Dunaújváros Hetilap

A színházban találta meg hivatását - Isten éltesse, Erzsike néni!

doszerk - 2015. október 13. 14:25

A kilencvenedik születésnapja alkalmából köszöntötte fel Horváth Istvánnét az önkormányzat nevében Friedrichné Pethő Ilona, a polgármesteri kabinet vezetője.

Erzsike néni 1925. október 6-án született Seregélyesen. Édesapja földműveléssel foglalkozott, édesanyja sokat betegeskedett és sajnos korán elveszítette őt. Férje rendőr volt, hiánya 25 éve szívében él. Erzsike néni 1951-ben érkezett Dunaújvárosba, és mivel elvégezte az önkéntes ápolónői tanfolyamot, ezért először az egészségügyben helyezkedett el. Később a Vasműben dolgozott közel tíz évig, mint a bércsoport vezetője. Ezt követően a Bartók színházban találta meg a hivatást, jegyszedőként dolgozott, majd ő lett a csoportvezető. Negyvenhárom évig tevékenykedett az intézményben és innen is ment nyugdíjba.

 

 

A színház az élete részévé vált, imádta a színdarabokat. Egy- egy előadást szeretett több társulattól is megnézni, majd elkönyvelni magának, hogy melyik játszotta legjobban. A helyi színházi szféra estéről-estére találkozhatott vele. Lelkén viselte munkáját, ami hivatásává vált. Ha valaki egy darab közben érkezett, igyekezett úgy beültetni a helyére, hogy az ne zavarja meg az előadót és a közönséget. Érezte a darab ritmusát, amikor eljött az a pár másodperc amikor „kiállás” van kapott az alkalmon. Tíz éve hagyta ott 80 évesen, de mai napig a gondolataiban jár. Részese volt az intézmény nagyobb felújításainak és annak is amikor ideiglenesen a C-szárny adott helyet néhány előadásnak.  Egy lánygyermeke született, két unoka és két dédunoka örvendezteti meg a hétköznapokban. 90. születésnapjára a családja egy könyvvel ajándékozta meg Erzsike nénit, amelyben sok szkennelt régi kép mellett a munkatársak és az unokák is sok helyet kaptak. A köszöntés alatt együtt lapozgatva a kötetet, amely egy életpályát foglal magában, sorra jöttek a történetek megállás nélkül. Szereti az embereket és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy mai napig tesz-vesz segít, ahol tud.

 

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: a hőség tűréshatárán járunk

DSTV: a hőség tűréshatárán járunk

2024. aug. 16.

Az elmúlt hetekben többször is volt olyan kánikula, amelyet talán már azok sem bírtak, akik kifejezetten szeretik a meleget, derül ki a DSTV összeállításából. Egy ponton mindenki eléri a tűréshatárát, és a hőség rávilágíthat olyan betegségekre is, amelyekről az ember talán nem is szerzett még tudomást. Hangkép.

A zöld Dunaújváros a cél, ami hidegben és melegben is segíti a mindennapokat

A zöld Dunaújváros a cél, ami hidegben és melegben is segíti a mindennapokat

2024. aug. 15.

Ezekben az extrém meleg napokban talán kevesen kételkednek abban, hogy benne vagyunk a klímaváltozásban, egyre melegebbek a nyaraink, és ráadásul most azt tapasztaljuk, hogy a csapadék is egyre kevesebb. De hogy élhetjük ezt meg Dunaújvárosban? 

Javában tart már a szovjet emlékmű sírjainak feltárása Pentelén

Javában tart már a szovjet emlékmű sírjainak feltárása Pentelén

2024. aug. 15.

A szovjet emlékmű elbontása sikeresen befejeződött, a közelmúltban pedig megérkeztek a Hadtörténeti Intézet munkatársai, és rendőrségi segítséggel megkezdték az itt nyugvó katonák maradványainak feltárását. A munkaterületet kegyeleti okokból elkerítették, csak az itt dolgozó szakemberek lehetnek jelen.

Friss virágágyás, padok, szemetesek, működő könyvszekrény a Békében

Friss virágágyás, padok, szemetesek, működő könyvszekrény a Békében

2024. aug. 14.

A tavasz folyamán már látszott, hogy jó irányba haladnak a fejlesztések a Március 15. téren, és igazi közösségi tere lesz a Béke városrésznek. A helyszínen járva most is ezt láttuk: friss és üde a virágágyás, padokat és szemeteseket helyeztek ki. Azt mondják, és látszik is, hogy keresett a könyvszekrény. 

ÁSZ-ellenőrzés: stabil pénzügyi helyzet, csökkenő működési költségek

ÁSZ-ellenőrzés: stabil pénzügyi helyzet, csökkenő működési költségek

2024. aug. 13.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közel egy esztendőn keresztül zajló átfogó ellenőrzést hajtott végre városunk önkormányzatánál. Az elkészült jelentés pozitív eredménnyel zárult. Az ellenőrzés legfontosabb megállapításairól Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester számolt be.

DSTV: tanszereket gyűjt az Útkeresés Segítő Szolgálat

DSTV: tanszereket gyűjt az Útkeresés Segítő Szolgálat

2024. aug. 13.

Idén is meghirdette immár hagyományos tanszergyűjtő akcióját az Útkeresés Segítő Szolgálat, derül ki a DSTV összegzéséből. Az összegyűlt felajánlásokat az augusztus 27-én rendezendő játékfesztiválon adják át, de gyűjtést még szeptemberben is folytatják – hiszen sajnos továbbra is nagy teher a családoknak a tanévkezdés. Hangkép.

DSTV: MosolyTáska akció a Máltai Szeretetszolgálatnál

DSTV: MosolyTáska akció a Máltai Szeretetszolgálatnál

2024. aug. 12.

Nagyszerű közösségi kezdeményezésről tudósít a DSTV összeállítása. Városunk segítő szervezetei és közösségei nagy erőkkel munkálkodnak azon, hogy a rászorulók számára könnyebbé tegyék az iskolakezdést – a Máltai Játszótéren a MosolyTáska akcióról beszélt Vidáné Varga Tímea intézményvezető. Hangkép.