Gyakorlatban - Újabb cégek kapcsolódnak a főiskola duális képzésébe

2015. november 26. (csütörtök) 19:16 - Pálinkás István

Az elmúlt hónapok eseményeit összegezte a héten, a Dunaújvárosi Főiskolán dr. Király Zoltán, az Informatikai Intézet igazgatója, aki beszámolt az idén áprilisában indult TÁMOP pályázat keretében informatikai szakokon bővíteni kívánt duális képzéseinek számáról is.

Egyúttal jelezte, a Főiskola mind a hat alapszakán indít duális képzést, beleértve az anyagmérnöki, gazdálkodási és menedzsment, gazdaságinformatikus, gépészmérnöki, mérnökinformatikus, műszaki menedzser képzést is:

-A Dunaújvárosi Főiskola a duális képzések mellett kooperatív-duális képzéseket is szervez. Ebben azok a cégek is részt tudnak venni, akik a duális képzésben nem tudnak hallgatót foglalkoztatni. A hagyományos képzéssel párhuzamosan a szakosodás időszakában cégspecifikus tantárgyakat tartanak a főiskola diákjainak. Ezeken a kurzusokon a vállalati partnerek szakemberei adják át tudásukat, amely segítségével piacképesebb diplomához jutnak végzőseink. A cégek szakemberei közvetlenül mérhetik fel a hallgatók kompetenciáit, kínálhatják fel nekik az elhelyezkedési lehetőségeket.

Mint mondta, az elsősorban középiskolás hallgatókat érintő megkeresésben 25 cég érintett, s közel 2550 hallgató, akik hajlandóak valamilyen formában részt venni az online-tananyagokkal is támogatott képzési formában. Mivel a 2016-os tanévtől már a MÁV, GYSEV és a Rail Cargo Hungaria megkötött keretszerződés is támogatja a duális képzés komoly térnyerését, örömmel tapasztalták, hogy a főiskola, a hallgatók és cégek közti egyeztetések és kommunikáció meggyőző mederben zajlottak. Ezt segítette az Universitas. Elkészültek továbbá a Fehér könyvek, amelyek mindenki számára kulcsul szolgál a szabályrendszer és eljárásrendszer elsajátításához, amiről Lászlóné Kenyeres Krisztina, a DF oktatási igazgatója, egyben a pályázat szakmai vezetője szólt:

-Három fehér könyvről beszélünk, a hallgatói, a vállalati és a főiskolairól. Mindegyik egy sorvezető a megcélzott félnek ahhoz, hogy mit kell végrehajtania a duális képzésben való részvételhez. A vállalatoknál a szerződéskötés menetét, a Duális Képzési Tanácshoz való kötelezettség lejelentését, ki, mit vállal. Hallgatók meghallgatása, kiválasztási menete. Hallgatók szempontjából pedig azt írja le, hogy mi kell a duális képzésben való részvételhez egy alapképzésben. A rendes felvételi eljárást el kell indítani a felvi.hu-n, ezzel párhuzamosan a céghez beadni a kérését, ahol a duális képzésben rész kíván venni. Segítséget tartalmaznak a könyvek. Indulás és végig vitel.

A rovat további hírei: Oktatás

Országos konferencia a vízgazdálkodásról

Országos konferencia a vízgazdálkodásról

2017. szeptember 21. (csütörtök)

A Magyar Hidrológiai Társaság idén ünnepli fennállásának századik évfordulóját, egyik legfontosabb rendezvényüket pedig városunkban, a Dunaújvárosi Egyetemen tartják csütörtökön és pénteken.

Az E-Mobilitás napja az egyetemen

Az E-Mobilitás napja az egyetemen

2017. szeptember 20. (szerda)

Szerdán reggeltől tudományos előadások, az e-mobilitáshoz kapcsolódó eszközök és sportnap várta a hallgatókat és az érdeklődőket.

Kamatmentes lesz a Diákhitel2

Kamatmentes lesz a Diákhitel2

2017. szeptember 19. (kedd)

A kormány arról döntött, hogy októbertől kamatmentes lesz a Diákhitel2, a Diákhitel1 esetében felvehető maximális összeget pedig havi 70 ezer forintra emelik - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Nagy lehetőség a diákoknak

Nagy lehetőség a diákoknak

2017. szeptember 14. (csütörtök)

Új együttműködési megállapodás jött létre a Dunaferr iskola és a Ford között, ami lehetőséget ad a diákoknak megismerni az autógyár által használt innovatív technikákat, elősegítve ezzel gyakorlati képzésüket.

Újra használhatják a gyerekek a trambulint

Újra használhatják a gyerekek a trambulint

2017. szeptember 14. (csütörtök)

A Római városrészi tagóvoda május végén a második alkalommal megrendezett Ovi Foci Kupa alkalmából értékes trambulinnal gazdagodott, mindössze két hét múlva azonban pár kamasz cigaretta csikkekkel kiégette és használhatatlanná tette.

"A felújítás nyertesei mi, dunaújvárosiak vagyunk"

"A felújítás nyertesei mi, dunaújvárosiak vagyunk"

2017. szeptember 11. (hétfő)

Több mint ötszáz millió forint értékű fejlesztéseket hajtottak végre az elmúlt egy esztendőben a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum mind a hét tagintézményében. A beruházások ünnepélyes lezárása a Dunaferr iskola villamos tagintézményében volt, ahol egy régóta várt felújítás valósulhatott meg, itt mintegy száz millió forint értékben elkészült a tető teljes szigetelése, a tornaterem korszerűsítése.

Az egyetem a térség legerősebb tudásközpontja

Az egyetem a térség legerősebb tudásközpontja

2017. szeptember 08. (péntek)

Mintegy kétezer hallgatóval kezdte meg az ide tanévet a Dunaújvárosi Egyetem. Az intézményben több mint ötven éve képzik a szakembereket, az alkalmazott tudományok egyetemeként pedig ez a második tanévük.