Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Gombos István életműkiállítását szervezik

Brousil Csaba - 2015. november 2. 8:05

Egy „isteni" mesterség szolgálatában állnak az ötvösművészek, akik egy olyan hagyományt visznek tovább, mely a kultúránkban minimum ezer éve van jelen.

Így fogalmazott Katona Katalin, a X. Ötvösművészeti Biennálé kurátora a kiállítás megnyitóján. Annak a tárlatnak a megnyitóján, melyen Gombos István, városunk humán ügyekért felelős alpolgármesterének, Ferenczy Noémi és Vörösmarty-díjas művész alkotásait is kiállították - ahogy teszik ezt már húsz esztendeje, a szakma legrangosabb tárlata, a biennálé kezdete óta.

Gombi - ahogy mindenki ismeri - munkásságát áttekintve nehéz pontosan meghatározni, hogy milyen művész is ő valójában: ötvös, iparművész, ötvös-iparművész? Kétségtelen, hogy ötvös, hiszen az ötvös szakma technikai fogásait alkalmazza. Az is vitathatatlan, hogy iparművész, hiszen művészi kivitelű használati- és dísztárgyakat is készít kézműves vagy ipari technikával. Igaz, művészetének nem ez a fő csapásiránya. Az ötvös-iparművész besorolás a fentiek értelmében abszolút megállja a helyét, mégis, hiányérzetünk támadhat ezeket a szakmai meghatározásokat ismerve és Gombi műveit elnézegetve. Valójában képzőművészetet, egy képzőművész alkotásait vizionáljuk Gombi kiállításain járva. Ezt most egyébként az ország két pontján is megtehetjük, jelesül a már említett X. Ötvösművészeti Biennálén, amelynek helyszíne a fővárosi Klebelsberg Kultúrkúria. Valamint, Székesfehérváron, a Csók István Képtárban egészen december 31-ig találkozhatunk Gombi munkáival.

Seregi György és Gombos István művészek a X. Ötvösművészeti Biennálén

Ezeket a kiállításokat megelőzően egy, a művész pályájának majdnem teljes keresztmetszetét adó, több alkotói korszakából kiválasztott művek sorozatát állították ki még májusban Ráckevén. Két kérdés is adódik rögtön: az egyik, hogy mikor kerül megrendezésre egy teljes Gombi-életművet átívelő kiállítás, a másik pedig, hogy Dunaújvárosban mikor láthatjuk a Ferenczy Noémi és Vörösmarty-díjas művész munkáit egy fedél alatt. A ráckevei kiállítás bizonyos szempontból hiánypótló volt, de hely szűke miatt nem fért el a művész minden stíluskorszakát meghatározó mű, illetve Ráckeve nem az alkotások szülőhelye, ott sajnos értelmezhetetlen volt a genius loci, aminek valljuk be, nagy szerepe van Gombi életművében.

Farkas Lajos, az Intercisa Múzem igazgatója is jelen volt a ráckevei kiállításon. Ő vetette fel egy nagy, életmű kiállításmegrendezésének ötletét. Egyeztetett róla Gombos Istvánnal, és a tervek szerint 2017-ben, a művész 65. születésnapján valósítanák meg a tárlatot.

A rovat további hírei: Kultúra

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

2024. máj. 12.

A Pentelei Molnár János festőművész halálának  centenáriumi évfordulójára meghirdetett emlékév eseménysorának keretében nyílt az egész életművet bemutató kiállítás a felújított Mondbach-kúriában szerdán. 

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

2024. máj. 09.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása: gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley-Da Capo iskola közössége. A Bartókban rendezett eseményen több száz növendék lépett színre látványos, változatos műsorral – kétszer is! Hangkép.

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

2024. máj. 08.

Gazdag programmal futtatja csúcsra a jubileumi tanév eseménysorozatát az alapítása 70. évét ünneplő Móricz Zsigmond Általános Iskola. Lássuk a kínálatot – nagyon bőséges lesz, úgyhogy csak címszavakban!

Jótékonysági gála a Bartókban

Jótékonysági gála a Bartókban

2024. máj. 08.

Nemes céllal és jelentős erők összefogásával valósul meg az a közösségi kezdeményezés, amelynek a Bartók színházterme ad otthont pénteken délután. 

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

2024. máj. 07.

Jelképes gesztus, hogy éppen az emlékév egyik ünnepeltje, Pentelei Molnár János festőművész kiállítása nyitja a felújított Mondbach kúria időszakos bemutatóinak sorát. A megnyitó szerdán lesz, mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: új kiállítás a könyvtárban

DSTV: új kiállítás a könyvtárban

2024. máj. 07.

Folytatódott a József Attila Könyvtár és a SKICC Csoport együttműködése, derül ki a DSTV összeállításából. Ennek keretében nyílt meg Kosztolányi György utolsó tanítványa, Gódányné Homoki Mária egyéni kiállítása a közelmúltban. Hangkép.

DSTV: zongoristák randevúja

DSTV: zongoristák randevúja

2024. máj. 06.

Különleges programnak adott otthont a Sándor Frigyes Zeneiskola a közelmúltban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézményben immár második alkalommal szervezték meg a Regionális Zongora Találkozót a Sándor Frigyes Hét előtt. Hangkép.