Jégkorong: amikor minden másodperc számít

spigott - 2015. október 14. 11:00

Kis híján tragikus véget ért tegnap este az UTE és a Volán hokicsapatainak mérkőzése, melyen városunk kiváló játékvezetője, Vladimir Babic fújta a sípot, s tett még ennél lényegesen többet is.

Szörnyű baleset miatt kellett félbeszakítani tegnap este az Újpest és a Fehérvár AV19 jégkorong csapatainak MOL Liga találkozóját, melynek 65. percében két játékos olyan szerencsétlenül esett el, hogy a Fehérvár kanadai játékosának, Devon Krogh-nak elvágta a nyakát csapattársa korcsolyája. Az esethez először Vladimir Babic játékvezető ért oda, aki azonnal jelezte, hogy súlyos a baj, hívta az orvosokat, akik nyomókötéssel igyekeztek megállítani a vérzést, majd a megsérült játékost a rohammentővel vitték a kórházba. A fehérváriak csapathonlapja nem sokkal később közölte a jó hírt, hogy ugyan a kanadai hokis súlyosan megsérült, a vágás szerencsére nem ért főartériát, így a játékos nincs közvetlen életveszélyben.

Kép forrása: UTE

A sajnálatos baleset természetesen nagyon megrázta a hazai hokis társadalmat, s nincs ezzel másként a mérkőzést vezető Vladimir Babic sem. A Dunaújvárosi Acélbikák utánpótlás edzője még ma délelőtt is borzongva gondolt vissza a tegnapi eseményekre, ám mint azt elmondta, szerencsére a gyors közbeavatkozásnak köszönhetően sikerült megelőzni a még nagyobb tragédiát.
"A hosszabbítás ötödik percében jártunk, amikor két játékos elesett, s pont abban a pillanatban ért oda a fehérváriak hetese, Devon Krogh, s a csapattárs koripengéje olyan szerencsétlenül talált, hogy körülbelül hét centiméter hosszan elvágta a nyakát. Amikor észrevettem, tudtam, hogy gyorsan kell cselekedni, megfogtam a sebet, nyomtam, összehúztam, hogy ne vérezzen, s azonnal mutattam az orvosnak, hogy jöjjön a jégre. A saját kispadja előtt azonban összeesett a játékos, akkor kezdett el ömleni a vér a nyakából, s ekkor már mindenki tudta, hogy nagy a baj. Az orvosi segítség nagyon hamar megérkezett, így sikerült megelőzni a tragédiát, s mint azóta kiderült, szerencsére a játékos is jobban van már, de így is borzasztó visszagondolni az esetre." – árulta el a szakember.

Vladimir Babic is sokat segített!

A játékvezetőket egyébként felkészítik a hasonló esetekre (melyekből sajnos több hasonló is akadt az elmúlt években), mert ilyenkor minden másodpercnek komoly jelentősége van.
"Felkészítenek minket ezekre a helyzetekre, de amikor az ember mellett történik természetesen minden teljesen más. Igyekeztem gyorsan reagálni, ilyenkor tényleg nem gondol az ember másra, csak arra, hogy abban a pár másodpercben, míg az orvos beér a jégre, milyen segítséget tud nyújtani. Eddig csak videókat láttam ilyen esetekről, de pályafutásom alatt még soha nem történt ilyen, s nagyon remélem, hogy ez volt az utolsó ilyen alkalom." – elevenítette fel a sokkoló emlékeket Vladimir Babic.
A jégkorongban rengeteg védőfelszerelés próbálja óvni a játékosok testi épségét, s ezek közé tartozik a nyakvédő is, ám ezt csak tizennyolc éves korig kötelező használnia a hokisoknak, utána már a játékos saját döntésén múlik, hogy használja-e, az egyébként igen kényelmetlen, de nagyon hasznos eszközt. Információink szerint a fehérváriak kanadai játékosán tegnap este nem volt nyakvédő, pedig azzal talán megelőzhető lett volna a súlyos sérülés.

A rovat további hírei: Sport

Közel volt az első tavaszi siker

Közel volt az első tavaszi siker

2023. már. 20.

Az utolsó előtti percben kapott góllal bukta el a győzelmet a Dunaújváros FC labdarúgó csapata a Kecskemét II. elleni hazai bajnokin.

Taroltak a DKSE tornászai a szerbajnokságon

Taroltak a DKSE tornászai a szerbajnokságon

2023. már. 20.

Kovács Zsófia gerendán, felemáskorláton és talajon, míg Mayer Gréta ugráson bizonyult a legjobbnak a tornászok országos szerbajnokságán.

A DKSE "A" csapata az élen a szuper csb-n

A DKSE "A" csapata az élen a szuper csb-n

2023. már. 19.

A Makai Lilla, Kovács Zsófia, Szíj Emese Ada, Benkő Boglárka alkotta DKSE “A” csapata nyerte meg a női tornászok szuper csapatbajnokságának első fordulóját.

Az Ikonoké a döntő első meccse

Az Ikonoké a döntő első meccse

2023. már. 19.

Hosszabbítás után szenvedett 5-4-es vereséget a Worm Angels csapata a MAC Ikonok ellen az Andersen Liga döntőjének első mérkőzésén.

Küzdelmes döntetlen Budaörsön

Küzdelmes döntetlen Budaörsön

2023. már. 19.

Óriási csatában, a második félidőben ötgólos hátrányból felállva ért el értékes döntetlent a DKKA felnőtt együttese a Budaörs otthonában lejátszott bajnokin.

Könnyed siker Tatabányán

Könnyed siker Tatabányán

2023. már. 19.

Végig vezetve aratott nagyon sima, tízgólos győzelmet a Tatabánya vendégeként a DFVE női vízilabda csapata az OB I-es pontvadászat szombat esti forodulójában.

Megduplázta fórját a DKSE

Megduplázta fórját a DKSE

2023. már. 18.

A második szett hullámvölgye ellenére magabiztos, 3-1-es sikert aratott a fővárosban a DKSE felnőtt röplabda csapata a TFSE elleni bajnoki negyeddöntő második mérkőzésén.