Jégkorong: amikor minden másodperc számít

spigott - 2015. október 14. 11:00

Kis híján tragikus véget ért tegnap este az UTE és a Volán hokicsapatainak mérkőzése, melyen városunk kiváló játékvezetője, Vladimir Babic fújta a sípot, s tett még ennél lényegesen többet is.

Szörnyű baleset miatt kellett félbeszakítani tegnap este az Újpest és a Fehérvár AV19 jégkorong csapatainak MOL Liga találkozóját, melynek 65. percében két játékos olyan szerencsétlenül esett el, hogy a Fehérvár kanadai játékosának, Devon Krogh-nak elvágta a nyakát csapattársa korcsolyája. Az esethez először Vladimir Babic játékvezető ért oda, aki azonnal jelezte, hogy súlyos a baj, hívta az orvosokat, akik nyomókötéssel igyekeztek megállítani a vérzést, majd a megsérült játékost a rohammentővel vitték a kórházba. A fehérváriak csapathonlapja nem sokkal később közölte a jó hírt, hogy ugyan a kanadai hokis súlyosan megsérült, a vágás szerencsére nem ért főartériát, így a játékos nincs közvetlen életveszélyben.

Kép forrása: UTE

A sajnálatos baleset természetesen nagyon megrázta a hazai hokis társadalmat, s nincs ezzel másként a mérkőzést vezető Vladimir Babic sem. A Dunaújvárosi Acélbikák utánpótlás edzője még ma délelőtt is borzongva gondolt vissza a tegnapi eseményekre, ám mint azt elmondta, szerencsére a gyors közbeavatkozásnak köszönhetően sikerült megelőzni a még nagyobb tragédiát.
"A hosszabbítás ötödik percében jártunk, amikor két játékos elesett, s pont abban a pillanatban ért oda a fehérváriak hetese, Devon Krogh, s a csapattárs koripengéje olyan szerencsétlenül talált, hogy körülbelül hét centiméter hosszan elvágta a nyakát. Amikor észrevettem, tudtam, hogy gyorsan kell cselekedni, megfogtam a sebet, nyomtam, összehúztam, hogy ne vérezzen, s azonnal mutattam az orvosnak, hogy jöjjön a jégre. A saját kispadja előtt azonban összeesett a játékos, akkor kezdett el ömleni a vér a nyakából, s ekkor már mindenki tudta, hogy nagy a baj. Az orvosi segítség nagyon hamar megérkezett, így sikerült megelőzni a tragédiát, s mint azóta kiderült, szerencsére a játékos is jobban van már, de így is borzasztó visszagondolni az esetre." – árulta el a szakember.

Vladimir Babic is sokat segített!

A játékvezetőket egyébként felkészítik a hasonló esetekre (melyekből sajnos több hasonló is akadt az elmúlt években), mert ilyenkor minden másodpercnek komoly jelentősége van.
"Felkészítenek minket ezekre a helyzetekre, de amikor az ember mellett történik természetesen minden teljesen más. Igyekeztem gyorsan reagálni, ilyenkor tényleg nem gondol az ember másra, csak arra, hogy abban a pár másodpercben, míg az orvos beér a jégre, milyen segítséget tud nyújtani. Eddig csak videókat láttam ilyen esetekről, de pályafutásom alatt még soha nem történt ilyen, s nagyon remélem, hogy ez volt az utolsó ilyen alkalom." – elevenítette fel a sokkoló emlékeket Vladimir Babic.
A jégkorongban rengeteg védőfelszerelés próbálja óvni a játékosok testi épségét, s ezek közé tartozik a nyakvédő is, ám ezt csak tizennyolc éves korig kötelező használnia a hokisoknak, utána már a játékos saját döntésén múlik, hogy használja-e, az egyébként igen kényelmetlen, de nagyon hasznos eszközt. Információink szerint a fehérváriak kanadai játékosán tegnap este nem volt nyakvédő, pedig azzal talán megelőzhető lett volna a súlyos sérülés.

A rovat további hírei: Sport

Elkészült a második csoportkör menetrendje

Elkészült a második csoportkör menetrendje

2022. nov. 30.

A Catania ellen kezdi, s a holland Leiden ellen zárja a Bajnokok Ligája második csoportkörét a DFVE felnőtt női vízilabda csapata.

Remek hangulatban búcsúztatták az évet

Remek hangulatban búcsúztatták az évet

2022. nov. 30.

Közel kétszáz gyermek vett részt a DKSE és a Gurics György BDSE birkózóinak évzáró rendezvényén a mezőfalvi Petőfi iskolában.

Rácalmásra "költözik" a Kohász

Rácalmásra "költözik" a Kohász

2022. nov. 29.

A Dunaújvárosi Sportcsarnok helyett Rácalmáson játssza következő két hazai bajnoki találkozóját a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttese.

Fenntartani az utánpótlás sikerességét

Fenntartani az utánpótlás sikerességét

2022. nov. 29.

Nem sokkal a felnőtt gyorsasági szakág után, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) Elnöksége elfogadta az utánpótlás kajak és kenu válogatott következő szezonra vonatkozó felkészülési programját is.

Nem volt esély az UTE ellen

Nem volt esély az UTE ellen

2022. nov. 29.

Korán jelentős hátrányba került, s végül hatgólos vereséget szenvedett a tabellán második UTE otthonában a Dunaújváros Futsal felnőtt csapata az NB II-ben.

Újabb NEKA-siker a DKKA ellen

Újabb NEKA-siker a DKKA ellen

2022. nov. 28.

Csak tíz percig tudta tartani a lépést a NEKA fiataljaival a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia U22-es csapata az NB II-es felnőtt bajnokság újabb fordulójában.

Élcsapat ellen folytatják a futsalosok

Élcsapat ellen folytatják a futsalosok

2022. nov. 28.

A tabellán második UTE vendégeként lép pályára a Dunaújváros Futsal felnőtt együttese az NB II Nyugati csoportjában ma este fél kilenctől.