Gyakorlatban - Újabb cégek kapcsolódnak a főiskola duális képzésébe

2015. november 26. (csütörtök) 19:16 - Pálinkás István

Az elmúlt hónapok eseményeit összegezte a héten, a Dunaújvárosi Főiskolán dr. Király Zoltán, az Informatikai Intézet igazgatója, aki beszámolt az idén áprilisában indult TÁMOP pályázat keretében informatikai szakokon bővíteni kívánt duális képzéseinek számáról is.

Egyúttal jelezte, a Főiskola mind a hat alapszakán indít duális képzést, beleértve az anyagmérnöki, gazdálkodási és menedzsment, gazdaságinformatikus, gépészmérnöki, mérnökinformatikus, műszaki menedzser képzést is:

-A Dunaújvárosi Főiskola a duális képzések mellett kooperatív-duális képzéseket is szervez. Ebben azok a cégek is részt tudnak venni, akik a duális képzésben nem tudnak hallgatót foglalkoztatni. A hagyományos képzéssel párhuzamosan a szakosodás időszakában cégspecifikus tantárgyakat tartanak a főiskola diákjainak. Ezeken a kurzusokon a vállalati partnerek szakemberei adják át tudásukat, amely segítségével piacképesebb diplomához jutnak végzőseink. A cégek szakemberei közvetlenül mérhetik fel a hallgatók kompetenciáit, kínálhatják fel nekik az elhelyezkedési lehetőségeket.

Mint mondta, az elsősorban középiskolás hallgatókat érintő megkeresésben 25 cég érintett, s közel 2550 hallgató, akik hajlandóak valamilyen formában részt venni az online-tananyagokkal is támogatott képzési formában. Mivel a 2016-os tanévtől már a MÁV, GYSEV és a Rail Cargo Hungaria megkötött keretszerződés is támogatja a duális képzés komoly térnyerését, örömmel tapasztalták, hogy a főiskola, a hallgatók és cégek közti egyeztetések és kommunikáció meggyőző mederben zajlottak. Ezt segítette az Universitas. Elkészültek továbbá a Fehér könyvek, amelyek mindenki számára kulcsul szolgál a szabályrendszer és eljárásrendszer elsajátításához, amiről Lászlóné Kenyeres Krisztina, a DF oktatási igazgatója, egyben a pályázat szakmai vezetője szólt:

-Három fehér könyvről beszélünk, a hallgatói, a vállalati és a főiskolairól. Mindegyik egy sorvezető a megcélzott félnek ahhoz, hogy mit kell végrehajtania a duális képzésben való részvételhez. A vállalatoknál a szerződéskötés menetét, a Duális Képzési Tanácshoz való kötelezettség lejelentését, ki, mit vállal. Hallgatók meghallgatása, kiválasztási menete. Hallgatók szempontjából pedig azt írja le, hogy mi kell a duális képzésben való részvételhez egy alapképzésben. A rendes felvételi eljárást el kell indítani a felvi.hu-n, ezzel párhuzamosan a céghez beadni a kérését, ahol a duális képzésben rész kíván venni. Segítséget tartalmaznak a könyvek. Indulás és végig vitel.

A rovat további hírei: Oktatás

Legyél a saját főnököd!

Legyél a saját főnököd!

2018. március 20. (kedd)

Hasznos előadással várták a hallgatókat a Dunaújvárosi Egyetem Semmelweis úti kollégiumában. A prezentáció során a vállalkozások indításáról, előnyeiről, a kezdéshez igénybe vehető állami támogatásokról hallhattak bővebb információkat, többek közt dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselőtől is.

Iskolai kishírek

Iskolai kishírek

2018. március 17. (szombat)

Crime story, írly hejesen, bévéverseny - iskolai kishíreink egy csokorban.

Barátságos versengés angolul

Barátságos versengés angolul

2018. március 13. (kedd)

Sok éves hagyományát folytatta a Bánki iskola kedden délután, amikor újabb versenyre hívta a város és a környék iskoláinak angolosait.

Ha elfejeted, megbüntetnek!

Ha elfejeted, megbüntetnek!

2018. március 12. (hétfő)

Március 31-én lejár az előző félévben kiadott diákigazolvány-matrica hatálya, ezért a MÁV-Start arra figyelmezteti a diákokat, hogy március végéig gondoskodjanak igazolványuk érvényesítéséről.

Iskolai kishírek

Iskolai kishírek

2018. március 11. (vasárnap)

Kolesz pingpong, Szimat Szolgálat, országos táncverseny, könyvtár és színház - iskolai kishíreink egy csokorban.

Harminc éve a diákokért

Harminc éve a diákokért

2018. március 10. (szombat)

A Mol Mester-M Díjjal ismerte el Szücsné dr. Harkó Enikő munkásságát. Az egymillió forinttal járó díjra korábbi tanítványaik jelölhették mentoraikat.

Közeleg a beiratkozás

Közeleg a beiratkozás

2018. március 08. (csütörtök)

A 2018-ben tanköteles korba lépő gyermeket a szülő, gondviselő köteles beíratni a lakóhelye szerint illetékes vagy a választott iskola első évfolyamára.