Ez utóbbi kemény munka. Persze van jó oldala is, de a téli hajnal kettő órai kelés, a pakolás nem egyszerű feladat. Aztán az online újságíráshoz is volt közöm, jelenleg is érdekelt vagyok egy közösségi oldal üzemeltetésében. Azt gondolom, öt-nyolc évenként váltani kell, nem szabad belemerevedni egyetlen foglalkozásba, tevékenységbe sem.

Az elmúlt hónapokban Gábort egy új világ nyűgözte le.

- Nem tudni milyen belső kényszer vezetett ide. Egyszerűen beleszerettem ezekbe a fából készült betűkbe. Csupán egy-egy rövid betűsor, mégis, mennyi mindenre képes. Az anyaguk, a formájuk, színük, tapintásuk, sőt, a frissen megmunkált fa illata is hozzájárulhatott ehhez – meséli egy szuszra, majd folytatja. - Az interneten olvasgatva 2014 végén találkoztam olyan fából készült betűkkel, amelyek egymással összekapcsolódva már dísztárgyakként jelentek meg. Rögtön megfogant a gondolat: ilyet nekem is kell csinálni. A megmunkáló gépet egyenesen Kínából rendeltem, ennek minden viszontagságával együtt. Aztán az első lépések még csak a látottak reprodukálásáról szóltak. De hamar jöttek az újító gondolatok. Nem voltam megelégedve a kötések módjával, pontosságával, ezért továbbfejlesztettem azt. Az eredmény rögtön jelentkezett. A rejtett kötés miatt tisztábban érvényesültek a betűk formái, elhelyezkedésük és az egymáshoz kapcsolódás is stabilabb lett.

Ezzel párhuzamosan a megmunkáláshoz alkalmas anyagok kiválasztása is elindult és a betűkhöz is ő szabja a dobozkákat. De a fejlődés még nem ért véget. Újabb gondolat fogant meg. Mi lenne, ha a betűk elülső felülete nem sima, hanem domború lenne? Az első próbadarabok rögtön visszaigazolták, hogy jó ötlet volt. A domború felület olyan nagy  mértékben kiemelte a betűk formáját, hogy egybehangzók voltak a vélemények: ez az igazi, ezen az  úton kell továbbhaladni.

-Itt tartok jelenleg. Biztos vagyok benne, hogy nincs vége a történetnek. Jönnek az újabb ötletek, újabb kísérletezések. Ami nem csak számomra, hanem a betűk birtokosainak is számtalan örömet fog okozni.

A térbeli, mozaikszerűen összeilleszthető betűk világát (MyNamePuzzle.com) síkbeli képekkel is kiegészítette Gábor. Egyszerű, de mégis hatásos látványú a v-carve díszítés. Ez a példa a fa sokarcúságát bizonyítja. Aztán egy újabb csavar következett. Ötvözte a 3D és a v-carve megoldásokat egy mandala elkészítésénél.

- Nem tehetek róla, mindig keresem az új kihívásokat. Annyi örömöt okozott a betűk elülső felületének domborítása, hogy tovább kerestem: mit lehetne még így ábrázolni. Némi spirituális érdeklődésem miatt elég gyorsan megtalált a gondolat. Mi lenne, ha a mandalák kilépnének a kétdimenziós világukból? Aztán rengeteg tervezés, kísérlet után sikerült olyan 3D kialakítást létrehoznom, ami már méltó lett a megjelenésre.

Az újabb kihívások megint újabb megoldásokat kívántak. Egyik esetben olyan fajta dekorációra volt szükség, amit nem egy vízszintes felületen, hanem falon kellett elhelyezni. Ráadásul az „üzenet” is sokkal összetettebb volt, sőt, Gábor is érintett volt a témában.

- A Csigadombi Waldorf Óvoda bejáratát kellett úgy díszíteni, hogy minél többet láthassunk arról, ami a bejárat mögött található. A waldorfos alapérték: a sokszínűség elfogadása és megtartása újabb irányultságot adott a falikép tartalmának. Ráadásul a legkisebb gyermekem, Szofi is ide jár, s így mindez egy egyszerű betűsorozattal nehezen lett volna kifejező.

Gábort egyébként Szofi és felesége is támogatja tevékenységében, gyakran együtt munkálkodnak, ami azért is szerencsés, mert jóval biztonságosabb, mint egyik legutóbbi hobbija, a motoros siklóernyőzés, amellyel éppen Szofi születését követően hagyott fel az életet alapjaiban megélő főhősünk, aki az alternatív pedagógia világában is kalandozik. Életcéljának tekinti, hogy törekedjünk arra, minden napunk tökéletes legyen. Kívánja, hogy mindenkinek a „perfect day” szellemében teljenek a napjai.

Szóládi Zoltán

A rovat további hírei: Mozaik

Sugárúti Fesztivál: tömegvonzás a Vasmű úton (galériával)

Sugárúti Fesztivál: tömegvonzás a Vasmű úton (galériával)

2024. máj. 01.

Most még csak a képek miatt jöttünk, drága böngészők és aranyos mindenki, minden képzeletet felülmúló sokadalom futott be délelőtt a Sugárúti Fesztiválra. Keresd magad a galériában, aztán irány a Vasmű út!

Sugárúti Fesztivál: itt az Ikarusok menetrendje

Sugárúti Fesztivál: itt az Ikarusok menetrendje

2024. ápr. 30.

Javában tartanak az előkészületek a Vasmű úti kavalkádra, még adósak voltunk a Béke, valamint a Római városrészből induló veterán Ikarus buszok menetrendjével – eddig!

Retro majális a Vasmű úton – jön, jön, jön a Sugárúti Fesztivál! (FRISSÍTVE)

Retro majális a Vasmű úton – jön, jön, jön a Sugárúti Fesztivál! (FRISSÍTVE)

2024. ápr. 29.

Élményözön és időutazás, programcunami műfaji határok nélkül – itt a Sugárúti Fesztivál nagyon részletes programja. Aki csak teheti, kapcsolódjon be a május 1-jén, szerdán futó eseménysorozat kavalkádjába, legyetek, legyünk újra sokan! Vigyázat, horror a vége! (FRISSÍTVE)

A kerti munka kényelme: ezért jó döntés egy akkumulátoros metszőolló

A kerti munka kényelme: ezért jó döntés egy akkumulátoros metszőolló

2024. ápr. 29.

A kerti munka a tavaszi szezon elkerülhetetlen velejárója. Ha szeretnénk megkönnyíteni, manapság már rengeteg hasznos eszköz áll rendelkezésünkre. Ilyen innovatív megoldás például az akkumulátoros metszőolló is, ami számos előnnyel jár a hagyományos eszközökkel szemben. (X)

Nyárias nyitány, aztán aranyat érő esős napok

Nyárias nyitány, aztán aranyat érő esős napok

2024. ápr. 29.

Folytatódik a kellemes tavaszi, már-már nyárias idő a DO meteorológiai szakértőjének friss előrejelzése szerint: május 1-jén napsütés csalogat a szabadba, csütörtöktől már aranyat érő esők jöhetnek.

90 évesen is derűsen, sok boldogságot!

90 évesen is derűsen, sok boldogságot!

2024. ápr. 28.

Folytatódott a szépkorúak köszöntése városunkban: Mráz Józsefné, Margit néni is 90 éves lett. A jeles alaklomból Barta Endre alpolgármester látogatta meg otthonában, és adta át a városvezetés jókívánságait.

DSTV: a szabályos kerékpározásról

DSTV: a szabályos kerékpározásról

2024. ápr. 27.

Egyre többen választják közlekedési formának városunkban a kerékpározást, de ugyanúgy vonatkoznak rá a KRESZ szabályai, mint az autósokra. Hangkép.