Gyakorlatban - Újabb cégek kapcsolódnak a főiskola duális képzésébe

2015. november 26. (csütörtök) 19:16 - Pálinkás István

Az elmúlt hónapok eseményeit összegezte a héten, a Dunaújvárosi Főiskolán dr. Király Zoltán, az Informatikai Intézet igazgatója, aki beszámolt az idén áprilisában indult TÁMOP pályázat keretében informatikai szakokon bővíteni kívánt duális képzéseinek számáról is.

Egyúttal jelezte, a Főiskola mind a hat alapszakán indít duális képzést, beleértve az anyagmérnöki, gazdálkodási és menedzsment, gazdaságinformatikus, gépészmérnöki, mérnökinformatikus, műszaki menedzser képzést is:

-A Dunaújvárosi Főiskola a duális képzések mellett kooperatív-duális képzéseket is szervez. Ebben azok a cégek is részt tudnak venni, akik a duális képzésben nem tudnak hallgatót foglalkoztatni. A hagyományos képzéssel párhuzamosan a szakosodás időszakában cégspecifikus tantárgyakat tartanak a főiskola diákjainak. Ezeken a kurzusokon a vállalati partnerek szakemberei adják át tudásukat, amely segítségével piacképesebb diplomához jutnak végzőseink. A cégek szakemberei közvetlenül mérhetik fel a hallgatók kompetenciáit, kínálhatják fel nekik az elhelyezkedési lehetőségeket.

Mint mondta, az elsősorban középiskolás hallgatókat érintő megkeresésben 25 cég érintett, s közel 2550 hallgató, akik hajlandóak valamilyen formában részt venni az online-tananyagokkal is támogatott képzési formában. Mivel a 2016-os tanévtől már a MÁV, GYSEV és a Rail Cargo Hungaria megkötött keretszerződés is támogatja a duális képzés komoly térnyerését, örömmel tapasztalták, hogy a főiskola, a hallgatók és cégek közti egyeztetések és kommunikáció meggyőző mederben zajlottak. Ezt segítette az Universitas. Elkészültek továbbá a Fehér könyvek, amelyek mindenki számára kulcsul szolgál a szabályrendszer és eljárásrendszer elsajátításához, amiről Lászlóné Kenyeres Krisztina, a DF oktatási igazgatója, egyben a pályázat szakmai vezetője szólt:

-Három fehér könyvről beszélünk, a hallgatói, a vállalati és a főiskolairól. Mindegyik egy sorvezető a megcélzott félnek ahhoz, hogy mit kell végrehajtania a duális képzésben való részvételhez. A vállalatoknál a szerződéskötés menetét, a Duális Képzési Tanácshoz való kötelezettség lejelentését, ki, mit vállal. Hallgatók meghallgatása, kiválasztási menete. Hallgatók szempontjából pedig azt írja le, hogy mi kell a duális képzésben való részvételhez egy alapképzésben. A rendes felvételi eljárást el kell indítani a felvi.hu-n, ezzel párhuzamosan a céghez beadni a kérését, ahol a duális képzésben rész kíván venni. Segítséget tartalmaznak a könyvek. Indulás és végig vitel.

A rovat további hírei: Oktatás

Lejárt a felsőoktatási jelentkezési határidő

Lejárt a felsőoktatási jelentkezési határidő

2019. február 17. (vasárnap)

Ma éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre a E-felvételin keresztül. 

Kitolták a jelentkezési határidőt

Kitolták a jelentkezési határidőt

2019. február 14. (csütörtök)

Vasárnap éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre - mondta az Oktatási Hivatal (OH) főosztályvezetője.

Anyanyelvi szinten

Anyanyelvi szinten

2019. február 14. (csütörtök)

Körzeti anyanyelvi vetélkedőt tartottak a Petőfi Sándor Általános Iskolában.

Az első félév legjobbjai

Az első félév legjobbjai

2019. február 13. (szerda)

A Rudas iskolában az első félév vége után nem feledkeztek meg azokról a diákokról, akik a legjobb teljesítményt nyújtották szeptembertől januárig. A legjobb huszonöt tanuló külön dicséretben részesült.

Péntekig jelentkezhetnek a felvételizők

Péntekig jelentkezhetnek a felvételizők

2019. február 11. (hétfő)

Legkésőbb péntek éjfélig lehet jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre az E-felvételin keresztül – közölte az Oktatási Hivatal hétfőn az MTI-vel. A hivatal tájékoztatása szerint aki a díjmentesen megjelölhető három jelentkezési helynél többet (de legfeljebb hatot) jelöl meg, az a jelentkezésenként 2 ezer forintos kiegészítő díjat szintén február 15-én éjfélig fizetheti be.

Energiakövetek pályázat idén is

Energiakövetek pályázat idén is

2019. február 11. (hétfő)

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) "Energiakövetek 2019" címmel immár harmadszor hirdet pályázatot a felsőoktatási intézményekben természettudományos tárgyakat hallgató diákok számára.

Központi írásbeli felvételi: megvannak az eredmények - hogyan tovább?

Központi írásbeli felvételi: megvannak az eredmények - hogyan tovább?

2019. február 09. (szombat)

Már minden középiskolába készülő diák megtudta a központi írásbeli felvételi eredményeit. Az Oktatási Hivatal kimutatása szerint a tanulók idén átlagosan a magyar nyelvi feladatsoron több pontot értek el, mint a matematikán. A hivatal Köznevelési Programok Főosztályának vezetője elmondta, hogy február 18-ig kell a kiválasztott intézményekbe jelentkezni.