Polgármesteri tanévnyitó az Arany iskolában

2015. szeptember 1. (kedd) 13:55 - Brousil Csaba

Aranyos aranyos diákok – kezdte beszédét ma reggel nyolc órakor Cserna Gábor, városunk polgármestere az Arany János Általános Iskolában tartott hivatalos tanévnyitó ünnepségen.

Ma 1 millió 200 ezer általános iskolás és középiskolás diák veszi hátára az iskolatáskát, százezren közülük először lépik át az iskola kapuit az országban. „A vakációnak vége, és a gyerekzsivaj, amely betölti az iskola udvarát, biztos jele annak, hogy kezdődik az új, a 2015/2016-os tanév” – fogalmazott Cserna Gábor, aki elmondta, hogy azért választotta az Arany János Általános iskola tanévnyitó ünnepségét mert „itt még mindig ápolják azt a szép hagyományt, hogy szeptember elsején, a tanév megnyitásakor is együtt van az intézmény családja, valamennyi nevelő és gyermek, továbbá hogy ezzel is elismerje Garai Zsuzsanna igazgató asszony vezette intézményben folyó szakmai-pedagógiai munka minőségét. A polgármester beszédében felidézte Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének szavait: az iskolának olyan helynek kell lennie, amely biztonságot nyújt gyereknek, szülőnek, pedagógusnak. „Az Arany János iskola ilyen intézmény”- emelte ki városunk polgármestere, aki így folytatta beszédét:

 -A tanév első napján nem árt felidéznünk, amit a nemzeti köznevelési rendszer kiemelt célként határoz meg. Azt, hogy gyermekeink számára biztosítanunk kell a versenyképes tudáshoz való hozzáférést. Vagyis minden diák képességeinek megfelelő képzéshez jusson.

Cserna Gábor ezután a szülőkhöz fordulva elmondta, hogy az Orbán-kormány határozott célja, hogy jelentősen csökkentse a tanévkezdéssel járó kiadásokat. Ennek jegyében az idei tanévben minden első, második és harmadik osztályos általános iskolás kisgyermek ingyen kapta meg a tankönyveit, két év múlva pedig valamennyi általános iskolás gyermek ingyen jut hozzá a tankönyveihez.

A negyedik évfolyamtól a nyolcadikig idén is sok család jelentős kedvezménnyel vásárolhatja meg a tankönyvcsomagokat. Azokra a családokra is gondolt a kormány, akik most még teljes áron jutnak hozzá a tankönyvekhez. Ők 2013-hoz képest idén 36 százalékkal fizetnek kevesebbet a könyvekért- emelte ki a polgármester, aki azt is hozzátette, hogy az is könnyebbséget jelent a családok számára, hogy a tankönyvcsomag árát nem előre, hanem szeptember 15-ig kell kifizetni.

A polgármester kitért arra is, hogy Dunaújváros önkormányzata is igyekszik könnyebbé tenni az iskolakezdést.

Tízezer forint iskolakezdési támogatást adunk az általános iskola első osztályát megkezdő, dunaújvárosi lakóhellyel rendelkező gyermekek részére – mondta, és hozzáfűzte, hogy azok a családok jogosultak a támogatásra, akiknél az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 85 ezer forintot, a gyermekét egyedül nevelő szülő esetében a 99.750 forintot.

Cserna Gábor itt felhívta a szülők figyelmét arra, hogy eddig a négyszáz jogosult csak mintegy tíz százaléka kereste fel a Polgármesteri Hivatalt, de akit még érint ez a lehetőség, az szeptember 30-ig bátran forduljon a hivatal szociális osztályához!

Cserna Gábor ígéretet tett arra, hogy személyesen jár közben a DVG Zrt.-nél azért, hogy az iskola akadálymentesített mosdója, mely nem készült el a mai határidőre, a héten befejezésre kerüljön.

A polgármester arról is tájékoztatott, hogy Dunaújváros a kormány által útjára indított „Modern Városok” program keretében 7,4 milliárd forint uniós támogatáshoz jut a 2020-ig terjedő időszakban, amelyhez plusz kormányzati támogatást is várnak, melyből reményei szerint az Arany János iskola is részesül majd, hiszen maga az Arany épülete komoly beavatkozást igényel.

Cserna Gábor beszéde végén Ady Endre szavaival nyitotta meg a 2015/2016-os tanévet:

„Ha élet zengi be az iskolát,
Az élet is derűs iskola lesz.”

Garai Zsuzsanna iskolaigazgató ünnepi beszédének elején visszaemlékezett a vakáció ideje alatti táborokra, közös élményekre és külön megköszönte a szülők áldozatos munkáját és támogatását, mely révén az iskolaépület, a tantermek belül megszépülhettek és két új technika terem is kialakításra kerülhetett. Szintén köszönetét fejezte ki Cserna Gábor polgármesternek, hogy személyesen jár közben az akadálymenetesített mosdó ügyében, valamint Hingyi Lászlónak, a körzet képviselőjének, amiért, mint oly sok éve már, így idén is támogatta az Arany iskolát.

Az igazgató köszöntötte az elsős diákokat, biztosította őket és szüleiket, hogy jó döntést hoztak, amikor az Aranyba íratták gyerkőceiket, akiket pedig azzal biztatott, hogy az iskolai élet is olyan izgalmas lesz, mint az óvodában: tanulás sok játékkal és vidámsággal.

Az ünnepség a szózat eléneklésével véget ért, az osztályok termeikbe vonultak és elindult a 181 napig tartó 2015/2016-os tanév.

A rovat további hírei: Oktatás

Bánki: mesterien terveztek – online is remekeltek

Bánki: mesterien terveztek – online is remekeltek

2020. május 21. (csütörtök)

Járványhelyzet ide, digitális átállás oda, sikerrel rendezte meg a 28. Charles Babbage AutoCAD és Inventor Versenyt a Dunaújvárosi SZC Bánki Donát Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. Az online megméretésen az ország 9 iskolájának összesen 80 diákja vett részt, végül újra izgalmas, komoly színvonalas döntő kerekedett.

Guinness-rekord: hatalmas sikert értek el a Bánki diákjai!

Guinness-rekord: hatalmas sikert értek el a Bánki diákjai!

2020. május 13. (szerda)

A második helyet szerezte meg a Bánki középiskola bemutatója, amely a Guinness Rekordállítási Kísérlethez kapcsolódott. A remek hírt percekkel ezelőtt tudta meg a DO – máris itt az összes fontos részlet!

Alpolgármesteri vizit a Pannon Oktatási Központban

Alpolgármesteri vizit a Pannon Oktatási Központban

2020. május 07. (csütörtök)

A járványhelyzet kihívása, a rendkívüli időszakban szervezett érettségi  is szóba került azon a tanácskozáson, amely során Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester a Pannon Oktatási Központ vezetőjével találkozott. DSTV-összefoglaló a hajtás után.

Érettségi: gondolatok a könyvárban (FRISSÍTVE!)

Érettségi: gondolatok a könyvárban (FRISSÍTVE!)

2020. május 04. (hétfő)

A könyvek története, az olvasás és a kódexek világa – erről kapták az érettségi első, szövegértési feladatsorát a diákok, adta hírül az Eduline oktatási portál. 90 perc a betű birodalmában; innen folytatjuk! Frissítés: mutatjuk a műértelmező feladatok választéka után az összes megoldáshoz vezető ugródeszkát is!

Mese a vízről a Föld napján - nem csak gyerekeknek!

Mese a vízről a Föld napján - nem csak gyerekeknek!

2020. április 22. (szerda)

Óvodás és alsó tagozatos gyerekeknek készült, de mindenkinek jó szívvel ajánljuk a Föld napján a víz körforgásáról szóló animációs filmet - aktuálisabb, mint valaha! A hangképes tájékoztató percekkel ezelőtt élesedett a Szívességfal Dunaújváros és környéke facebook csoportban, köszönet a tippért!

Civil Közoktatási Platform: döbbent tiltakozás az érettségi miatt

Civil Közoktatási Platform: döbbent tiltakozás az érettségi miatt

2020. április 21. (kedd)

Éles hangütésű közleményben, "megdöbbenéssel és felháborodással" tiltakozik az érettségi tervezett időpontja miatt a Civil Közoktatási Platform. A dokumentumot egy bevezető után teljes terjedelmében közöljük.

Óvodással a karanténban (1.): a napi rutin

Óvodással a karanténban (1.): a napi rutin

2020. április 15. (szerda)

Mindenkit megvisel a bezártság, különleges feladat az óvodás korosztály lekötése – rendhagyó sorozatunkban Szirmainé Gubicza Margit, a Margaréta tagóvoda vezetője tanácsait találják a szülők; fogadják és alkalmazzák szeretettel! Első rész: napi rutin!