Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Nézünk, mint a moziban: Fekete mise

2015. november 13. (péntek) 14:24 - Vass Ádám

Jó ideje vártunk már erre, de Johnny Depp végre visszatért. Az utóbbi évek szerencsétlen szerepvállalásai után újra remek alakítást láthatunk tőle.

A Fekete mise egy tipikus film a szervezett bűnözésről, annak minden elemével, a sztori azonban igaz történetet dolgoz fel, méghozzá a dél-bostoni környék rettegett alvilági figuráját középpontba állítva, James "Whitey" Bulgert (Johnny Depp). Jimmy Bulgert 1975-ben környékezte meg az FBI, és a szövetségieknél dolgozó gyerekkori barátja, John Connolly (Joel Edgerton), hogy besúgóként működjön közre és segítsen felszámolni a maffiát és a szervezett bűnözést a városban, cserébe ők nem szólnak bele az ügyeibe. Ez az egyezség két évtizeden át viszonylag jól működött, mialatt Bulger hatalma egyre csak nőtt, riválisait pedig kivonta a forgalomból az FBI. Később ez az együttműködés egyre kényelmetlenebbé vált mindenki számára, Bulgert kivéve. Öccse, Billy (Benedict Cumberbatch), az állam szenátoraként igyekszik bátyja ügyeiből kimaradni, az FBI pedig egyre nagyobb nyomást gyakorol Connolly ügynökre, hiszen jóformán semmit sem tudnak felmutatni azon kívül, hogy egy bűnözőből alvilági vezért csináltak. 1995-ben azonban összedől a kártyavár és bekövetkezik a mindenki számára elkerülhetetlen bukás.

A nézők, és jól láthatóan maga Johnny Depp is beleunt a Bolond Kalaposhoz, és Jack Sparrow-hoz hasonló figurák szerepébe, és bár a fél kiló smink itt is megvan, a drámai, valós személyiség fegyelemre ösztönözte a színészt és mindent beleadott az alakításba, ami ha Oscar szobrot valószínűleg nem is jelent majd, de talán a jelölés összejöhet és reméljük az jelzésértékű lesz számára arra nézve, milyen szerepeket is kéne előnyben részesítenie.

„Whitey” Bulger szerepében ugyanis néha egészen félelmetes, vérfagyasztó és nyugtalanító az egész megjelenése és jéghideg tekintete. De a filmben nem csak az ő alakítása érdemel elismerést, hanem a másik két főszereplő, Joel Edgerton és a kicsit kevesebbet szereplő Benedict Cumberbatch is. Amikor hármójuk közül legalább kettő egy jelenetben szerepel, azokat nyugodtan nevezhetjük a film csúcspontjainak, nélkülük sokkal kevésbé lenne élvezetes a film, annak ellenére, hogy a sztori feszes, a látvány és a hangulat magával ragadó és remekül sikerült megragadni a kor szellemiségét is. Sajnos a film zenéjével azonban Junkie XL nem alkotott olyan maradandót, mint azt tette a negyedik Mad Max film esetében. A magasabb korhatár besorolás teljesen indokolt, a hasonló filmekben szokásos véres leszámolásokból és a spiclik kiiktatását bemutató jelenetekből bizony akad bőven. És újfent bebizonyosodott, hogy mi magyarok mennyivel választékosabban tudunk káromkodni ellentétben az angolokkal: ha a filmben nem hallani legalább százötvenszer az „F” betűs angol szitokszó akkor egyszer sem.

Leginkább David Fincher Zodiákusa és Martin Scorsese Casinoja juthat eszünkbe a film alatt, előbbi a rendkívüli tárgyilagossága és a megtörtént események legvalósághűbb ábrázolása miatt, utóbbi pedig az alvilági vezér felemelkedése és törvényszerű bukásának bemutatása miatt. Azonban a film rendezője, Scott Cooper sem Fincher, sem Scorsese zsenijével nem rendelkezik, így marad egy átlagosnál sokkal jobb bűnügyi-életrajzi film remek alakításokkal.

Értékelésünk: 10/7

Fekete mise (Black mass) [16]

Színes, feliratos, amerikai akciófilm

Bemutató: 2015. november 12.

Hossz: 122 perc

Szereplők: Johnny Depp (James „Whitey” Bulger), Joel Edgerton (John Connolly), Benedict Cumberbatch (Billy Bulger), Kevin Bacon (Charles McGuire), Dakota Johnson (Lindsey Cyr)

Rendező: Scott Cooper

Zene: Junkie XL

A rovat további hírei: Kultúra

Fényes érmek és különdíj a Klauzál Kupán

Fényes érmek és különdíj a Klauzál Kupán

2019. december 06. (péntek)

Budapesten, a Klauzál Gábor Művelődési Központban, Budapesten rendezték meg a Klauzál Kupa őszi fordulóját. Az országos táncversenyen részt vettek a Dunaújvárosi Gárdonyi Géza Általános Iskola táncosai is, nem kis sikerrel.

ICA-D: első kézből a "Helyi érték"-ről

ICA-D: első kézből a "Helyi érték"-ről

2019. december 04. (szerda)

Izgalmas kísérlettel folytatódik a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) eseményeinek sorozata: Nemes Csaba Helyi érték című kiállításának kísérőprogramjaként maga a művész kíséri tárlatvezetésre az érdeklődőket szombaton délután. Mindenkit szeretettel várnak!

Dunaújváros Vegyeskar: szépséges koncert advent ünnepére az evangélikus templomban

Dunaújváros Vegyeskar: szépséges koncert advent ünnepére az evangélikus templomban

2019. december 03. (kedd)

Zsúfolásig telt a város koncertterme advent első vasárnapján: a Dunaújvárosi Vegyeskar adott ihletett erejű, szép koncertet az ünnepi időszak nyitányán. Címszavas összegzés és mini webgaléria a hajtás után!

Advent a várakozás, a lelki felkészülés időszaka

Advent a várakozás, a lelki felkészülés időszaka

2019. november 29. (péntek)

Vasárnap kezdődik az advent, a karácsonyra történő lelki felkészülés négy vasárnapon át tartó időszaka. A keresztények jócselekedetekkel, bűnbánattal, elcsendesedve készülnek Jézus születésének ünnepére - olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) MTI-hez eljuttatott közleményében.

Csodaország kicsiben

Csodaország kicsiben

2019. november 26. (kedd)

 szokásos csütörtöki nap helyett ezúttal hétfő délután nyílt új kiállítás a Bartók színházban, de nem csak az időpont szokatlan, hanem a tárlat is, hiszen képek helyett egy jelmezbál elevenedik meg az aulában.

Handel, Holst, Bach és Berlioz - Karácsonyi történetek

Handel, Holst, Bach és Berlioz - Karácsonyi történetek

2019. november 22. (péntek)

Szinte már szerves része az adventi készülődésnek városunkban Rákász Gergely koncertje, aki most is egy csodás karácsonyi hangversennyel szolgál a közönségnek december 15-én az evangélikus templomban.

Lénárt Linda orgonakoncertje a főtemplomban

Lénárt Linda orgonakoncertje a főtemplomban

2019. november 14. (csütörtök)

November 16-án (szombaton) este 7 órai kezdettel (közvetlenül a szombat esti 6 órai szentmise után) Lénárt Linda – a dunaújvárosi és nagyvenyimi kötődésekkel is rendelkező, Zeneakadémiát végzett – orgonaművész, orgonahangversenyt ad a dunaújvárosi Krisztus király főtemplomban.