Napelemes rendszer telepítése a Dunaújvárosi Főiskola épületeire

2015. október 16. (péntek) 11:28 - doszerk

Dunaújvárosi Főiskola 172 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a KEOP-4.10.0/K/14 kódjelű, Fotovoltaikus rendszerek kialakítása központi költségvetési szervek részére című pályázati kiíráson. A projekt eredményeként napelemes rendszer került elhelyezésre a Főiskola épületeinek tetejére.

Dunaújvárosi Főiskola napelemes rendszer telepítésére határozta el magát a két épületére, azzal a céllal, hogy csökkentse a villamos-energia fogyasztásra eső költségeket és az üvegházhatású gázok kibocsátását. A két épületre egy összesen 232,3 kWp csúcsteljesítményű rendszer került felhelyezésre, mely az energiafogyasztásból adódó költségek 35%-át képes kiváltani. A rendszer éves szinten 219.400 kWh energiát tud megtermelni. Ezen kívül az iskola egészét tekintve 205,095 tonnával csökken majd éves szinten az üvegházhatású gázok kibocsátása. A megújuló energiahordozó felhasználás a beruházásnak köszönhetően 789,84 GJ lesz éves szinten.

A  kivitelezés 2015. augusztus 5-én kezdődött meg és 2015. október 9-én a műszaki átadás-átvétellel fejeződött be. A projekt keretében a megvalósítást megalapozó energetikai tanulmány kerül elszámolásra. Emellett a napelemes rendszer szolgáltató engedélyeztetése csatlakozási terv alapján szintén elkészült, mely tervezés költségét kívánjuk elszámolni. A kivitelezés előtt közbeszerzési eljárás lefolytatásával került kiválasztásra a kivitelező cég. Ennek a közbeszerzési eljárás lefolytatásának költségeit is, valamint a kivitelezést teljes megvalósítása alatt projektmenedzsment szolgáltatás történt meg, amelynek felmerült költségeit is tartalmazza a projektünk költségvetése. Szintén a teljes megvalósítási időszak alatt a tájékoztatás és nyilvánosság biztosítása valósult meg, elhelyezésre került a tájékoztató majd az emlékeztető táblák, elkészült a szükséges fotódokumentáció, mely felkerült a térképtér felületre, sajtóközlemény készült a projekt elején és végén is. Ezek költségeit a pályázatunk támogatott költségvetése szintén tartalmazza.

A beruházás részletei:

905 db IBC PolySol 255 VM típusú típusú, 255 W névleges teljesítményű napelem
15 darab ABB inverter
kábelek, tartószerkezet és a fogadó hálózat kialakítása

A projekt az eredeti célkitűzéseknek megfelelően sikeresen és eredményesen megvalósult, a napelemes rendszer üzemel és termeli a villamos áramot. A projekt továbbá elősegíti a fenntarthatóság irányába fejlődő életforma kialakítását is és példamutatással szolgál a többi felsőoktatási intézménynek.

A rovat további hírei: Oktatás

Csak előre: rendkívüli segítség a szülőknek

Csak előre: rendkívüli segítség a szülőknek

2020. március 31. (kedd)

A Dunaújvárosi Óvoda a rendkívüli helyzetben az intézmény pszichológusának tanácsaival segíti a szülőket, családokat a problémák, szakembert igénylő nevelési helyzetek megoldásában. 

Csak előre: mesevarázs másképp – "aranyos" képekkel

Csak előre: mesevarázs másképp – "aranyos" képekkel

2020. március 29. (vasárnap)

Nem mindennapi kollaboráció végeredményét mutatom: Balsai Móni színésznő meséjét az Arany iskola nebulói illusztrálták a nagy közösségi portálon. Nézzék, hallgassák, csodás!

Bánki 50: színes nyitány, mozgalmas folytatás

Bánki 50: színes nyitány, mozgalmas folytatás

2020. március 04. (szerda)

Amint arról legutóbb is beszámoltunk, több eseménnyel ünnepli alapítása fél évszázados jubileumát a Bánki középiskola. Míg múlt héten könyvbemutató és projektnap helyszíne volt az intézmény, ezúttal cirkuszművészek közreműködésével rendhagyó tesiórát szerveznek, valamint a népszerű "Kapcsolda" programját kínálják.

Bánki 50: színes és gazdag az ünnepi kínálat

Bánki 50: színes és gazdag az ünnepi kínálat

2020. február 25. (kedd)

Több eseménnyel ünnepli alapítása fél évszázados jubileumát a Bánki középiskola. A születésnapi kínálat heti menüje ünnepi bizonyítványátadással kezdődött, csütörtökön könyvbemutató, pénteken projektnap kényezteti a bánkisokat. Boldog születésnapot!

Fórum a közoktatásról: válság, helyzet

Fórum a közoktatásról: válság, helyzet

2020. február 24. (hétfő)

Érzékeny téma, középerősnek is csak masszív túlzással nevezhető érdeklődés, alapszintű gondok, súlyos válság – címszavakban így foglalható össze a nyílt oktatási fórum, amelynek az MMK adott otthont még múlt pénteken.  

Diáknapok 2020: már lehet nevezni!

Diáknapok 2020: már lehet nevezni!

2020. február 19. (szerda)

Dunaújváros ad otthont idén a megye középiskolásainak legjelentősebb kulturális seregszemléje, a Fejér Megyei Diáknapok eseménysorozatának. A háromnapos kavalkádot április 3-5. között rendezik – de már most lehet nevezni a produkciókkal!

PSZ: nyílt fórum a közoktatás válságáról

PSZ: nyílt fórum a közoktatás válságáról

2020. február 18. (kedd)

A közoktatás jelenéről és jövőjéről, égető és életbevágó kérdéseiről szervez nyílt fórumot a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szeretett városunkban is – az érintetteket és érdeklődőket az MMK-ban várják pénteken délután.