Dunaújváros Hetilap

Közvilágítás – A tisztánlátás kedvéért

Brousil Csaba - 2015. október 22. 8:10

E hét hétfő este a város több pontján probléma volt az utcai közvilágítással. Olvasóink a legnagyobb közösségi portálon és szerkesztőségünknél is kérdezősködtek, latolgatták, hogy vajon mi lehet a probléma ok. A DO utánajárt a kérdésnek.

Hétfőn este a város több pontján ment el a közvilágítás, sötétbe borítva így az utcákat. Volt olyan hely, ahol aztán helyreállt a rend, volt ahol a probléma tartósnak mutatkozott. Mint ahogy azt korábban megírtuk már, a közvilágítással kapcsolatban felmerülő hibákról egy zöld számon és egy elektronikus levelező címen a lakosság is tehet bejelentést észrevételeitől a Vill-korr Hungária Kft-nél. Ők azok, akik közbeszerzési eljárás révén a város közigazgatási területén a közvilágítási hálózat aktív elemeinek működtetésért felelnek. Mi is itt kezdtük az ügy okainak felderítését. A Vill-korrnál elmondták, hogy az egész utcaszakaszokat érintő „kimaradásos” hibák és azok javítása nem az ő feladatuk, az az E-ON asztalára tartozik, de természetesen a hozzájuk beérkező ilyen észrevételekről azonnal értesítik ők is az E-ON-t. Az ő feladatuk pusztán egyes kandeláberek égőtesteinek cseréjére, apróbb karbantartási munkálatokra korlátozódik.

Ennek az információnak a birtokában felkerestük az E-ON kommunikációs osztályát, ahol tudtak a felmerült problémáról és készséggel álltak rendelkezésünkre. Szerkesztőségünk vázolta nekik azt a „térképet”, mely a sötétbe borult utcákat mutatta. Az E-ON válaszában részletesen leírta, hol mi is történt pontosan és mi okozta a hibát. Nézzük!

A Dózsa György úton nem volt közvilágítás, ami azonban később helyreállt. Itt szakaszhibáról tájékoztattak minket, melyet még aznap, október 20-án javítottak is. A Béke téren és a Szórád Márton úton sem működtek a lámpák (utóbbiról az E-ON-hoz nem érkezett bejelentés). A Béke téren elmondásuk szerint „földkábel hiba” történt, melyet már október 18-án bejelentettek az áramszolgáltatónak. Itt kimérték és feltárták a hibahelyet (pontosan a Szórád Márton út 4. szám előtt) és meg is kezdték a javítást, melyet várhatóan ma be is fejeznek. A szolgáltató tájékoztatása szerint ez okozhatta hát a Béke tér és a Szórád sötétbe burkolózását.

A Weiner Tibor körútról is kaptak bejelentést október 19-én, szintén szakaszhiba okozott gondot, melyet másnapra orvosoltak, viszont a hiba másnap újra jelentkezett, a „hibahely kimérésére” várhatóan ma kerül sor. A közeli Kassák Lajos utcában sem működtek a lámpák, szintén szakaszhiba miatt, melyről október 19-én értesültek és 20-án javították ki azt. A Kenyérgyári úton, a Bocskai úton és a Kallós Dezső utcában szintén szakaszhiba okozott galibát. A Kenyérgyárin és a Bocskain még aznap helyreállították a hibát, a Kallósból már október 14-én megérkezett a bejelentés, ezt 20-án orvosolták.

„Azokon a helyeken ahol szakaszhiba volt, ott vagy biztosító cserére, vagy kismegszakító visszakapcsolásra volt szükség. Ezek összefüggő, több lámpát érintő esetek. Ahol földkábel hibáról van szó, ott a közvilágítás áramellátását biztosító kábelen van sérülés, hiba. Ilyenkor az első lépés annak megállapítása, hogy pontosan hol van a hiba az adott kábelszakaszon. Ez a hibahely kimérésével történik, egy speciális berendezés segítségével. Ezt követően földmunkára, a hibahely feltárására ott kerül sor, ahol a műszer hibát jelzett. Ezt követi a szükséges javítás elvégzése” – írták a DO kérdéseire válaszolva.

Az okokat is firtattuk, rákérdeztünk arra is, hogy a közvilágítás korszerűsítése okozhat-e ilyen nagy területre kiterjedő rendszerhibát. Erre az E-ON kommunikációs szakembere azt válaszolta, hogy nem látnak összefüggést a korszerűsítés és a hibajelenségek felbukkanása között. Tájékoztattak minket továbbá arról is, hogy az ilyen mérvű kimaradások javítása az E-ON hatásköre, senki másé.

Megkérdeztük azt is, hogy mi okozta/okozhatta, hogy a városban ilyen sok és elszórt részen nem volt szolgáltatás. Erre a kérdésünkre pedig a következőt válaszolta az E-ON kommunikációs osztálya: „Egymással nem összefüggő hibákról van szó, melyeket, a földmunkát nem igénylő esetekben jellemzően egy napon belül javítottunk. Azokban az esetekben, amikor a földben húzódó kábelen történik meghibásodás, sajnos hosszabb munkafolyamattal kell számolnunk, ezek több napot vesznek igénybe”.

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: meglepetés anyák napjára

DSTV: meglepetés anyák napjára

2024. máj. 12.

A családi kör mellett, többeknek helyett különleges anyák napi ünnepségről számol be a DDTV összeállítása. Szép műsorral köszöntötték az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai lakóit hétfőn. Hangkép.
 

És valóban: együtt – egymásért...!

És valóban: együtt – egymásért...!

2024. máj. 11.

Megtartotta hagyományos éves közgyűlését a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete. Az eseményre Pintér Tamás polgármester is hivatalos volt – a feladatok elvégzése után a közösség kötetlen beszélgetéssel zárta a remek délutánt. 

Három szép nap európai barátainkkal

Három szép nap európai barátainkkal

2024. máj. 10.

Beszámoltunk már arról, hogy még áprilisban elstartolt városunkban a BiodiverCity projekt, ami 9 európai ország, 10 városával együtt, közvetlen európai uniós forrásból kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire.

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

2024. máj. 10.

Ha megversenyeztetnénk a város legtöbb dilemmát okozó kereszteződéseit, akkor egészen biztosan a dobogón végezne a Római, a Pince sor, illetve a Martinovics találkozása. Most még.

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

2024. máj. 09.

Hat napirendi pont megtárgyalására rendkívüli közgyűlést hívott össze csütörtök délelőtt 9 órára Pintér Tamás polgármester. A rendkívüliség oka, hogy több, határidős kérdésben vált szükségessé a közgyűlés állásfoglalása.

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

2024. máj. 08.

A választási körzethatárok átigazítása minden önkormányzati képviselőnek feladatot jelentett, és egyeztetést. Motyovszki Mátyás, a 3-as választókerület képviselője újabb területeket kapott a régiekhez, már el is kezdett dolgozni, ráadásul már kész munkálatokról tud beszámolni.

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!