Gyakorlatban - Újabb cégek kapcsolódnak a főiskola duális képzésébe

2015. november 26. (csütörtök) 19:16 - Pálinkás István

Az elmúlt hónapok eseményeit összegezte a héten, a Dunaújvárosi Főiskolán dr. Király Zoltán, az Informatikai Intézet igazgatója, aki beszámolt az idén áprilisában indult TÁMOP pályázat keretében informatikai szakokon bővíteni kívánt duális képzéseinek számáról is.

Egyúttal jelezte, a Főiskola mind a hat alapszakán indít duális képzést, beleértve az anyagmérnöki, gazdálkodási és menedzsment, gazdaságinformatikus, gépészmérnöki, mérnökinformatikus, műszaki menedzser képzést is:

-A Dunaújvárosi Főiskola a duális képzések mellett kooperatív-duális képzéseket is szervez. Ebben azok a cégek is részt tudnak venni, akik a duális képzésben nem tudnak hallgatót foglalkoztatni. A hagyományos képzéssel párhuzamosan a szakosodás időszakában cégspecifikus tantárgyakat tartanak a főiskola diákjainak. Ezeken a kurzusokon a vállalati partnerek szakemberei adják át tudásukat, amely segítségével piacképesebb diplomához jutnak végzőseink. A cégek szakemberei közvetlenül mérhetik fel a hallgatók kompetenciáit, kínálhatják fel nekik az elhelyezkedési lehetőségeket.

Mint mondta, az elsősorban középiskolás hallgatókat érintő megkeresésben 25 cég érintett, s közel 2550 hallgató, akik hajlandóak valamilyen formában részt venni az online-tananyagokkal is támogatott képzési formában. Mivel a 2016-os tanévtől már a MÁV, GYSEV és a Rail Cargo Hungaria megkötött keretszerződés is támogatja a duális képzés komoly térnyerését, örömmel tapasztalták, hogy a főiskola, a hallgatók és cégek közti egyeztetések és kommunikáció meggyőző mederben zajlottak. Ezt segítette az Universitas. Elkészültek továbbá a Fehér könyvek, amelyek mindenki számára kulcsul szolgál a szabályrendszer és eljárásrendszer elsajátításához, amiről Lászlóné Kenyeres Krisztina, a DF oktatási igazgatója, egyben a pályázat szakmai vezetője szólt:

-Három fehér könyvről beszélünk, a hallgatói, a vállalati és a főiskolairól. Mindegyik egy sorvezető a megcélzott félnek ahhoz, hogy mit kell végrehajtania a duális képzésben való részvételhez. A vállalatoknál a szerződéskötés menetét, a Duális Képzési Tanácshoz való kötelezettség lejelentését, ki, mit vállal. Hallgatók meghallgatása, kiválasztási menete. Hallgatók szempontjából pedig azt írja le, hogy mi kell a duális képzésben való részvételhez egy alapképzésben. A rendes felvételi eljárást el kell indítani a felvi.hu-n, ezzel párhuzamosan a céghez beadni a kérését, ahol a duális képzésben rész kíván venni. Segítséget tartalmaznak a könyvek. Indulás és végig vitel.

A rovat további hírei: Oktatás

Szabó Magda lesz a Szilágyiból

Szabó Magda lesz a Szilágyiból

2018. augusztus 08. (szerda)

Mint arról már beszámoltunk, a Szilágyi Erzsébet Általános református iskola lesz. A tantestület döntése alapján, az iskola felveszi Szabó Magda Kossuth-díjas író, költő, műfordító nevét, tehát szeptembertől a Szilágyi iskola immár Bocskai István Református Oktatási Központ Szabó Magda Tagintézménye lesz.

Mennyibe kerül az iskolakezdés?

Mennyibe kerül az iskolakezdés?

2018. augusztus 07. (kedd)

Egy gyermek iskolakezdésére a szülők többsége 20 ezer forintnál többet költ a Regio Játékkereskedelmi Kft. friss kutatása szerint.

A Dózsa iskola felújítása következik

A Dózsa iskola felújítása következik

2018. augusztus 04. (szombat)

Az önkormányzat három általános iskola energetikai felújítására nyert támogatást. Elsőször a Vasvári iskolát korszerűsítették 303 millió forintból, aztán végeztek a Petőfi iskola teljes energetikai felújításával, amely beruházás 259 millió forintból valósult meg. Most pedig a Dózsa iskolán a sor.

Adományokból épül a terápiás szoba

Adományokból épül a terápiás szoba

2018. augusztus 02. (csütörtök)

A tervek szerint a szeptemberi tanévkezdésre már átadhatják az új terápiás szobát a Móra iskolában. Ez egy olyan terápiás, relaxációs, készségfejlesztő helyiség, amelynek eszközeivel a gyerekek érzékszerveire hatnak.

Hétfő éjfélig lehet pótfelvételire jelentkezni

Hétfő éjfélig lehet pótfelvételire jelentkezni

2018. augusztus 01. (szerda)

Hétfő éjfélig jelentkezhetnek a pótfelvételi eljárásra azok, akik az általános eljárásban egyetlen általuk megjelölt főiskolára, egyetemre sem kerültek be, vagy idén nem jelentkeztek felsőoktatási képzésre - közölte az Oktatási Hivatal (OH) szerdán az MTI-vel.

Kezdik a tankönyvek kiszállítását

Kezdik a tankönyvek kiszállítását

2018. július 31. (kedd)

Szerdán indul a 2018-19-es tanév tankönyveinek kiszállítása az iskolákba. Az alaprendelések 12,5 millió tankönyve augusztus végéig érkezik meg az intézményekbe - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) üllői raktárában tartott sajtótájékoztatón.

Indul az újabb diplomamentő csomag

Indul az újabb diplomamentő csomag

2018. július 30. (hétfő)

Augusztusban hozzák nyilvánosságra az újabb diplomamentő csomaggal kapcsolatos információkat, és szeptembertől indulnak az államilag támogatott nyelvi képzések - mondta Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának  (Emmi)felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.