Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Nézünk, mint a moziban - A Minyonok legyőzték a Terminátort

2015. október 14. (szerda) 8:08 - doszerk

Christian Grey (A szürke ötven árnyalata) pedig sokkal több dunaújvárosi hölgy szívét dobogtatta meg, mint Tom Hardy (Mad Max).  A Dózsa mozi látogatottságáról, az eddigi és a még várható filmekről is beszélgettünk Verasztó Sándorral, a Dózsa Mozicentrum Kft. ügyvezetőjével.

Már szeptemberben meghaladták a tavalyi látogatószámot a moziban és még nincs vége az évnek- mondta az ügyvezető, aki bizakodva tekint a következő hónapokra is, hiszen több nagysikerű film kerül a dunaújvárosi mozivászonra még az idén.

Jön az új Pán Péter film, szembeszáll legikonikusabb ellenségével a 007-es ügynök, befejezik az Éhezők Viadalát, Rocky Balboa felkészíti Apollo fiát a nagy box meccsre. A filmkínálatban szerepel még a Pixar stúdió új animációs filmje, a Dínó tesó, és berobban a mozikba a nagy valószínűség szerint minden rekordot megdöntő új Star Wars epizód. Az év eddigi filmjei közül a nézőszám alapján A szürke 50 árnyalata és a Minyonok szerepel toronymagasan az élen, mögöttük Paul Walker utolsó filmje, a Halálos iramban 7, a Bosszúállók második része és a Jurassic World. A helyi toplistára kerülhetett még a második egészestés Spongyabob film és az Agymanók, amiből tisztán látszik, hogy leginkább az animációs- és a családi mozikért vagyunk oda.

Ami országos siker, az nem biztos, hogy a dunaújvárosiakat is lázba hozza. Például az új Mad Max elképesztő akciójelenetei és Tom Cruise hajmeresztő kaszkadőrmutatványai a Mission: Impossible V. részében is csak 600 nézőt vonzottak. De várakozáson alul teljesített a Hangya, a Terminátor pedig mondhatni nagyot bukott a helyiek körében. Az „egyszer használatos” vígjátékok és horror filmek sem tartoznak a kedvenceink közé, így a Csábítunk és védünk, vagy a Valami követ is hoppon maradt.  A magyar filmek sem muzsikálnak túl jól, egyedül a fesztiválsikereket és díjakat egyre csak halmozó, és már Oscar esélyesnek is tartott Saul fia, ami három előadás alatt 300 nézőt hozott. 

 

Az új mozijegy

-Véleményem szerint a magyar filmek nem kapnak megfelelő reklámot és a megjelenés előtt sem lesz beszédtéma, ha a kereskedelmi tévé csatornákon sem hirdetik az alkotásokat, így könnyen elkerülheti sokak figyelmét. A Saul fia is inkább a cannes-i sikertörténet miatt került a figyelem középpontjába - mondta Verasztó Sándor.

Sokaknak szereznek még kellemes élményt a hétvégi matiné előadások, ahol a gyerekek mellett a szülők is jól érezhetik magukat. Sokszor ezeket az előadásokat többen látogatják, mint néhány grandiózusabb akciómozit. Az ügyvezető példaként hozta fel a Barbie, a rocksztár hercegnő esetét, ami a matiné előadások alatt több nézőt hozott, mint a szupersztárokkal és izgalmas akciójelenetekkel teli Mission: Impossible.

Továbbra is terveznek éjféli vetítéseket, hiszen egészen más 00:01 perckor egy várva várt filmet megnézni, mint „egy sima szombat estéset”, ám ehhez egy ezzel a hangulattal párosuló film is kell. Az új Star Wars bizonyosan ez a kategória.

A Dózsa Mozicentrum premier mozi, ami azt jelenti, hogy az országos megjelenéssel egy időben láthatjuk mi is a filmeket. Ez szép eredmény ahhoz képest, hogy hétköznap délelőtt nincsenek előadások és délutántól estig is csak 3-4 vetítés fér a napi műsorba. Verasztó Sándor hozzátette, ennek növelésére a kamaraterem digitalizálására lenne szükség, ugyanis a forgalmazók már nem küldenek ki filmeket abban a formátumban, amit az ottani vetítőgép lejátszana, így egy vadonatúj vetítőgépet fognak a közeljövőben beszerezni.

Vass Ádám/Molnár Emese

A rovat további hírei: Kultúra

Könyvtár: világnapi harmóniák elektroakusztikus köntösben

Könyvtár: világnapi harmóniák elektroakusztikus köntösben

2020. október 01. (csütörtök)

Harmonia mundi címmel rendezik a zenei esték sorozatának második előadását a József Attila Könyvtárban pénteken: a zene világnapjára időzített programban Nagy Ákos zeneszerző ezúttal elektroakusztikus estre várja az érdeklődőket – vendége Menyhért Márton zeneszerző, zenész lesz.

Zeneiskola: koncertek és a "JEL" avatása a muzsika napján

Zeneiskola: koncertek és a "JEL" avatása a muzsika napján

2020. szeptember 30. (szerda)

A zene világnapjának közös megünneplésére csalogatja a közönséget a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola október 1-jén, csütörtökön: a programot koncertek és csoportos képzőművészeti alkotás avatása színesíti. Dallamvilág a hajtás után.

Arany János iskola: gyűjtemény a népmese napjára

Arany János iskola: gyűjtemény a népmese napjára

2020. szeptember 29. (kedd)

Csokorba szedte a rajz tagozatos diákok által illusztrált magyar népmeséket az Arany János iskola – a válogatást a magyar népmese napjára, azaz szeptember 30-ára időzítve tette közzé az intézmény. Katt a sárkányfejekre!

"A remény óvóhelye" a kortársban

"A remény óvóhelye" a kortársban

2020. szeptember 28. (hétfő)

Szokásos/hagyományos megnyitó nem lesz, a kiállítás tematikája is napjaink jellemző kortünetéről,  az „illúzió-és egyensúlyvesztésről, régi és új traumákról” mesél. Hallatlanul izgalmasnak ígérkezik a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új, A remény óvóhelye című bemutatója. És már látható; éppen mától!

Bartók: új magyar musical született – ősbemutató ma este

Bartók: új magyar musical született – ősbemutató ma este

2020. szeptember 25. (péntek)

Ősbemutatóval kezdődik a Város Évada a Bartók Kamaraszínházban ma este: a közönség először láthatja a Sándor Mátyás című új magyar musicalt.

DSTV: CsupaCsoda mesehét az MMK-ban

DSTV: CsupaCsoda mesehét az MMK-ban

2020. szeptember 23. (szerda)

A magyar népmese napjához kapcsolódva egész hetes programot szervez a Munkásművelődési Központ szeptember 28. és október 2. között. Az intézmény rendezvényei a CsupaCsoda Birodalom népmese ponton zajlanak majd; az eseményeken előzetes regisztráció után vehetnek részt a gyerekek. Hangkép.

Ezernél is több online rendezvényt tartanak a Frankfurti Könyvvásáron

Ezernél is több online rendezvényt tartanak a Frankfurti Könyvvásáron

2020. szeptember 21. (hétfő)

Ezernél is több online rendezvénnyel és csaknem háromezer kiállítóval várják a látogatókat idén a Frankfurti Könyvvásáron, amely a koronavírus-világjárvány miatt átköltözött a digitális térbe.